Torhouts koppel verkoopt huis en gaat in Spanje wonen

Rudy Cordier en zijn vrouw Myriam Blancke hebben hun huis te koop gezet. Ook hondje Winky en de vijf poezen verhuizen straks mee naar Spanje, waar dochter Mariska en haar gezin wonen.©Johan Sabbe
Rudy Cordier en zijn vrouw Myriam Blancke hebben hun huis te koop gezet. Ook hondje Winky en de vijf poezen verhuizen straks mee naar Spanje, waar dochter Mariska en haar gezin wonen.©Johan Sabbe
Johan Sabbe

Ze overwogen het al eventjes en hebben de knoop nu doorgehakt. Rudy Cordier (65) en zijn vrouw Myriam Blancke (62) verhuizen vanuit Torhout naar Spanje, waar hun enige dochter Mariska en haar gezin al sinds 2012 wonen. “We hebben ons huis zopas te koop gezet”, zegt Rudy. “Ik voel me niet gebonden aan baksteen. Myriam heeft het er lastiger mee.”

Toch ziet ook de homemanager, zoals ze zichzelf noemt, de emigratie naar de zonnige Costa Blanca nu helemaal zitten. “Een dikke maand geleden heb ik het knoppeke in mijn koppeke omgedraaid”, lacht Myriam. “Ik geef toe dat ik onder meer onze buren in de Aartrijkestraat hard zal missen, maar het vooruitzicht van straks zo dicht bij mijn dochter, schoonzoon en twee kleinzonen te kunnen wonen, heeft me over de streep getrokken. Plus: onze vijf poezen en ons hondje Winky, een dwergkees of Pomeriaan, verhuizen mee. Dat was voor mij voorwaarde om de stap te zetten. Dat we tot voor kort totaal nog niet van plan waren om Vlaanderen te verlaten, mag blijken uit het feit dat we recent heel het interieur van ons huis hebben geschilderd en op punt gezet. Plus: nieuwe meubelen gekocht. Maar kom, die zullen we meenemen naar onze Spaanse thuis.”

Dochter en schoonzoon runnen eetcafé in Rojales

Rudy is jarenlang militair geweest, maar mocht al op zijn 52ste met pensioen. Hij heeft voor zijn job bij het leger zo’n tien jaar met Myriam en hun dochter Mariska in Duitsland gewoond. Tot in 1994, toen het gezin in z’n nieuwgebouwde huis in de Aartrijkestraat kwam wonen. Met een ruime tuin, want Rudy heeft groene vingers en oog voor tuinaanleg. Dit alles én zijn visvijver zal hij in Spanje moeten missen, maar dat deert hem niet. Hij is blij dat het straks voorgoed adiós Bélgica wordt.

We hebben nochtans nog maar net ons huis geschilderd en nieuwe meubelen gekocht

“Ik wilde al langer verhuizen, maar Myriam zag dat niet zitten. Ik wou haar zeker niet forceren. Ik heb altijd geduld gehad. Overhaasting is nergens voor nodig. Ik heb serieuze ruglast en verlang naar het warme klimaat, dat die pijn verzacht. Sowieso gingen we in niet-coronatijden al gemiddeld vijfmaal per jaar naar het gezin van onze dochter in Spanje. Viermaal met het vliegtuig en een keer met de auto.”

Mariska (43) is in de zomer van 2012 met haar man Patrick Verleye (47) naar Spanje verhuisd. Samen met hun twee zonen Quitan en Daemy, nu 22 en 19. Eerstgenoemde is overigens net getrouwd. Ze wonen in het plaatsje Rojales, een tiental kilometer van de kust en zo’n 40 kilometer van Alicante. Patrick, Patje voor de vrienden, runt er het eetcafé El Belga. Ook Mariska steekt geregeld een handje toe en Daemy is de barman. In de buurt wonen heel wat Belgen en Nederlanders en die komen met plezier van de Vlaamse kost genieten. Of gewoon iets drinken en een praatje slaan.

Myriam geniet al jarenlang bekendheid als vrijwilliger van het Rode Kruis. Vooral als simulant bij oefeningen en EHBO-cursussen. Ze is gespecialiseerd in het grimeren van realistisch ogende verwondingen.

“Ik zal de Spanjaarden EHBO leren”, lacht ze. “En Rudy zal hen tonen hoe ze in de kerstperiode hun huizen en tuinen met lichtjes kunnen versieren, zijn hobby in de eindejaarsdagen. Hij heeft in Torhout al prijzen met zijn mooie kerstversieringen gewonnen. Hij is daar heel goed in.”

Verhuizen zou tegen Nieuwjaar moeten lukken

Rudy en Myriam verhuizen op de eerste plaats om in zonnige omstandigheden van het leven te genieten. “We hebben in het dorpje Algorfa vlakbij Rojales een klein appartementje, maar zullen in de buurt een huis kopen”, vertelt Rudy. “De prijzen zijn er veel lager dan bij ons, het leven is er sowieso beduidend goedkoper. Myriam wil genoeg ruimte voor al haar meubelen en huisraad. We zullen het geheel met een grote vrachtwagen naar ginder laten brengen. We hopen er tegen Nieuwjaar gevestigd te zijn. Misschien vieren we nog net Kerstmis in Torhout, maar daarna zijn we weg. Om er petanque te spelen, te kaarten, te fietsen, naar de marktjes te gaan en van de siësta te genieten. Dicht bij onze naaste verwanten. Wat ik het meeste zal missen? Hengelen in de Statieput in Eernegem!”

Lees meer over:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten