Torhouts woonzorgcentrum is opnieuw coronavrij

Goed nieuws: er zijn momenteel niet langer coronabesmettingen in het Torhoutse woonzorgcentrum Sint-Augustinus.©Foto JS
Goed nieuws: er zijn momenteel niet langer coronabesmettingen in het Torhoutse woonzorgcentrum Sint-Augustinus.©Foto JS
Johan Sabbe

Begin november opende het Torhoutse woonzorgcentrum Sint-Augustinus een speciale zorgafdeling voor bewoners die positief testten op het coronavirus. Maandag mochten de laatsten die afdeling verlaten. Dat betekent dat het rusthuis opnieuw coronavrij is.

Tijdens de eerste twee weken van november werd bij 26 bewoners van het woonzorgcentrum een besmetting met Covid-19 vastgesteld. Helaas overleden vier van hen. Momenteel zijn er gelukkig geen besmettingen meer.

Bewoners moeten een mondmasker dragen

“Hoewel de sluiting van de speciale zorgafdeling voor zowel de medewerkers als de bewoners een heuglijk moment is, blijven we heel alert”, zegt waarnemend directeur Willem Vermaut. “We blijven alles op alles zetten om de bewoners en het personeel maximaal te beschermen.”

“Het woonzorgcentrum balanceert continu op het slappe koord. Het is een moeilijke evenwichtsoefening tussen enerzijds sociale contacten mogelijk maken en anderzijds maximale preventiemaatregelen nemen om het virus buiten te houden. Zo vragen we sinds kort dat de bewoners consequent hun mondmasker dragen tijdens verzorgingsmomenten, bij sociale contacten en bij het verlaten van hun kamer.”

Sinds dinsdag 1 december is er weer meer bezoek mogelijk, met name tweemaal per week twee vooraf geregistreerde mensen. De eventuele partners van de bewoners kunnen tot zesmaal per week langskomen. Veiligheidshalve worden er nog geen praattafels georganiseerd.

Centrum voor dagverzorging blijft voorlopig gesloten

Het centrum voor dagverzorging De Oase blijft voorlopig gesloten en dit nog zeker tot eind februari. De gebruikers behoren namelijk tot een bijzonder kwetsbare groep. Hen in de meest veilige omstandigheden kunnen ontvangen, is een grote bekommernis.

“Momenteel is het nog te risicovol om ons dagcentrum te heropenen”, zegt schepen van Ouderenzorg Joost Cuvelier. “Bovendien is de speciale zorgafdeling daar momenteel ingericht en blijven we op deze manier goed voorbereid op een eventuele nieuwe uitbraak. Gebruikers die problemen ondervinden in hun thuissituatie kunnen contact opnemen met de sociale dienst van het woonzorgcentrum.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.