Torhout wil met coronasteun ook verenigingsleven ondersteunen

Kleinschalige activiteiten op de wijken en door verenigingen, zoals hier de speelstraat van KWB, zullen gesteund worden. © foto JS
Johan Sabbe

Het Torhoutse stadsbestuur trekt 1 miljoen euro uit voor steunmaatregelen in het kader van de coronacrisis. Dat gebeurt onder het motto ‘Torhout helpt’. De gemeenteraad heeft maandagavond tijdens de eerste digitale bijeenkomst ooit het licht op groen gezet. Opvallend: er wordt 300.000 euro uitgetrokken voor de ondersteuning van het wijk- en verenigingsleven.

De gemeenteraadszitting gebeurt digitaal via het programma Microsoft Teams. Elk raadslid woont van thuis uit (of vanuit het stadskantoor) de ‘vergadering’ bij. Voor een keertje zonder publiek.

1 miljoen euro opgesplitst in drie grote luiken

Er hoeft geen tekeningetje bij dat de financiële situatie er voor sommigen weinig rooskleurig uitziet. Heel wat zelfstandigen moeten nu al wekenlang hun winkel of horecazaak sluiten. Andere mensen vallen terug op het systeem van tijdelijke werkloosheid of zien hun inkomsten uit activiteiten wegzakken. Hoewel het voor de stad budgettair een zware inspanning vraagt, wordt er 1 miljoen euro steun uitgetrokken. Nochtans zal ook de stadskas het op termijn met minder inkomsten moeten doen, onder meer door een verwachte daling van de inkomsten uit de personenbelasting. Als mensen minder verdienen, betalen ze logischerwijze minder belastingen.

De steunmaatregelen dienen nog concreet uitgewerkt te worden, maar de algemene principes liggen vast. De 1 miljoen euro wordt in drie delen opgesplitst: 400.000 euro voor de lokale handel en economie, 300.000 euro voor kwetsbare gezinnen en – wat vrij uniek is – 300.000 euro voor de plaatselijke verenigingen en de wijkactiviteiten.

Kleinschalige activiteiten op de wijken steunen

Een van de maatregelen om de lokale economie aan te zwengelen, is het lanceren van een digitale versie van de Torhoutbon met een verhoogde koopkracht van 20 %. Daarover leest u hier. Zo kan wellicht een jonger publiek bereikt worden dan met de papieren versie. Het Torhoutse bedrijf Encima ontwikkelt de vernieuwde bon.

De kwetsbare gezinnen zullen via het Sociaal Huis actief opgespoord worden. Momenteel is onder meer de voedselbank niet actief en dat valt zwaar voor mensen die moeite hebben om de eindjes aan elkaar te knopen.

Ten slotte is er de 300.000 euro coronasteun voor de verenigingen en wijkactiviteiten. De stad vindt dat fundamenteel, want heel wat verenigingen kunnen bijna nergens meer op sponsoring rekenen. De handelaars hebben wel andere zorgen aan hun hoofd nu. “We willen met onze steun kost wat kost dat de verenigingen het hoofd boven water kunnen houden”, aldus burgemeester Kristof Audenaert (CD&V). “We zullen vooral kleinschalige activiteiten steunen, ook op de wijken.”

De verdere praktische uitwerking en de invulling van het actieplan worden op de gemeenteraad van maandag 25 mei voorgelegd.

Nu al een aantal maatregelen goedgekeurd

Sowieso keurde de gemeenteraad nu al een aantal maatregelen goed. Zo worden voor de stedelijke bibliotheek de uitleningen automatisch verlengd en worden er geen boetes aangerekend. Het betalend parkeren blijft opgeschort. Er is een vrijstelling van de terrasbelasting voor 2020 en ook van het standgeld voor de marktkramers. En de inwisselbaarheid van de Torhoutbon wordt met drie maanden verlengd, tot in totaal 15 maanden.

Ward Baert (N-VA): “Toch goed uitkijken aan welke verenigingen en aan welke ‘kwetsbare’ gezinnen er steun wordt verleend. We moeten goed wikken en wegen wie de grootste nood heeft aan hulp.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier