Torhoutse buurt protesteert tegen de komst van 14 nieuwe huizen

Enkele buurtbewoners verzamelden voor de plaats waar de 14 woningen zouden kunnen komen. © Foto BC

Bouwpromotor Pieter Blomme heeft een verkavelingsaanvraag ingediend voor een stuk grond aan de Karel De Stoutelaan. Het Tohoutse bouwbedrijf wil op de grond – waarop vroeger één villa stond – 14 nieuwe woningen zetten. En dat stuit op buurtprotest. De bewoners vrezen vooral voor extra wateroverlast en trokken daarom met een petitie naar het stadsbestuur.

Je hebt petities en je hebt petities. Deze petitie werd ondertekend enkel en alleen door 56 bewoners uit de Karel De Stoutelaan, de Filips Van Kleefstraat, Gwijde Van Dampierrestraat en de Aartrijkestraat. “Kortom allemaal mensen die rond de blok wonen waar de 14 nieuwe woningen zouden komen. Zeker 90 procent van de bewoners heeft onze petitie ondertekend”, klinkt het bij de initiatiefnemers Dorina Vansevenant, Chris Deketelaere, Carine Sinnaeve en Freddy Lowie uit de Filips Van Kleefstraat. “Wij hebben deze petitie bij onze klacht gestopt, maar wij zijn voor alle duidelijkheid niet de enige mensen die protest aantekenen tegen de bouwaanvraag. Ook veel van onze buren hebben een klacht ingediend.”

Hele nieuwe wijk erbij

“Op zich hebben wij er niets tegen dat de grote villa gesloopt wordt en dat ook een deel van de grond er rond bebouwd wordt. Maar hier is gewoonweg geen plaats voor 14 nieuwe woningen, 6 garageboxen én een nieuwe straat. In heel de Filips Van Kleefstraat en de Karel De Stoutelaan staan samen 14 woningen en op die lap grond zouden er dan nog eens 14 bij komen! De helft zou aanvaardbaar klinken, maar 14 is onbegrijpelijk. Dat zijn niet gewoon enkele huizen erbij, dat is een hele wijk erbij”, zucht Carine Sinnaeve.

“Veertien nieuwe gezinnen, met pakweg elk twee wagens, dat is minstens dubbel zoveel verkeer door onze straat. Doordat de Gwijde Van Dampierrestraat een eenrichtingsweg is, moet alle doorgaand verkeer al door onze straat. Trouwens, alle bewoners die hier hun huis hebben gekocht, deden dat om in een rustige buurt te kunnen wonen. Nu zou het aantal huizen hier dus bijna verdubbelen én krijgen we er een wijk bij.”

Waar moet water naartoe?

“Maar de extra verkeersoverlast is eigenlijk niet onze grootste zorg”, moppert Chris Deketelaere. “Veel meer zitten wij in met de wateroverlast. Onze straten liggen in het zakken van de Warandeberg. Wanneer het veel regent, is dit een gevoelige buurt voor wateroverlast. Wij wonen nog ‘hoog’ in de Filips Van Kleefstraat, maar het einde van mijn tuin, die in de Karel De Stoutelaan ligt en paalt aan het stuk ‘bouwgrond’ heeft al dikwijls eens onder water gestaan. Is het wijs om 14 extra huizen bouwen in overstromingsgevoelig gebied?”

“Als ze hier nog meer grond betonneren, zal het water dus nog minder weg kunnen”, legt Carine voorts uit. “De villa was omgeven door veel groen, het water kon daar nog weg. Akkoord, er wordt een spaarbekken voorzien, maar dat stelt ons absoluut niet gerust. Volgens Infrax zou het spaarbekken toereikend moeten zijn, maar dat zei men ook van het bekken aan de verkeerslichten. En we weten allemaal hoeveel keer het daar al fout is gelopen als het veel regent.”

De buurtbewoners werden op 6 augustus per aangetekende brief op de hoogte gebracht van de stad over de verkavelingsaanvraag door de bouwfirma. “We hadden een maand de tijd om een klacht in te dienen. Ook al is bijna iedereen tegen, toch hebben we er eerlijk gezegd geen goed oog in. We vrezen dat de stem van de bouwpromotor nog machtiger is dan die van ons samen.”

“Al 57 jaar woon ik hier. Vanuit mijn huis kijk ik uit op het groen. Ik kan me niet voorstellen dat ik dit allemaal zal moeten missen en dat deze buurt zo zou veranderen”, zucht Chris Deketelaere. “Ik kon zo genieten van alle vogels die hier leefden, ook dat zijn we straks kwijt als de aanvraag goedgekeurd wordt”, besluit Freddy Lowie.

Bouwbedrijf: “Schrik voor wateroverlast is zeker niet nodig”

Bij Bouwbedrijf Pieter Blomme betreuren ze uiteraard het protest van de buurtbewoners, al benadrukken ze graag de bereidwilligheid tot dialoog. “Er waren eerder al buurtbewoners die eens wilden samenzitten omdat ze vragen hadden over de mogelijke inkijk of wateroverlast en ik ben meteen op die uitnodiging ingegaan”, klinkt het bij zaakvoerder Pieter Blomme, zelf een geboren en getogen Torhoutenaar die nu op de grens met Lichtervelde woont.

“De villa waarvan sprake stond al ruim een jaar te koop, maar dat stuk grond was veel te groot. Daarom besloot ik het te kopen en te verkavelen. Dat was uiteraard geen eenzijdige actie van mijn kant. Het verliep eerst via een studiebureau, daarna kwam Wim Carrein erbij voor het stedenbouwkundige luik en uiteindelijk werd er ook met stad Torhout een akkoord gesloten. Het duurde ongeveer een jaar om tot de uiteindelijke plannen te komen en natuurlijk voldoen we aan alle normen. Zo is de schrik voor wateroverlast zeker niet nodig.”

“De huidige normen voor een verkaveling zijn tienmaal strenger dan twintig jaar geleden! Ook wat betreft inkijk heb ik er een goed oog in. De nieuwe woningen zullen bijvoorbeeld niet hoger zijn dan de bestaande.”

“Ik snap dat mensen in het begin wat afkerig staan tegenover een nieuw project en vaak zijn het enkelingen die de rest opstoken”, gaat Pieter Blomme verder. “Daarom liet ik ook de plannen achter toen ik bij buurtbewoners uitgenodigd werd, zodat ze die zelf kunnen inkijken. Zo ben ik ervan overtuigd dat er heel wat positieve zaken zijn voor de buurt. Dan denk ik onder meer aan het openbare groen dat voor iedereen beschikbaar zal zijn en de bijkomende parkeerplaatsen.” (AD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier