Torhoutse harmonieorkesten voor het eerst samen onder één dak

Bestuurstrio van het Houtlands Harmonieorkest in het nieuwe lokaal Centrum : v.l.n.r. Joost Cuvelier, Luc Vanderper en Eddy De Keukelaere. © Foto JS
Johan Sabbe

Tromgeroffel en trompetgeschal. Het Houtlands Harmonieorkest, het Houtlands Jeugdensemble en de Houtlandse Benjamins van de vzw Jongelingskring enerzijds en de harmonie Rhetorika anderzijds hebben een nieuw onderkomen. En voor het eerst in de geschiedenis is dat bovendien hetzelfde onderdak: het parochiale complex ‘t Centrum in de Beerstraat. De stad huurt het pand aan de vzw Parochiale Werken Decanaat Torhout en de harmonieën betalen een bijdrage voor het gebruik.

Het kleinste broertje van de vier – harmonie Rhetorika – heeft een dito ruimte mogen inpalmen, met name het vroegere, wat aparte restaurantje achteraan ‘t Centrum. De verhuizing is al eventjes achter de rug. Het ex-restaurantje is een gezellige plaats, die alleen akoestisch nog niet helemaal op punt staat. De drie orkesten uit de Jongelingskring-familie kregen de grote feestzaal toegewezen en zijn pas enkele dagen geleden verhuisd. De eerste repetitie in het nieuwe onderkomen heeft op vrijdagavond 23 november plaats: van 20.30 tot 22 uur. Aan het eind van de bijeenkomst volgt er een korte openingsplechtigheid.

Met akoestische panelen

Het Houtlands Harmonieorkest en zijn jeugdorkesten het Houtlands Jeugdensemble en de Houtlandse Benjamins repeteerden tot nu toe in de Loods Taillieu in de Ambachtstraat, die eigendom van Infrax was. Maar recent heeft de politiezone Kouter beslist om het pand aan te kopen en er een centraal politiecomplex uit te bouwen. En dus moesten de muzikanten nieuwe oorden zoeken. Het leegstaande parochiale complex ‘t Centrum is de oplossing.

Het stadsbestuur heeft intussen het ruime complex in de Beerstraat brandtechnisch in orde gebracht en ook de vzw Parochiale Werken heeft zijn deel gedaan, maar op de eerste plaats hebben vrijwilligers van het Houtlands Harmonieorkest tijd en energie gestopt in het aankleden van de zaal en het realiseren van een optimale repetitieruimte. Veel ingrepen werden bedacht en uitgetekend door bestuurslid Eddy De Keukelaere en uitgevoerd door Johan Vandenberghe met een groep medewerkers.

“We hebben vooraf een testrepetitie in de feestzaal georganiseerd en vastgesteld dat ze akoestisch heel wat te wensen overliet”, zegt voorzitter Luc Vanderper. “Om daaraan te verhelpen, zijn er intussen 32 akoestische panelen aan het plafond bevestigd. Er werd ook tapijt op de vloer gelegd en de muren zijn voorzien van een wandbekleding met dikke isolatie. Sinds de uitvoering van die werkzaamheden is het akoestische resultaat enorm verbeterd.”

Ledverlichting een pluspunt

Ook de verlichting van de feestzaal, met kokervormige lichtarmaturen, bleek niet ideaal te zijn. “We hebben bijgevolg 25 grote lichtelementen met wit ledlicht opgehangen”, zegt Eddy De Keukelaere. “Nu beschikken we over 650 lux lichtopbrengst, wat uitstekend is. Dat betekent dat er in heldere omstandigheden gemusiceerd kan worden. Dat is een pluspunt. Ledverlichting is bovendien duurzaam en zuinig. Alle ingrepen hebben ons tijd gekost – we zijn er daags na verkiezingszondag al mee gestart. Maar we zijn er blij mee. We hebben een functionele en gezellige ruimte om gemiddeld drie keer per week te repeteren.”

“Ook gezellig zijn de tafeltjes en stoelen net naast het repetitiegedeelte”, pikt ondervoorzitter Joost Cuvelier in. “De degelijke stoelen waren al ter plaatse, de tafeltjes hebben we een likje verf gegeven. Het betekent dat de muzikanten na de repetities bij een drankje nog wat kunnen bijpraten, wat het groepsgevoel een extra boost moet geven. Zeker ook het vermelden waard is dat we over opslag- en archiefruimte beschikken, wat natuurlijk handig is.”

Of er dan geen nadelen aan de nieuwe locatie verbonden zijn? “Er is weinig parking in de buurt”, reageert Eddy De Keukelaere. “Al wordt dat wennen en komen de jongste muzikanten sowieso toch met de fiets. Voor hen is het een voordeel dat ze de drukke Noordlaan niet meer hoeven over te steken in de richting van de Loods Taillieu.”

“Het grootste nadeel is het verhuizen van de instrumenten voor bijvoorbeeld concerten in het cultuurcentrum de Brouckere”, vervolgt Eddy. “Dan heb je een vrachtwagen nodig en die kan niet gemakkelijk bij de zaal, wat in de Ambachtstraat wel vlot kon.”

Wim Verschelde, voorzitter van de harmonie Rhetorika, geeft een kleine trommeldemonstratie in het nieuwe lokaal van zijn muziekvereniging : voor het eerst niet in een café!
Wim Verschelde, voorzitter van de harmonie Rhetorika, geeft een kleine trommeldemonstratie in het nieuwe lokaal van zijn muziekvereniging : voor het eerst niet in een café!© Foto JS

Voor het eerst niet in een café

Rest er harmonie Rhetorika, ooit gestart als socialistisch muziekgezelschap, maar nu los van elke ideologie een volksharmonie geworden. “We repeteerden tot nu toe op twee locaties”, verduidelijkt voorzitter Wim Verschelde. “Enerzijds café Flandria in de Stationsstraat en anderzijds café De Mazzel in de Zuidstraat. Onze verhuizing ligt al meer dan een maand achter ons. De eerste tweewekelijkse repetitie had op woensdag 10 oktober plaats. De nieuwe locatie bevalt ons prima. Hoewel ze wat krap is, betekent ze een duidelijke stap vooruit voor onze harmonie. Het is trouwens voor de eerste keer in onze geschiedenis dat we ons materiaal ter plaatse kunnen laten staan. En het is ook voor het eerst dat we niet in een café repeteren. De Rhetorika werd destijds opgericht in een café en draagt er ook de naam van.”

Of er speciale ingrepen aan het vroegere kleine restaurant werden uitgevoerd? “Niets speciaals. We hebben er wel het meubilair herschikt en een ijskast met drankjes geplaatst. Maar daar houdt het op. We zijn niettemin van plan om onze geluidsisolerende gordijnen, die nu nog in café Flandria hangen, te recupereren. Want de akoestiek in ons nieuwe onderkomen is niet optimaal, zeker niet voor de trommelrepetities. Maar sowieso zijn we tevreden met deze stek. Uiteraard kijken we reikhalzend uit naar een meer definitieve oplossing. De stad overweegt om ooit een podiumkunsten- en/of concertzaal te bouwen, eventueel op de plaats waar zich nu het stedelijk zwembad bevindt. Maar zoiets is vanzelfsprekend niet voor morgen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier