Torhouts tennistornooi KTG Houtland stilgelegd na coronabesmettingen

De tennisvelden van KTG Houtland lagen er woensdag al verlaten bij. © Kurt
Johan Sabbe

Het grote open tennistornooi van KTG Houtland, dit jaar goed voor 510 inschrijvingen, is genekt door het coronavirus. Er werden onder de leden van de tennisvereniging zes coronabesmettingen vastgesteld en daarom werd het evenement woensdag na tien dagen definitief stopgezet. Geen finales dus zondag.

Voorzitter Nicole Devriese en tornooileider Evelyne Desimpel zijn er het hart van in. “Maar we hadden geen keuze”, zegt Nicole. “We moesten onze verantwoordelijkheid als club nemen. We konden niet riskeren dat andere deelnemers aan het tornooi die uit alle windstreken komen besmet raakten. Gelukkig is er van de zes besmette clubleden nog niemand ziek geworden. Fysiek valt het dus allemaal mee, maar voor onze vereniging is dit een serieuze klap.”

Trainen kan nog

“Hoe de besmettingen aan het licht zijn gekomen? Een man van onze club die als toeschouwer op het tornooi aanwezig was, maar niet meespeelde, moest in het ziekenhuis een kleine ingreep ondergaan. Daar werd hij getest en bleek hij door corona besmet te zijn, hoewel hij daar niets van gemerkt had. Hij is eerlijk geweest en heeft ons meteen verwittigd, waarna er ettelijke clubleden getest werden met wie hij in contact was geweest. Zo werden er nog vijf extra besmettingen ontdekt, hoewel ook die mensen zich niet ziek voelden. We hebben Tennis Vlaanderen en burgemeester Kristof Audenaert op de hoogte gebracht en laatstgenoemde besloot, na overleg met ons, om geen risico’s te nemen en het tornooi stop te zetten. De bar van ons clubhuis blijft de komende twee weken gesloten. Wel mogen er op de velden nog trainingen plaatshebben. Onze leden kunnen blijven tennissen.”

Nochtans had KTG Houtland voor zijn jaarlijkse tornooi nabij de Warande in de Aartrijkestraat alle opgelegde richtlijnen strikt gerespecteerd. De nodige signalisatie was voorzien, na elke match werden de banken en scoreborden ontsmet, er waren ontsmettingsgels voorhanden en de toeschouwers mochten enkel in openlucht de matchen bekijken. “De wedstrijden moesten zittend gevolgd worden”, zegt Nicole. “En Evelyne zat als tornooileider achter een afgesloten scherm. Voorts droegen we als organisatoren mondmaskers en bleven de deuren en poorten open om voor ventilatie te zorgen. En toch dook dat venijnige coronavirus op. Blijkbaar is het in de huidige omstandigheden onmogelijk om het risico op verspreiding tot nul te herleiden. We wensen de besmette mensen een goede gezondheid toe en zijn heel opgetogen over de eerlijkheid en het begrip van onze leden.”

Gezond verstand

“Dit is natuurlijk erg jammer voor het tennisgezelschap Houtland”, reageert burgemeester Kristof Audenaert. “Maar we hadden geen keuze. We moeten er alles aan doen om de besmettingshaarden, hoe klein misschien ook, zo snel mogelijk in te dijken. Intussen blijf ik iedereen oproepen om zijn gezond verstand te gebruiken en de hygiënemaatregelen nauwgezet op te volgen. Ik hou eraan het bestuur van de tennisclub te bedanken voor de uiterst constructieve houding. We hebben vlot met elkaar kunnen communiceren. Voor alle duidelijkheid: voorlopig is enkel de bar twee weken gesloten, de rest van de tennisaccommodatie mag door de leden van de club nog gebruikt worden.”

Mocht dit leiden tot een lokale uitbraak, dan zijn we daarop samen met het ziekenhuis voorbereid – Burgemeester Audenaert

Of de besmettingen tijdens het tennistornooi tot een lokale uitbraak van het virus in Torhout kunnen leiden? Burgemeester Audenaert: “Je moet tegenwoordig uiteraard op je hoede blijven, maar de kans dat het virus zich daardoor verder in Torhout verspreidt, is bijzonder klein. Het stopzetten van het tornooi is op de eerste plaats een preventieve maatregel geweest. Vooral om te vermijden dat een aantal deelnemers aan het tornooi besmet zou raken en het virus naar de eigen buurt zou meenemen. Mochten we in Torhout toch met een lokale uitbraak geconfronteerd worden, dan zijn we, samen met onder andere het ziekenhuis, zeker goed voorbereid. Dan coördineren we de te volgen strategie vanuit onze stedelijke veiligheidscel.”

Kater voor tennisclub

Intussen blijft KTG Houtland met een serieuze kater achter. “Sowieso was het al een tornooi anders dan anders door al die veiligheidsmaatregelen”, zucht Nicole Devriese. “En nu betekent corona nog extra financieel verlies. Maar we troosten ons met de gedachte dat er nog niemand ziek werd en we erger hebben kunnen voorkomen. Er volgen straks wel weer betere tijden, hopen we.”

Voorzitter Nicole Devriese van KTG Houtland (links) en tornooileidster Evelyne Desimpel:
Voorzitter Nicole Devriese van KTG Houtland (links) en tornooileidster Evelyne Desimpel: “De enige juiste beslissing was het tornooi stop te zetten.”© JS

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.