Torhouts raadslid vermoedt onregelmatigheden bij Coopstroom

Er zijn onder meer zonnepanelen geplaatst op het stadskantoor. Maar... onafhankelijk raadslid Koen Sap vermoedt strafrechtelijke inbreuken bij Coopstroom. © Johan Sabbe
Johan Sabbe

Tijdens de gemeenteraadszitting van maandagavond vroeg onafhankelijk raadslid Koen Sap naar de stand van zaken in het Torhoutse Coopstroom-dossier en de plaatsing van de drie voorziene zonnepaneelinstallaties. Hij vermoedde strafbare praktijken binnen Coopstroom.

Het oppositieraadslid wou weten of de 100.000 euro provinciale subsidie al was uitbetaald en of de drie installaties intussen geplaatst waren. Ook vroeg hij naar het aantal gebruikers.

Op daken van bib, kinderboerderij en stadskantoor

“Bij de start van het project werd door de provincie 50.000 euro subsidie aan de stad betaald”, antwoordde schepen van Leefmilieu Elsie Desmet (CD&V). “De tweede schijf van 50.000 euro wordt uitbetaald na het afsluiten van het project, het indienen van het eindrapport en de goedkeuring door de provincie. We zullen dat eindrapport tegen het einde van oktober klaar hebben, heel binnenkort dus.”

“De drie zonnepaneelinstallaties werden geplaatst op de daken van de bibliotheek, de schuur van de stedelijke kinderboerderij en het stadskantoor. De stadsdiensten maken al een tijdje gebruik van de deelvoertuigen. Tot eind september werden ze 124 keer door hen gebruikt met in totaal ruim 2.600 km. Ook coöperanten hebben de deelwagens benut. In totaal werd er in 2020 ruim 1.800 km gereden en in de eerste negen maanden van 2021 was dat 5.700 km, inclusief het gebruik door het stadspersoneel.”

Mogelijke strafrechtelijke inbreuken

Raadslid Sap noemde het project van de elektrische deelwagens sowieso een peperduur grapje. Maar hij had ook een onthulling klaar. “Wat ik ontdekt heb, zijn wantoestanden bij Coopstroom! De gegenereerde winst van het project zou volledig naar de aandeelhouders moeten gaan, maar wat stel ik na diepgaand onderzoek vast? De winsten zijn afgeroomd door een gewezen voorzitter en zijn vrienden en dit blijkbaar op een onrechtmatige manier. Er werden constructies opgezet die niet koosjer zijn. Ik vermoed dat er strafrechtelijke inbreuken zijn gebeurd, al is het uiteraard aan de rechter om hierover te oordelen. Mijn vraag: wat zal Torhout in deze zaak ondernemen?”

Schepen Desmet antwoordde dat de stad niets te maken heeft met wat Koen Sap vermoedt. “Ik heb daar geen weet van en kan me er bijgevolg niet over uitspreken”, zei ze.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier