Torhoutse Batjes gaan de internationale toer op

Een delegatie van de organisatoren met v.l.n.r. burgemeester Audenaert, schepen Annick Vanderspurt, Thomas D'hiet, Pascale Declerq, Ann Vanassche, Nicolas Cool, Nino Seynaeve, Filip Wostyn en Dries Stael. © Foto JS
Johan Sabbe

Met een knipoog naar het WK voetbal in Rusland kleurt de binnenstad tijdens de Torhoutse Batjes ‘werelds’. Van vrijdag 15 tot en met zondag 17 juni gaan koopjes, proevertjes, amusement en muziek hand in hand. Tijdens de Wereld Batjes wordt de Oostendestraat omgedoopt tot klein Frankrijk, krijgt de Zuidstraat een Duits tintje, kleurt de Markt helemaal Belgisch en geurt de Burg naar Spanje en Argentinië.

Geen Nacht van West-Vlaanderen dit jaar tijdens de Batjes. De wandel- en loophappening heeft pas een weekend later plaats: op vrijdag 22 en zaterdag 23 juni. In de nabije toekomst zal er niettemin geprobeerd worden om de Nacht weer tegelijkertijd met de Batjes te laten plaatsvinden.

De Wereld Batjes starten op vrijdagavond 15 juni met het project Torhout Danst. Wie er zin in heeft, trekt zijn of haar dansschoenen aan en komt naar de Markt om er kennis te maken met verschillende dansstijlen. Het initiatief is geschikt voor jong en oud!

Vanaf dan wordt het twee dagen lang genieten van optredens, speciale acties en leuke koopjes bij de vele deelnemende handelaars. Op zaterdag 16 en zondag 17 juni gonst het van de activiteiten in het stadscentrum. De kinderen zullen zich alvast niet vervelen, want op zaterdag om 15 uur is de KetnetBand aan zet op de Markt. Dat wordt voor de jongens en meisjes volop genieten van de meest swingende kidsband van het land. Een show om niet te missen!

Op zondag van 14 tot 17 uur verovert de Torhoutse dansschool Culture Dance (van het sportcentrum The Move) het podium op de Markt met een swingende reeks optredens. Vooral de kinderen zullen tonen wat ze dansend in hun mars hebben. Om 18 uur wordt duidelijk wie de winnaars zijn van de spaaractie die in samenwerking met de lokale handelaars heeft plaatsgehad. De hoofdprijzen zijn dit jaar twee elektrische fietsen en tal van Torhoutbonnen, vrij te besteden bij de deelnemende plaatselijke handelszaken naar keuze.

Death ride en catch

Er staat overigens nog heel wat meer op het programma. Voor de durvers is er op zaterdag en zondag opnieuw de death ride vanuit de toren van de Sint-Pieterskerk. En op de Burg pakt JCI Houtland uit met de tweede editie van de beachbar JC Island.

Nieuw is, zowel op zaterdag als op zondag, op de binnenkoer van het Huis Bekaert (Markt) het catchtornooi met als centrale figuur Torhoutenaar Kurt Clauw, alias Black Cobra. De worstelaars brengen de catch voor het eerst sinds lang weer naar het plaatselijke straatbeeld. De toegang is ook hiervoor helemaal gratis.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.