Torhoutse Rein Lingier steunt in Turkije hulpacties na zware aarbeving

De Torhoutse Rein Lingier (50), haar man Öcal Özbilgin (54) en hun twee kinderen, dochter Defne (17) en zoon Bora (19). Samen een gelukkig gezin in Turkije.©JS
De Torhoutse Rein Lingier (50), haar man Öcal Özbilgin (54) en hun twee kinderen, dochter Defne (17) en zoon Bora (19). Samen een gelukkig gezin in Turkije.©JS
Johan Sabbe

Al sinds het najaar van 1998 woont en werkt de Torhoutse Rein Lingier in de grote Turkse kuststad Izmir. Ze leeft er met haar man en hun twee kinderen. De zon schijnt er letterlijk en figuurlijk zowat elke dag, behalve op die vreselijke 30 oktober, intussen ruim drie maanden geleden. Toen trok een zware aardbeving een spoor van dood en vernieling door de stad. Daarbij verloren 98 mensen het leven.

Voor Rein, die net als haar gezin ongedeerd bleef, was de aardbeving met een kracht van 6,8 op de schaal van Richter in alle opzichten een schok . Onder de dodelijke slachtoffers bevond zich ook een meisje van 11 jaar uit de basisschool waar ze al jarenlang lesgeeft. En veel studenten van de universiteit waar Reins Turkse man Öcal professor is, verloren hun hele hebben en houden. “Dus zijn we met een financiële actie gestart”, zegt ze. “Het Torhoutse stadsbestuur heeft er recent een dikke 600 euro aan bijgedragen. Wie dat wenst, kan het project steunen, ieder volgens zijn eigen wil en draagkracht.”

Dankzij Kasteelfeesten elkaar leren kennen

Rein (50) is de jongste dochter van Jacqueline Van den Broucke (78) en wijlen Georges Lingier (gestorven in 2010), die zich jarenlang hebben ingezet voor het Torhoutse home ‘t Groot Hersberge. Rein leerde haar toekomstige man Öcal Özbilgin (nu 54) in 1994 kennen tijdens de Kasteelfeesten, het zomerse Wijnendaalse dans- en muziekfestival. Hij was te gast bij haar ouders en Cupido deed zijn werk. Na een relatie van vier jaar met veel over en weer reizen, besloot Rein in 1998 naar Izmir te verhuizen. Ze woont er sinds september van dat jaar en begon er toen in december als leerkracht te werken. Ze heeft met Öcal een zoon Bora (19) en een dochter Defne (17), die beiden vlot Nederlands kennen.

“Ik heb regentaat plastische opvoeding gevolgd en beeldende kunsten vrije grafiek”, aldus Rein. “Ik ben lerares plastische opvoeding aan de basisschool Piri Reis in Izmir, intussen al 20 jaar. Ik geef voornamelijk les aan kleuters en leerlingen uit het eerste en tweede leerjaar. Mijn man Öcal is professor aan de universiteit Ege, waar hij dans geeft aan het conservatorium dat er deel van uitmaakt. Hij is industrieel ingenieur van opleiding, maar heeft dat beroep nooit uitgeoefend. Hij is na zijn studies direct als dansleraar kunnen starten en heeft zo van zijn hobby zijn beroep gemaakt.”

Mensen in Turkije leven veel meer in groepsverband

“Wij wonen aan de rand van de miljoenenstad Izmir”, vervolgt ze. “In een groene buurt, iets hoger gelegen en op rotsachtige grond. Dat geeft een veilig gevoel bij mogelijke aardbevingen. Naar mijn roots terugkeren, is nooit een optie geweest. Ik denk niet dat mijn man gelukkig zou zijn in België. Hij zou het sociaal contact missen. Turkse mensen leven veel meer in groepsverband. Vrienden en familie staan altijd voor je klaar, zowel emotioneel als financieel. Het samenhorigheidsgevoel is heel sterk. De meeste bijeenkomsten verlopen spontaan. Öcal staat er versteld van dat je in België soms maanden op voorhand een datum vastlegt met vrienden. Hier wordt er overdag afgesproken en diezelfde avond al samen getafeld. En er kan altijd wel een stoel bijgeschoven worden.”

“En dan is er de zon, dat zalige heldere licht. Grijze dagen kennen we nauwelijks. Niet te onderschatten hoe belangrijk dat is.”

Kinderen spreken ook Nederlands en Frans

“De grote omvang van Izmir vergt aanpassing. Ik mis weleens het gemak om met de fiets boodschappen te kunnen doen. Maar anderzijds heeft deze stad veel te bieden. Een klein uurtje rijden en je bevindt je naar keuze op een historische locatie of op een adembenemend mooi strand.”

“We proberen jaarlijks met ons gezin naar België te komen. Voor mij is het uiteraard belangrijk om weer bij mijn familie te zijn, maar ook onze kinderen Bora en Defne hechten daar groot belang aan. Bij elk bezoek kom ik met mijn vroegere KSA-vrienden samen. Zo is er intussen vriendschap tussen elkaars kinderen gegroeid.”

“In België zou mijn man niet gelukkig zijn”

“Ik praat met Bora en Defne altijd Nederlands, waardoor ze het goed beheersen. Op hun school worden de voornaamste lessen in het Frans gegeven, dus zijn ze die taal ook meester, wat uiteraard mooi meegenomen is. Talenkennis is voor iedereen een troef.”

Door de aardschok bleef de auto van Rein dansen

“Door de zware aardbeving van 30 oktober zijn er acht flatgebouwen volledig ingestort, dienden er 26 dringend gesloopt te worden en kwamen er helaas 98 mensen om het leven. Er werden ook zowat duizend bewoners gewond en heel wat dakloos.”

De zware aardbeving in Izmir deed een aantal flatgebouwen volledig instorten. Bijna honderd mensen kwamen om het leven.©JS
De zware aardbeving in Izmir deed een aantal flatgebouwen volledig instorten. Bijna honderd mensen kwamen om het leven.©JS

“Ik was die vrijdag op weg naar huis. Eerst dacht ik dat er iets aan mijn wagen scheelde, dat ik een lekke band had of zo. Het verkeer viel zo goed als stil, maar de auto bleef dansen . De palmbomen aan de rand van de weg zwiepten van links naar rechts, hoewel er nauwelijks wind stond. Ik was me er op dat moment nog niet van bewust dat de buurt aan mijn linkerzijde het meest getroffen was. Bij mijn aankomst thuis stond iedereen op straat.”

“Onze basisschool heeft een 11-jarig meisje verloren. Dramatisch. Het appartementsgebouw waarin de leerlinge woonde, stortte in en ze stierf onder het puin. Veel kinderen volgden in het kader van de coronamaatregelen online les en waren daardoor thuis, sommigen in hun eentje, anderen met een ouder of een grootouder.”

“Iedereen kent wel iemand die familie verloren heeft”

“Iedereen kent wel iemand die een partner, een kind of een ander familielid verloren heeft. Veel gezinnen gaan nog altijd gebukt onder immens verdriet en angst. We moeten geregeld een aardbeving doorstaan recent weer twee maar zoiets had ik hier in al die jaren nog nooit meegemaakt.”

Stadsbestuur van Izmir zette snel hulpactie op touw

“Na de aardschok werd er snel hulp geboden. Reddingsteams uit diverse steden kwamen ter plaatse, bakkers en restauranthouders boden dagenlang drank en voeding aan, tentenkampen werden opgezet, enzovoort. Met enkele collega’s ben ik de vierde dag na de aardbeving naar zo’n kamp getrokken om er met de kinderen te knutselen. Het was ontroerend om te zien hoeveel er in korte tijd gerealiseerd werd. De stad Izmir heeft een hulpactie opgezet waar ik mijn hoed voor afneem. Veel woningen werden onbewoonbaar verklaard en dus stonden gezinnen van het ene op het andere moment op straat. Maar intussen heeft iedereen alweer onderdak en worden de huur en de energierekeningen door anderen betaald. Naargelang je eigen financiële middelen kun je via de stedelijke hulpactie bepalen hoe je jouw steentje bijdraagt, bijvoorbeeld door meubelen of pakweg een stofzuiger cadeau te doen.”

Universiteitsstudenten verloren hun woning

“Heel wat verenigingen zijn met een geldinzameling gestart. Ook de vereniging voor afgestudeerden van de universiteit Ege, waar mijn man lesgeeft. Achttien studenten die hun woning verloren, zullen tot het eind van hun studies financiële steun ontvangen. En er werd een nieuw onderkomen voor hen gezocht. Öcal is lid van de vereniging en er nauw bij betrokken. Met het geld van het Torhoutse stadsbestuur zullen de computers van de getroffen studenten gerepareerd worden. Velen moeten met weinig middelen rondkomen en zijn door de coronamaatregelen hun bijverdiensten kwijt, bijvoorbeeld als kelner in een café of restaurant.”

“Samen met collega’s geven mijn man en ik een beurs aan in totaal negen studenten. Wie vanuit Torhout wil bijdragen, mag dat uiteraard doen. Alle steun, hoe beperkt ook, is meer dan welkom.”

De getroffen studenten steunen? Mail voor de gegevens naar reinocal@gmail.com.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier