Torhout wil zitbankjes aan huisgevels promoten

Aan een huisgevel in de Oostendestraat werd niet gewacht op het stadsreglement over gevelbankjes. Hier bevindt zich al een vaste, opklapbare bank. © foto JS
Johan Sabbe

Tijdens de gemeenteraadszitting van maandag vroeg Ruben Vangheluwe (Groen) om een project rond gevelbankjes te overwegen: kleine opklapbare zitbanken aan huisgevels. Schepen Elsie Desmet (Groen) was het voorstel genegen en antwoordde dat de stad met de uitwerking van het idee bezig is.

“Gevelbankjes zorgen voor verbinding tussen mensen, bevorderen het buurtgevoel en werken uitnodigend”, motiveerde raadslid Vangheluwe zijn tussenkomst.

Zitplank op stalen dragers leggen

“Het principe van de gevelbank is simpel”, vervolgde Ruben. “Twee stijlvolle stalen driehoeken worden aan je gevel bevestigd en een lichte zitplank hangt achter je deur. Je kunt, wat vooral bij goed weer zal gebeuren, de driehoeken openklappen en de plank op de stalen dragers leggen. Wanneer de bank niet in gebruik is, klap je de driehoeken dicht en kunnen ze dienst doen als anker voor je fietsslot.”

“In Roeselare kunnen de inwoners voor amper 88 euro zo’n bankje aan hun voorgevel laten installeren. Er wordt daarvoor samengewerkt met het bedrijf Gevelbank, dat instaat voor het leveren van de duurzame steunen en heel wat expertise op dat vlak heeft. De bankjes zijn beschikbaar in verschillende kleuren. Ze kunnen aanleiding geven tot samen tuinieren, gezellig babbelen en elkaar waar nodig helpen. Ook in wijkprojecten zullen ze hun nut bewijzen.”

Kijken naar voorbeelden in drie andere steden

Schepen Elsie Desmet (CD&V) reageerde enthousiast. “We zijn helemaal gewonnen voor dit idee”, zei ze. “Logisch, want het is een van de actiepunten in ons meerjarenplan. Naast de uitwerking van het reglement stadsnatuur zijn we op zoek gegaan naar voorbeelden van projecten rond gevelbankjes. Zo kwamen we niet enkel in Roeselare terecht, maar ook in Ieper en Amsterdam. We zijn volop bezig met de uitwerking van een reglement ter zake.”

“Zomaar het format van Roeselare kopiëren, zullen we niet doen. Evenmin voelen we ons verplicht om met het genoemde bedrijf in zee te gaan. We zullen proberen om de beste gemene deler te distilleren uit de voorbeelden die we in de drie genoemde steden hebben gezien.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier