Torhoutse apotheken stoppen eigen weekdienst

Vanaf 2016 stappen alle Torhoutse apotheken, zoals hier apotheek Goegebeur in de Oostendestraat, in het systeem van de Geowacht. © Foto JS
Johan Sabbe

Vanaf Nieuwjaar zal gemiddeld nog slechts één op de twee keer een Torhoutse apotheek de weekdienst ‘s avonds, ‘s nachts en in de weekends verzekeren. De Torhoutse apotheken stappen begin 2016 namelijk in het systeem van de Geowacht.

Toen het apotheekwachtsysteem Geowacht begin 2014 werd doorgedrukt, hielden in West-Vlaanderen maar twee gemeenten de boot af : Knokke-Heist en Torhout. Ze bleven hun eigen, lokaal weekdienstsysteem organiseren. Sinds enkele maanden is Knokke-Heist echter bijgedraaid en tot de Geowacht toegetreden en nu volgt dus ook Torhout. Dat betekent dat de negen Torhoutse apotheken vanaf 2016 minder wachtdiensten dienen te kloppen. Zowat één op de twee keer zullen de Torhoutenaren naar een apotheek met wacht in pakweg Koekelare, Ichtegem, Lichtervelde of Zedelgem moeten uitwijken.

Geen eensgezindheid

De beslissing om tot de Geowacht toe te treden, is niet zonder slag of stoot gebeurd. Er bestaat geen eensgezindheid onder de lokale apothekers, maar uiteindelijk werd er meerderheid tegen minderheid gekozen voor de Geowacht. Niettemin blijft er in de regeling een uitzondering : op donderdagnamiddag – een traditioneel sluitingsmoment van de plaatselijke apotheken – zal er met een beurtrol altijd één Torhoutse apotheek openblijven tot 18.30 uur.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.