Torhoutse atleten moeten hun werpkooi al zeven weken missen door storm

HAC-voorzitter Greet Meulemeester toont waar de stedelijke werpkooi door de storm is doorgeknakt. © foto JS
Johan Sabbe

Het stormweer van zondag 10 maart was niet alleen een streep door de rekening van de Torhoutse carnavalsstoet, die afgeblazen werd, maar vernielde ook de grote werpkooi aan het uiteinde van het sportstadion Benny Vansteelant. Die kooi wordt op de eerste plaats gebruikt voor hamerslingeren, maar ook wel voor discuswerpen. Pech voor Houtland Atletiekclub, die enkele jonge toppers in het hamerslingeren telt. De stad zal weliswaar een nieuwe kooi aankopen, maar wil in afwachting de oude niet herstellen.

Het bestuur van de atletiekvereniging, met voorzitter Greet Meulemeester op kop, is uiteraard blij dat de stad in een nieuwe hamerkooi wil investeren. De aankoop staat overigens op de agenda van de gemeenteraad van komende maandag. Er is ruim 36.000 euro voorzien, btw inbegrepen.

Maar anderzijds kan HAC er niet mee lachen dat de werpatleten nu al zeven weken niet fatsoenlijk meer kunnen trainen en dit met het atletiekseizoen voor de deur. “We vinden het zonde dat de stad in afwachting van de nieuwe kooi de oude niet wil herstellen”, sakkert Greet Meulemeester. “Dat zou blijkbaar 8.500 euro kosten en dat is natuurlijk bijzonder veel. We zijn er echter van overtuigd dat een minimale herstelling veel goedkoper kan. Als de stad ons de toelating geeft, willen we die herstelling zelfs op eigen kosten uitvoeren. We hebben een aantal vaardige mannen in ons bestuur die daarmee raad weten. Maar aangezien het onze kooi niet is, kunnen we niet handelen zonder dat de stad ermee instemt.”

Moeilijk elders trainen

Een paar dagen na de verwoestende storm ging Greet al bij hoofd van de sportdienst Heidi Trio en schepen van Sport Rita Dewulf informeren wat er aan de toestand gedaan kon worden. “In principe trainen onze werpers elke dinsdag- en donderdagavond aan de bewuste kooi”, zegt ze. “Voor discus kunnen we nog elders op het sportstadion terecht, maar voor hamerslingeren zijn we aangewezen op de locatie nabij het kruispunt van de Noordlaan met de Industrielaan. Ik vroeg om alternatieve trainingsplaatsen voor ons te zoeken op atletiekstadions in andere gemeenten. Het duurde alweer een poosje vooraleer er schot in de zaak kwam, maar uiteindelijk werden enkele gemeenten naar voor geschoven die blijkbaar over een werpkooi beschikken.”

“Helaas viel de ene gemeente na de andere af. Ofwel was de accommodatie niet geschikt, ofwel kregen we er als niet-inwoners geen toestemming om te trainen. Intussen blijft de tijd verstrijken en staan we figuurlijk in de kou. En dan mag je niet vergeten dat we op het vlak van hamerslingeren echt wel Belgische toppers in onze club hebben. Dé oplossing is het voorlopig herstellen van de oude kooi – vinden we nog altijd – maar daar wil de stad niet van horen. Intussen hebben we met onze werpers toch al een keer in Izegem getraind. De sportdienst stelde tevens Eeklo voor, maar dat is, heen en terug samen, twee uur rijden. Om twee uur te trainen! Geen goede oplossing dus.”

Door de zure appel

“De oude werpkooi voldoet niet meer aan de officiële IAAF-normen inzake afmetingen en dus is het niet zinvol om hoge bedragen te betalen om ze te herstellen”, reageert schepen van Sport Rita Dewulf. “We opteren liever voor een duurzame en veilige oplossing en kiezen voor een totaal nieuwe kooi, waar er – naast de trainingen – in de toekomst ook officiële wedstrijden kunnen blijven plaatsvinden. We trekken daar 36.000 euro voor uit, de geraamde kostprijs voor de aankoop en plaatsing. Eenmaal de firma aangeduid is, dient ze zo snel mogelijk de kooi te installeren. In het bestek is voorzien dat ze geplaatst moet zijn tegen eind juni. Over twee weken zullen de werkzaamheden aan de Noordlaan af zijn, waardoor het hamerslingerveld weer een stuk gemakkelijker bereikbaar wordt van buitenaf.”

“Het is uiteraard niet aangenaam voor de atleten dat ze niet kunnen trainen op hun vertrouwde locatie en bijvoorbeeld naar Izegem of Eeklo moeten uitwijken. Daar heb ik alle begrip voor. Toch zullen ze helaas nog enkele maanden door de zure appel moeten bijten. Daarna kunnen ze genieten van een splinternieuwe werpkooi.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier