Torhouts bedrijf Cimajet laat u koken op uw keukenblad

Daevy Nuyttens (links) en Pieter Van Hecke, de zaakvoerders van Cimajet, demonstreren de onzichtbare kookplaat in hun atelier op het bedrijventerrein.©Johan Sabbe
Daevy Nuyttens (links) en Pieter Van Hecke, de zaakvoerders van Cimajet, demonstreren de onzichtbare kookplaat in hun atelier op het bedrijventerrein.©Johan Sabbe
Johan Sabbe

Sciencefiction in de keuken? Neen, pure realiteit op basis van een innoverende techniek. Cimajet, de eerste onderneming die operationeel is op het nieuwe Torhoutse bedrijventerrein aan de Roeselaarseweg, geeft meteen zijn visitekaart af en laat u koken op een… onzichtbare kookplaat. Een revolutionaire Amerikaanse uitvinding.

Cimajet is de exclusieve invoerder van het unieke product, dat ontwikkeld is en geproduceerd wordt door Invisacook, een jonge firma uit Palm Coast in de Amerikaanse staat Florida. Het Torhoutse bedrijf levert de onzichtbare kookplaten aan keukenbedrijven en professionele handelaars in een handvol Europese landen, waaronder uiteraard het eigen België. Doorgaans bouwt Cimajet de genoemde toestellen ook zelf in het werkblad, want het op maat snijden en vormgeven van grote keramische gevelplaten, douchepanelen en keukenwerkbladen is de hoofdbezigheid van de onderneming. Cimajet staat voor maatwerk op het vlak van keramiek.

Bediening wordt in een lade geïnstalleerd

Cimajet werd twee jaar geleden opgericht door de jonge ondernemers Daevy Nuyttens en Pieter Van Hecke. Daevy (32) heeft meer dan tien jaar ervaring opgedaan als zaakvoerder van een tegelbedrijf en is perfect op de hoogte van keramiek, composiet en natuursteen. Zijn vennoot Pieter Van Hecke (40) startte 15 jaar geleden zijn eigen productiebedrijf in maatmeubilair. Met Cimajet specialiseert het duo zich in het verwerken van grote keramische plaatmaterialen, plus platen in steen, metaal, hout, glas, kunststof en textiel. Ook de preproductie van keramische gevelbekledingen behoort tot de activiteiten.

Cimajet was in het najaar van 2019 het eerste bedrijf dat een bouwvergunning voor het nieuwe Torhoutse bedrijventerrein kreeg. Op een perceel van zo’n 3.000 m² werd intussen een productiehal van 1.000 m² gebouwd met een best wel indrukwekkend machinepark. Voorlopig heeft Cimajet nog geen werknemers in dienst, maar het is de bedoeling dat daar straks verandering in komt.

Bakken en koken rechtstreeks op het werkblad: het lijkt sciencefiction te zijn, maar het is het niet.©JS
Bakken en koken rechtstreeks op het werkblad: het lijkt sciencefiction te zijn, maar het is het niet.©JS

De onzichtbare kookplaat, door Daevy en Pieter dé revolutie in keukenland genoemd, biedt de gebruiker een werkblad waarop er rechtstreeks gekookt kan worden. Het Amerikaanse bedrijf Invisacook ontwikkelde de inductieplaat die net onder het keukenblad wordt aangebracht en de potten en pannen doorheen het blad opwarmt. De bedieningsunit wordt dan in een lade ingebouwd, maar in principe kun je ook via je smartphone het toestel sturen. De plaats waar de branders zich onder het blad bevinden, wordt aangegeven door geluidssignalen.

Werkblad blijft koud tijdens het koken

“Na flink wat prospectie op het internet zijn we op Invisacook gestoten”, zeggen Daevy en Pieter. “We zijn snel tot een deal gekomen om hun onzichtbare kookplaten in te voeren. We kunnen de klanten een volledig op maat gemaakt blad in keramiek aanleveren, waar de grondig geteste inductieplaat al meteen aan bevestigd is. Keramiekplaten van maximum 1,5 centimeter dik zijn het best geschikt voor deze toepassing. Dergelijke platen zijn bovendien krasvrij, zuurbestendig, vormvast, enzovoort. Je kunt er gewoon groenten op snijden zonder inkervingen te maken. Belangrijk: de plaat blijft tijdens het koken volledig koud, wat ideaal is voor gezinnen met kinderen. De kleine vingertjes lopen geen gevaar. Komt daarbij dat er in het werkblad geen uitsnijding voor de kookplaat nodig is, wat de stevigheid uiteraard vergroot.”

De kookplaat is niet te zien dankzij een unieke inductietechniek

Er zijn momenteel drie varianten beschikbaar: een kookzone met twee branders, ene met vier branders in een rechthoekige opstelling en ene met vier op een rij.

“Het zal u verbazen, maar deze unieke technologie, die van elke keuken een pareltje maakt, is heel betaalbaar”, verzekeren Daevy en Pieter. “Al hebben de rijke vogels blijkbaar ook al de onzichtbare kookplaat ontdekt. Een Chinees heeft een unit besteld voor zijn privéjet die hij in Zwitserland laat bouwen. Hij krijgt net als alle andere klanten vijf jaar garantie op de set. Maar we herhalen dat dit geen uitvinding is voor de happy few . Geen peperduur product!”

Info: Cimajet en Invisacook

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier