Torhout wil nog dit jaar tweede project streetart realiseren

Een kleine twee jaar geleden schilderde de Belgische streetart-artiest Joachim Lambrechts een kleurrijke troubadour op de zijgevel van het Sint-Vincentiusklooster.©Johan Sabbe
Een kleine twee jaar geleden schilderde de Belgische streetart-artiest Joachim Lambrechts een kleurrijke troubadour op de zijgevel van het Sint-Vincentiusklooster.©Johan Sabbe
Johan Sabbe

Het Torhoutse streetartproject Kaleidoscope van bijna twee jaar geleden krijgt een vervolg. In het stedelijke meerjarenplan is er voor 2021, 2022 en 2024 telkens 25.000 euro voor streetart voorzien. Dit jaar zullen er opnieuw twee grote muurschilderingen en een serie van kleinere kunstwerkjes in de binnenstad verschijnen.

Maandagavond heeft de gemeenteraad groen licht gegeven voor een vervolg op het project van 2019. Toen zorgde Ben Slow voor een indrukwekkende creatie op de muur bij het Missiehuis Scheut in de Bruggestraat en liet Joachim Lambrechts een troubadour verschijnen op de zijgevel van het Sint-Vincentiusklooster in de Viaductstraat. Voorts schilderde Helen Burr op een twintigtal voorgevels evenveel kleine kunstwerkjes waarin ze de bewoners van de huizen afbeeldt.

Eventueel opsmukken van elektriciteitskastjes

“De bevolking onthaalde de streetart van een kleine twee jaar geleden heel positief”, aldus schepen van Cultuur Lieselotte Denolf (CD&V). “Het nieuwe hoofdstuk dat we straks aan het project toevoegen, wordt gekoppeld aan de stadskernvernieuwing die op stapel staat. Opnieuw zullen we aan de bewoners vragen om hun gevel, garagepoort of muur eventueel ter beschikking te stellen voor een kunstwerk. Nog een mogelijkheid is het opsmukken van de elektriciteitskastjes in de binnenstad. We moeten dit alles uiteraard nog met de aan te stellen curator van het project bespreken.”

In de stedelijke cultuurraad, met in het bijzonder de deelraad Kunsten, zal de nieuwe streetart van nabij opgevolgd worden, zoals dat ook voor de eerste editie het geval was. Voor de versie 2021 is het de bedoeling om nog meer in te zetten op de betrokkenheid van de bewoners.

Goede dialoog met de buurtbewoners belangrijk

“Een goede dialoog met de buurtbewoners is van groot belang”, aldus nog schepen Denolf. “Zo krijgt het project een groot en sterk draagvlak en zal het resultaat een hoog niveau halen. De curator zal een transparant en werkbaar voorstel aan de buurtbewoners voorleggen.”

Na de goedkeuring door de gemeenteraad is het nu wachten op offertes om de curator te kunnen kiezen. Er is zoals gezegd een budget van 25.000 euro voorzien. “Vervolgens worden de kunstenaars in samenspraak met de bevolking gekozen”, besluit Lieselotte Denolf. “We hopen om de contacten met de buurtbewoners nog dit voorjaar te kunnen plannen. We willen de kunstwerken graag in september laten schilderen. Hopelijk kunnen we er dan een evenement aan koppelen zoals in 2019.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier