Torhoutse Batjes strikken Baba Yega, ABBA4U en Ghost Rockers

Ook dit jaar is er tijdens de Bajes een death ride vanuit de Sint-Pieterskerk: een kans voor jong en oud. © (foto JS)
Johan Sabbe

De Batjes zijn nog twee maanden van ons verwijderd, maar de grote lijnen van het programma liggen vast. Het beloven op vrijdag 14, zaterdag 15 en zondag 16 juni onder de noemer ‘Back in Time’ Koopdagen te worden om niet snel te vergeten. Met op vrijdag tijdens de openingsavond een optreden door de mysterieuze vijfkoppige als ‘aliens’ verklede dansgroep Baba Yega, winnaar van Belgium’s Got Talent in 2016.

Zelden zo’n aantrekkelijk en gevarieerd programma voor de Batjes gezien als dit jaar. Dat is de verdienste van het stadsbestuur en vooral ook van Torhout Handelt, de koepel van de plaatselijke handelaars met als voorzitter Nicolas Cool. De Batjes vallen niet samen met de veertigste editie van de Nacht van Vlaanderen – die heeft een week later op vrijdag 21 juni plaats – maar niet getreurd, het activiteitenaanbod van de Koopdagen zit helemaal snor. Zelfs ook op vrijdagavond, zonder de Nacht doorgaans een wat troosteloos moment. Maar dit keer moet de vrijdag een topper worden met optredens op de Markt door enerzijds ABBA4U, de tributeband van de legendarische Zweedse popband ABBA, en anderzijds de onnavolgbare dansact door Baba Yega. Toegang gratis!

Ghost Rockers komen

Baba Yega werd een kleine drie jaar geleden bekend door het winnen van het VTM-programma Belgium’s Got Talent. De identiteit van de gemaskerde leden blijft een mysterie, al rees al snel het vermoeden dat de groep uit Ieper stamt. De vijf leden van Baba Yega verkleden zich als buitenaardse wezens. Ze wonnen op 30 december 2016 de finale van Belgium’s Got Talent en meteen ook 50.000 euro. Een jaar geleden verscheen er zelfs een film over de dansgroep: Baba Yega, The Movie. Intussen zijn de aliens ingelijfd bij Studio 100 van Gert Verhulst.

Uiteraard hebben de Batjes heel wat meer te bieden dan ABBA4U en Baba Yega. Het thema Back in Time leent zich perfect tot een nostalgisch feestprogramma. Al zijn de eigentijdse optredens nooit ver weg. Zo kan op zaterdag 15 juni de jeugd volledig uit de bol gaan tijdens het optreden van Ghost Rockers. Daarna nemen Mr. P & The Cadillacs als partyband de toeschouwers mee naar de vijftiger en zestiger jaren. Van slowen op één tegel, tot jiven en swingen. Bijna niemand die zijn benen stil zal kunnen houden.

In de winkelstraten zorgen de leden van Torhout Handelt het hele weekend voor animatie voor de shoppende bezoekers. Aangevuld met de randanimatie die het stadsbestuur serveert, zou er constant iets te beleven moeten vallen. De kinderen zullen zich alvast niet vervelen, want er zijn springkastelen, een levend standbeeld, een goochelaar, grime, een ballonnenplooier en – nep uiteraard – glittertattoos voorzien.

Ritje vanuit kerktoren

Stilaan een klassieker tijdens de Batjes is de death ride vanuit de toren van de Sint-Pieterskerk. Die is er anno 2019 ook weer bij. De kabelbaan werd in 2017 voor het eerst geïnstalleerd, toen nog in een organisatie van JCI Houtland. Vorig jaar nam het stadsbestuur het over, net als dit jaar. Iedereen vanaf 6 jaar kan op zaterdag en zondag aan de death ride deelnemen. Dat gebeurt in samenwerking met het gespecialiseerde Outside Travel. Het adembenemende, maar goed beveiligde ritje start vanuit de kerktorenopening op een hoogte van zo’n 17 meter en eindigt op de Markt.

Wie het liever rustiger houdt, kan in de Oostendestraat genieten van een autoroadshow of zich net als vorig jaar neervlijen in het zand van de JCI Beachbar op de Burg. De bezoekers die helemáál terug willen in de tijd, krijgen de kans met de workshop Jaren 60-kapsels en make-up. Voorts is er de vintage photobooth caravan en treedt op het Conscienceplein en in de Stationsstraat de ambianceband De Toâpe Geraapte op met Torhoutenaar Rien Deleu als zanger.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier