Torhouts rusthuis laat weer bezoek op de kamer toe

In het Torhoutse woonzorgcentrum Sint-Augustinus is er straks weer bezoek op de eigen kamer van de bewoners mogelijk, weliswaar onder voorwaarden. © foto JS
Johan Sabbe

Vanaf maandag 13 juli versoepelt het Torhoutse woonzorgcentrum Sint-Augustinus zijn bezoekregeling. Dan mogen de bewoners twee vooraf geregistreerde bezoekers op hun eigen kamer ontvangen. Na al die zware maanden een welgekomen versoepeling van de coronamaatregelen.

Om het kamerbezoek vlot en veilig te laten verlopen, dienen uiteraard de nodige preventierichtlijnen gevolgd te worden. Tot nu toe was, als gevolg van de angst voor coronabesmetting, het directe contact met de bewoners van het woonzorgcentrum enkel mogelijk via een van de tien praattafels in de cafetaria van het gebouw aan de Aartrijkestraat.

Ook de praattafels in de cafetaria blijven bestaan

“Voorlopig zetten we de deuren van het rusthuis nog niet voor iedereen open”, zegt schepen van Ouderenzorg Joost Cuvelier. “We beperken het langskomen op de kamer tot twee vaste bezoekers per bewoner, altijd dezelfde familieleden, vrienden of kennissen. De bezoekers moeten zich op voorhand registreren via het onthaal van het woonzorgcentrum, 050 22 12 22. Wie als vaste bezoeker geregistreerd staat, kan geen praattafel meer boeken. Die praattafels in de cafetaria blijven weliswaar bestaan, maar worden voorbehouden aan de overige familieleden en vrienden.”

“De veiligheid van onze bewoners en medewerkers blijft vooropstaan. Vandaar dat we de versoepeling maar stapsgewijze invoeren. Bij een positieve evaluatie is er later uiteraard een uitbreiding mogelijk.”

Ontsmette plooistoelen voor de bezoekers

Het kamerbezoek wordt beperkt tot één uur en één moment. Aan de bezoekers wordt gevraagd om van bij de aankomst een eigen chirurgisch mondmasker te dragen. Stoffen mondmaskers worden niet toegelaten. De handhygiëne is cruciaal. De handen moeten grondig ontsmet worden. In het gebouw is er op verschillende locaties ontsmettingsalcohol voorzien.

Ook dient de afstand tot de andere bezoekers en de medewerkers maximaal bewaard te worden. Elke bezoeker moet zijn temperatuur laten opmeten en krijgt dan een ontsmette plooistoel die hij of zij meeneemt naar de kamer. De deuren en ramen blijven bij voorkeur geopend tijdens het bezoek. Als het weer het toelaat, kan de ontmoeting plaatshebben in de tuin van het woonzorgcentrum.

“We zijn blij dat onze bewoners opnieuw bezoek kunnen ontvangen in hun eigen vertrouwde omgeving”, besluit Joost Cuvelier. “Tot eind juli is er elke werkdag bezoek mogelijk tussen 10 en 11 uur en tussen 13.30 en 16.30 uur. We zijn ons ervan bewust dat de versoepeling voor sommigen misschien niet ver genoeg gaat, maar we blijven heel voorzichtig. We roepen de bezoekers op om de richtlijnen strikt te volgen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier