Torhouts gemeenteraadslid oog in oog met duo dat zijn kaak verbrijzelde

Sinds het incident kan Jasper geen lawaai meer verdragen. © AFr
Redactie KW

Gemeenteraadslid Jasper Vangheluwe uit Torhout stond in de Brugse rechtbank oog in oog met de twee vechtersbazen die twee jaar geleden zijn kaak verbrijzelden tijdens een straatfeest. “Sinds die afranseling ben ik dezelfde persoon niet meer”, zucht hij.

Op 24 september 2017 was er voor het zevende jaar op rij een buurtfeest aan de gang in de Poperbosstraat in Torhout. Zoals altijd was Jasper Vangheluwe (37), die voor N-VA in de Torhoutse gemeenteraad zetelt, de initiatiefnemer voor de gezellige barbecue. De sfeer was opperbest en ‘s avonds nodigden de resterende aanwezigen verschillende voorbijgangers uit om nog een stukje cake mee te eten.

Maar toen ook K.H. (27) en D.G. (24) op die uitnodiging ingingen, sloeg de sfeer om. Toen het feest er op zat en Jasper hen vroeg om weg te gaan, gaf K.H. hem zonder aanwijsbare reden een harde vuistslag in het gezicht. Zijn kompaan nam vervolgens twee volle flessen Omer van 75 centiliter van tafel. De ene gooide hij door de voordeur van de buurman, met de andere verbrijzelde hij de kaak van Jasper. Die verloor het bewustzijn en belandde in het ziekenhuis.

Pizza in de mixer

Dik twee jaar na de feiten stond Jasper dinsdag in de Brugse rechtbank oog in oog met K.H. en D.G. Hij stelde zich burgerlijke partij in de zaak en eist een schadevergoeding. “Mijn kaak was in acht stukken en werd drie maanden lang gefixeerd met een beugel”, zegt hij. “Al die tijd kon ik geen vast voedsel eten. Zelfs pizza ging de mixer in.”

Jasper kort na het incident.
Jasper kort na het incident.© AFr

Tijdens de pleidooien las Jasper een brief voor die niemand onberoerd liet. “De mensen zeggen dat ik sinds die afranseling dezelfde niet meer ben en ze hebben gelijk”, zuchtte hij. “Vroeger was ik een goedlachse kerel die altijd klaar stond om anderen te helpen. Ik bracht de mensen in mijn straat jarenlang samen op het buurtfeest. Voor een habbekrats kon er gegeten en gedronken worden. Maar sinds de feiten is dat allemaal voorbij.”

Door de slagen kampt Jasper ook met slapeloosheid en gehoorproblemen. “Lawaai kan ik niet meer verdragen”, stelde hij, terwijl hij een koptelefoon uit zijn tas haalde en aan de rechter toonde. “Met mijn kinderen naar het carnaval gaan of een trouwfeest bijwonen is voor mij een hele opgave geworden. Het gras afrijden of stofzuigen doe ik met deze koptelefoon.”

Joie de vivre kwijt

Tijdens het voorlezen van zijn brief barstte Jasper in tranen uit. “Ik ben mijn joie de vivre helemaal kwijt. Ik zou zo graag opnieuw de levenslustige kerel van vroeger zijn.”

K.H. moet zich voor nog een hele resem andere feiten verantwoorden. Een paar uur na de slagen aan Jasper, raakte hij betrokken bij een vechtpartij in een Torhouts café en op 11 december 2016 sloeg hij ook al drie agenten werkonbekwaam.

Voorts staat hij ook terecht voor bezit van 41 xtc-pillen en een winkeldiefstal in de Torhoutse Colruyt. Hij kreeg in 2016 al eens een werkstraf voor grof geweld, maar die voerde hij niet uit. “Mijn cliënt was zwaar op de dool, maar heeft zijn leven terug op de rails. Hij werkt nu als redder in een zwembad. Als hij in de cel belandt, is alles weer om zeep”, pleitte zijn advocaat.

D.G. is evenmin onbesproken. Hij kreeg eerder al voorwaarden opgelegd, maar leefde die niet na. Op het moment van de feiten kampte hij met een drankprobleem. De twee mannen boden hun excuses aan. De uitspraak volgt op 12 november. (AFr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier