Johan Handsaeme (53) van hotel-restaurant De Beiaard op de Markt is voorzitter van Horeca Torhout, maar mag van de koepel Horeca Vlaanderen momenteel in de media zijn mening niet verkondigen. Vanwege te delicaat allemaal. Dus proberen drie anderen uit de sector de spreekbuis van hun collega's te zijn: enerzijds Davy Desender (42) van brasserie De Goeste uit de Zuidstraat en anderzijds Olli Allaert (38) en Jean-Marc Dekeerle (50) van het eetcafé The Roots uit de Breidelstraat. De teneur van hun verhaal: hoe hard deze tijden van corona ook mogen zijn en hoe lastig de toekomst met de werkzaamheden voor de stadskernvernieuwing ook oogt, het heeft geen zin om te kniezen.
...

Johan Handsaeme (53) van hotel-restaurant De Beiaard op de Markt is voorzitter van Horeca Torhout, maar mag van de koepel Horeca Vlaanderen momenteel in de media zijn mening niet verkondigen. Vanwege te delicaat allemaal. Dus proberen drie anderen uit de sector de spreekbuis van hun collega's te zijn: enerzijds Davy Desender (42) van brasserie De Goeste uit de Zuidstraat en anderzijds Olli Allaert (38) en Jean-Marc Dekeerle (50) van het eetcafé The Roots uit de Breidelstraat. De teneur van hun verhaal: hoe hard deze tijden van corona ook mogen zijn en hoe lastig de toekomst met de werkzaamheden voor de stadskernvernieuwing ook oogt, het heeft geen zin om te kniezen. "Onze klanten willen geen klaagzang horen", zeggen ze. "En wij evenmin. We zullen als ondernemers veerkracht tonen, meer dan ooit. We zetten ons schrap."Davy Desender runt met zijn vrouw Lindsay Slabbinck (34) en hun team al ruim zes jaar de succesvolle brasserie De Goeste. Ook bij hen komt de coronacrisis hard aan, al voelt hij veel solidariteit van collega's uit de horeca én van klanten. "Sommige mensen vroegen meteen of ze gerechten konden afhalen", zegt hij. "Heel lief van hen, maar zoiets is voor ons niet haalbaar. Je zou overigens veel te hoge prijzen moeten aanrekenen om winst te maken. Niettemin doet dat gemeende medeleven iets met me. Het sterkt me in de overtuiging dat we als ondernemers zelfs in crisissituaties niet mogen zagen en klagen. In alle omstandigheden moet je proberen positief te blijven. Jammeren haalt niets uit, je maakt de situatie alleen maar erger", klinkt het."We hopen uiteraard dat de coronacrisis voorbij is bij de start van de paasvakantie op 4 april, maar we zijn realistisch genoeg om te beseffen dat het niet zeker is dat we onze zaak dan kunnen heropenen. Mocht dat toch mogen vingers gekruist dan schrappen we onze vakantie die we de eerste week van april gepland hadden. Om onze klanten zo snel mogelijk weer te kunnen ontvangen en de schade niet verder te laten oplopen."Op de coronacrisis viel er vooraf uiteraard niet in te spelen, maar voor de stadskernvernieuwing ligt dat anders. De werkzaamheden werden maandag op gang getrokken in de Kortemarkstraat, waar Fluvius aan de slag is gegaan. De leidingen voor elektriciteit, gas, telefonie, tv-distributie en water worden er vernieuwd. De eigenlijke renovatie van de stadskern zal vanaf januari 2021 op kruissnelheid komen en geruime tijd duren, minstens twee jaar."Dat wordt niet simpel voor de handelszaken in de stadskern en dus dreigt de horeca weer in de klappen te delen", vertelt Davy. "Maar als je het als ondernemer goed aanpakt, kun je veel problemen voorkomen. Je krijgt de tijd om je in functie van de hinder te organiseren. Bovendien begrijpt het stadsbestuur perfect dat het voor de lokale middenstand geen pretje wordt en bijgevolg zal er vanuit de stad optimale steun verleend worden. Er is duidelijke communicatie beloofd, er treden handelsambassadeurs naar voren die de bekommernissen van hun buurt kenbaar kunnen maken, er worden grootse, gezamenlijke promotiecampagnes op touw gezet, enzovoort. Voor zaken met minder dan tien werknemers is er ook een eenmalige hinderpremie van 2.000 euro mogelijk. Een beetje zoals de 4.000 euro die de Vlaamse overheid nu aan de horecazaken belooft ter compensatie van de oplopende verliezen door de coronacrisis", zegt Davy."Met De Goeste zijn we de voorbije maanden op zoek gegaan naar een pand om tijdens de werkzaamheden naar uit te wijken. Dat is Noord 57 op de hoek van de Aartrijkestraat met de Noordlaan geworden. We hebben dat gebouw vanaf begin 2021 ter beschikking, het moment waarop Noord 57 als restaurant stopt. Na de stadskernvernieuwing zullen we zowel daar als in de vertrouwde Zuidstraat onze brasseriekeuken aanbieden. Vanaf dan praten we over De Goeste Noord en De Goeste Zuid."Hebben Davy en Lindsay dankzij zes succesvolle jaren met De Goeste al wat reserve kunnen opbouwen, dan ligt dat anders voor Olli Allaert en Jean-Marc Dekeerle. Zij zijn pas op 15 oktober met hun eetcafé The Roots gestart. "We hebben weliswaar vijf heel mooie maanden achter de rug met een grote drukte in onze zaak, maar we zijn nog veel te prematuur om een zicht te krijgen op de toekomst van ons restaurant", zegt Olli. "Het was tot nu toe een kwestie van de investeringen wat terug te verdienen. Sparen voor later was nog niet aan de orde. En dus komt de coronacrisis hard aan. Van de stadskernvernieuwing zullen we wellicht minder last hebben, want de Breidelstraat bevindt zich net aan de rand ervan. Dat hadden we veiligheidshalve ingecalculeerd toen we met The Roots startten", legt Olli uit."Net als voor De Goeste heeft een voorlopige take away voor The Roots geen zin. Daar zijn we niet op voorbereid en daar kunnen we geen winst uithalen. Integendeel. Maar Jean-Marc en ik zullen terugvechten en met deze tegenslag positief omgaan. Na de coronaperiode willen we krachtiger dan ooit terugkeren. Gelukkig zien ook veel collega's in dat het geen zin heeft om te sakkeren. Het klaagverhaal is aan het verdwijnen. En het ik-verhaal ook. Binnen de horeca en de middenstand in het algemeen groeit de onderlinge solidariteit. Initiatieven vanuit de lokale koepel Torhout Handelt dragen daaraan bij. De tijd van de anderen als concurrenten te zien, is grotendeels verdwenen. Samen sta je sterker", aldus Olli."Ik zit al vele jaren in de horeca en weet maar al te goed dat er veerkracht nodig is om te slagen", pikt Jean-Marc in. "Dat zal ook zo zijn voor de handelszaken die met de stadskernvernieuwing te maken krijgen. Ze zullen creatief moeten zijn naar hun klanten toe en de mensen onder andere via de sociale media op de hoogte houden."Momenteel is het stadsbestuur in samenwerking met Torhout Handelt bezig met het uitwerken van een premie die de hinder door de stadskernvernieuwing moet verzachten, weet Davy Desender. "Zo zullen de getroffen handelszaken op de nodige financiële steun kunnen rekenen."