Torhoutse rusthuisbewoner verliest strijd tegen corona

Helaas valt er in het Torhoutse woonzorgcentrum Sint-Augustinus een coronadode te betreuren. © foto JS
Johan Sabbe

Het Torhoutse woonzorgcentrum Sint-Augustinus slaagt er momenteel relatief goed in om de coronabesmettingen in te dijken. Toch heeft een bewoner het voorbije weekend de strijd tegen het virus verloren. De betrokkene is in het ziekenhuis overleden.

Sinds de tweede coronagolf telt het woonzorgcentrum 22 besmettingen. “We zijn diepgeraakt door het overlijden en bieden de nabestaanden ons oprechte medeleven aan”, zegt schepen van Ouderenzorg Joost Cuvelier.

Lichte versoepeling van de drastische regels

Om de verspreiding van het virus tegen te gaan, werden er strenge bijkomende maatregelen ingevoerd, zoals de opstart van een speciale zorgafdeling, de verplichting voor de bewoners om op de kamer te blijven, het opschorten van alle bezoek en het dragen van extra bescherming door de personeelsleden.

“We zien dat die strikte regels effect hebben en dat er weinig tot geen bijkomende besmettingen meer vastgesteld worden”, aldus de schepen. “Dus hopen we vanaf donderdag 12 november heel voorzichtig wat te kunnen versoepelen. Zo zullen de bewoners weer hun kamer mogen verlaten, weliswaar met mondmasker. Bezoek en praattafels blijven tot en met maandag 16 november niet toegelaten. Vanaf die datum zien we dan wel.”

Op zoek naar extra personeel en zorgbuddy’s

Het valt niet te ontkennen dat de corona-uitbraak het personeel van het rusthuis extra belast. De bijkomende zorg voor de besmette bewoners en de uitval van zieke personeelsleden wegen door. “Momenteel heeft het woonzorgcentrum vooral nood aan leidinggevende medewerkers”, vervolgt Joost. “Daarom deze oproep tot wie ervaring heeft in de zorg en mensen kan aansturen. Wie ons rusthuis met die vaardigheden tijdelijk wil ondersteunen, kan contact opnemen via woonzorgcentrum@torhout.be.”

Er worden voortaan ook zorgbuddy’s ingezet. Die zullen het team ondersteunen voor het geven van extra individuele aandacht aan de bewoners. Op die manier kunnen de verpleegkundigen zich volledig focussen op hun zorgtaken.

Het woonzorgcentrum probeert intussen de antigeen- of sneltesten uit. Zo’n test moet niet naar het laboratorium en levert na een kwartier al resultaat op. Hij is minder accuraat dan de klassieke test, maar wie veel virus meedraagt en dus heel besmettelijk is, test in principe toch positief.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier