Torhouts eetcafé Driekoningen krijgt na twaalf jaar nieuwe uitbater

Vorige zondag stonden Claudine De Loor en Eddy Dejonghe voor het laatst in hun eetcafé Driekoningen. © Foto JS
Johan Sabbe

Vorige zondag stonden Eddy Dejonghe en zijn vrouw Claudine De Loor voor de laatste keer achter de tapkast en in de keuken van het eetcafé Driekoningen op de hoek van de Aartrijke- met de Driekoningenstraat. Na een kleine twaalf jaar hebben ze hun zaak overgelaten aan Brian Vaneecke, tot voor kort de uitbater van café De Sportwereld op de Burg. “Die heeft beloofd weinig of niets aan het concept van ons eetcafé te zullen veranderen”, zegt Eddy. “Daar hopen Claudine en ik voor onze klanten op.”

Eddy wordt in augustus 65 jaar en Claudine is vorige maand 60 geworden. “Leeftijden waarop je na een lange horecacarrière slijtage voelt”, aldus Eddy. “Ik ben moe en wil meer rust. Plus: Claudine heeft een zware rugoperatie doorgemaakt en kan het werk in de keuken niet meer aan. We zijn blij dat de overname rond is.”

31 pannenkoeken eten

Eddy en Claudine hebben eerst negen jaar café-tearoom De Wikkelaar in Vladslo uitgebaat, maar zijn daar in 2003 mee gestopt. Claudine runde daarna een tijdje een breiwinkel in de Oostendestraat in Torhout en Eddy deed nachtwerk, met name kranten en tijdschriften naar verkooppunten voeren. Ooit was hij bouwvakker. Hij heeft liefst 26 jaar in dienst van de vroegere Torhoutse bouwonderneming Vanhaerents gewerkt vanaf zijn zestiende.

Claudine is kokkin-traiteur van beroep. Ze stamt uit een horecafamilie. Haar ouders hadden destijds een café in zowel Oostende als Gistel en wijlen haar moeder en grootmoeder waren kokkin.

Café Driekoningen werd jarenlang uitgebaat door Gertrude Corneillie, maar die is op 1 juni 2006 overleden. Begin september van datzelfde jaar namen Eddy en Claudine de zaak over en bouwden ze geleidelijk uit tot minder café en meer tearoom en restaurant. Zonder veel chichi, maar altijd tegen democratische prijzen.

“Toen we het café overnamen, genoot het al vele jaren bekendheid voor zijn verse pannenkoeken die à volonté geserveerd werden”, zegt Eddy. “We hebben die traditie voortgezet. En met succes. Nu betaalden de mensen 7,50 euro voor pannenkoeken in overvloed. En dan weet je hoe dat gaat. Er werd al eens overdreven. Ooit speelde een klant 31 stuks naar binnen, het record. Honger zal hij niet meer gehad hebben.” (lacht)

Intussen waren ook de dagschotels en de typische volksgerechten populair in het eetcafé. “Toen het rookverbod in de horeca werd ingevoerd, hebben we resoluut op het serveren van maaltijden gemikt, want het pure cafébezoek kreeg klappen”, vervolgt Eddy. “Dat is de juiste keuze gebleken. Claudine stond in de keuken en ik zorgde voor de bediening. We vormden de ideale tandem.”

“We nemen afscheid van onze klanten met een gevoel van dankbaarheid”, klinken Eddy en Claudine in koor. “Veel vaste gasten zijn zondag nog langsgekomen om voor het laatst met ons als uitbaters iets te eten of te drinken. Nu is het doek gevallen. We gaan in een appartement op de Burg wonen. We hopen straks van een zee van vrije tijd te kunnen genieten, want we zijn daar écht aan toe. We hebben een leven van werken achter de rug en nu mag het eens iets anders worden.”

Heropening begin juni

Overnemer Brian Vaneecke (27) heeft vijf jaar café De Sportwereld op de Burg gerund en heeft die zaak recent overgelaten. Tevens heeft hij het jongerendanscafé De Aster in Aartrijke opengehouden. Nu wil hij graag de wereld van de maaltijden in, vandaar zijn keuze voor het eetcafé Driekoningen.

Brian Vaneecke: van café De Sportwereld naar café Driekoningen.
Brian Vaneecke: van café De Sportwereld naar café Driekoningen.© Foto JS

“Brian zal de zaak uitbaten met de hulp van zijn moeder, die ervaring in de keuken van het intussen gesloopte Torhoutse restaurant d’Oude Scheure langs de Vredelaan heeft opgedaan”, weet Eddy. “Hij sluit een tijdje de deuren om het café wat op te frissen en zal het in het weekend van zondag 3 juni weer openen. Met het behoud van onder andere de pannenkoeken à volonté, heeft hij beloofd. We hopen dat onze klanten straks van hun vertrouwde gerechten kunnen blijven genieten.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier