Torhouts zwembad viert vijftigste verjaardag met Swim Date en haaien

Op 21 april 1989 werd de twintigste verjaardag van het stedelijk zwembad gevierd. Wijlen Torhoutenaar Julien Fierens, vooraan derde van links, werd gehuldigd als twee miljoenste bezoeker. Hij kreeg een draagbaar radiootje cadeau. Op de foto staan heel wat mensen die intussen helaas overleden zijn, zoals helemaal links vooraan de toenmalige burgemeester, wijlen Roger Windels. Rechts op de tweede rij springt voorts de huidige ereburgemeester Norbert De Cuyper in het oog. Het Torhoutse zwembad had in dat jubileumjaar al nood aan renovatie. © foto JS
Johan Sabbe

Vijftig jaar stedelijk zwembad? Dan is een duik in het verleden meer dan toepasselijk. En een feestelijk programma, een jaar lang. Met in februari alvast een Swim Date in het teken van de liefde voor water, chloor en… elkaar, plus vier initiatielessen voor wie de haai of de zeemeermin wil uithangen.

Het zwembad werd op 1 april 1969 geopend en neen, dat was geen aprilvis. Al voelden de zwemmers zich eind jaren zestig en begin jaren zeventig als een vis in het water, want toen was de hang naar baantjes trekken in de eigen gemeente echt wel groot. Helaas voor de zwembaden is de daaropvolgende decennia de zin in een frisse plons serieus afgenomen en is het allang niet meer dringen om een ticketje voor een zwembeurt te kopen.

Romantiek in het bad

Het is de bedoeling om het jaar rond het gouden jubileum van het stedelijk zwembad te vieren. “Hele generaties hebben hier leren zwemmen, kwamen er zich ontspannen of trainden voor een goede fysieke conditie”, aldus schepen van Sport Rita Dewulf. “Deze verjaardag met een gouden randje willen we samen met de stedelijke sportdienst niet ongemerkt laten voorbijgaan. Er zal het hele jaar altijd wel iets speciaals in het zwembad te beleven vallen. Sowieso worden er onder zij die tijdens de publieke uren komen zwemmen, maandelijks twee winnaars uitgeloot. De eerste krijgt een 20-beurtenkaart, de tweede een mooi badlaken.”

In februari staan er twee jubileumactiviteiten op het programma. Vooreerst is er op donderdag 14 februari – Valentijnsdag – een Swim Date in het zwembad. Tussen 18 en 19 uur kan iedereen er romantisch zwemmen: met aangepaste muziek en in een gezellige sfeer. Van 19 tot 21 uur is er dan de Swim Date zelf. Koppels én vrijgezellen die op zoek zijn naar een leuke date, krijgen een aantal zwemproeven voorgeschoteld. Het winnende koppel ontvangt een waardebon voor een romantisch etentje in een plaatselijk restaurant. Ter afronding krijgen de aanwezigen een glaasje cava en een hapje. Inschrijven gebeurt via www.torhout.be/swim-date.

Zwemmen met monovin

Nog in februari wordt er voor kinderen van 9 tot 14 jaar een initiatie haaien- en eerminzwemmen georganiseerd. De jongens en meisjes die het zalig vinden om onder water te zwemmen en te duiken als een haai of een zeemeermin, kunnen deelnemen aan een van de vier initiatielessen op zaterdag 16, woensdag 20, zaterdag 23 of woensdag 27 februari, telkens van 16 tot 17 uur. Ze krijgen ter plaatse een monovin en mogen ook een zeemeermin- of haaienpak aantrekken als ze daar zin in hebben. Deelnemen kost maar 4 euro, de zwembeurt, de les en het gebruik van het materieel inbegrepen. Inschrijven kan via de site www.torhout.be/haaien-en-meerminzwemmen.

In de loop van 2009 verhuisde de ingang van het stedelijk zwembad van de zijkant naar de voorgevel.
In de loop van 2009 verhuisde de ingang van het stedelijk zwembad van de zijkant naar de voorgevel.© foto JS

Recordaantal in 1970

Toen het stedelijk zwembad op dinsdag 1 april 1969 plechtig geopend werd, telde West-Vlaanderen nog maar een handvol zwembaden. Zowat iedereen wou het water in en in 1970 lokte de Torhoutse zwemaccommodatie ruim 186.000 mensen, een aantal dat nooit meer gehaald zou worden.

Geleidelijk aan slonk het aantal zwemlustigen en ook met de infrastructuur ging het bergaf. In 1989, toen het stedelijk zwembad zijn twintigste verjaardag vierde, drong het eerste grote renovatieproject zich op, al zou het pas in 1994 uitgevoerd worden. De oude technische installaties werden vernieuwd, er kwam een plonsbadje, de kassa verhuisde naar boven, er werd een toeschouwersruimte met zitjes gecreëerd en de zwemmers kregen bergkastjes voor hun kleren.

In de zomer van 2009 werd de huidige, nieuwe ingang vanaf de kleine zwembadparking gecreëerd met in de ruime inkomhal een lift voor mensen met een fysieke beperking. Er net naast, op de plaats van de vroegere ingang, werd er een kleine vergaderruimte gecreëerd. De heropening had op 22 november 2009 plaats.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier