Torhoutse SP.A vreest gevaar op Amazoneplein

Van links naar rechts de SP.A-jongerenkandidaten Ine Debruyne, Karel Jonckheere, Tijs Deheegher en Timothy Lasat met lijsttrekker Paul Dieryckx : "Het water op het Amazoneplein is gevaarlijk voor kinderen." © Foto JS
Johan Sabbe

De Torhoutse SP.A trekt met zes jongeren naar de gemeenteraadsverkiezingen, drie jongens en drie meisjes. En die komen al meteen kritisch uit de hoek. Ze vinden de waterpartijen op het heraangelegde Amazoneplein gevaarlijk.

“Als progressieve partij kiezen we ervoor om een flink aantal jonge kandidaten op de lijst te plaatsen”, zegt Ine Debruyne (30), die tweede op de tabel staat. “De frisse kijk van de jeugd is belangrijk voor een toekomstgericht beleid.”

Naast Ine prijken er dus nóg vijf jongeren op de socialistische lijst. Een van hen is Tijs Deheegher (24), de bondsleider van KSA ‘s Gravenwinkel. Voorts zijn er Timothy Lasat (21) en Karel Jonckheere (20) van de Chirojongens Don Bosco, jonge mama Lindsey Pil (30) en Emmy Vermaut, die pas in september haar achttiende verjaardag viert. Zij is de dochter van gemeenteraadslid Vanessa Jodts, die ook op de lijst staat.

“Het weze duidelijk dat we sterk inzetten op vernieuwing en verjonging”, aldus lijsttrekker Paul Dieryckx (62), een van de ouderdomsdekens van SP.A. “Aan enthousiasme is er bij onze zes jongerenkandidaten geen gebrek.”

Zorgen over veiligheid

De jeugdige kandidaten blijken alvast geen katjes te zijn om zonder handschoenen aan te pakken. Ze trekken al meteen van leer tegen de bufferbekkens van het Amazoneplein dat op zondag 27 mei op Torhout-Oost heropend wordt.

“Het plein belooft er mooi uit te zien met reliëfs, nieuwe aanplantingen en waterpartijen”, zegt Ine Debruyne. “Maar we vingen al heel wat ontevreden en verontrustende reacties van buurtbewoners op. Zo missen jonge voetballertjes hun vertrouwde open vlakte, al zijn het vooral de vier bufferbekkens die de omwonenden zorgen baren. Iedereen weet dat dergelijke waterpartijen onveilig zijn op een plaats waar kinderen spelen. Meermaals werden al verdwaalde voetballen door kinderen uit het water gevist en tijdens de vrieskou waagden enkelen zich zelfs op het dunne ijs. En recent werd er gezwommen, wat uiteraard verboden is.”

“We begrijpen dat de wijk die bufferbekkens nodig heeft in het kader van de waterhuishouding, maar we maken ons ernstige zorgen over de veiligheid. Net zoals in het nieuwe speelbos van Groenhove, waar zich eveneens een bufferbekken bevindt.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.