Torhout trakteert trouwers op bubbels van het Wijngoed Thurholt

In het Torhoutse Wijngoed Thurholt van links naar rechts Cindy Taveirne, haar man Bart Ganne en burgemeester Kristof Audenaert.©Johan Sabbe
In het Torhoutse Wijngoed Thurholt van links naar rechts Cindy Taveirne, haar man Bart Ganne en burgemeester Kristof Audenaert.©Johan Sabbe
Johan Sabbe

In Torhout verlopen de huwelijken in het oud-stadhuis of de tuin van het stadskantoor tegenwoordig in wel héél kleine bubbels. Corona is uiteraard de oorzaak. Het stadsbestuur wil het ‘leed’ wat verzachten met… bubbels. Een fles mousserende wijn voor elk koppel.

De fles die de stad voortaan cadeau zal doen, komt er ter compensatie van de kleine receptie die anders na het voltrekken van het huwelijk aangeboden wordt, maar nu niet mag doorgaan. Het wordt trouwens niet zomaar mousserende wijn, maar een kwaliteitsproduct van eigen bodem: een fles Witte Parel, Gouden Parel of Roze Parel van het Torhoutse Wijngoed Thurholt aan de Vredelaan. Daar woont Bart Ganne (50) samen met zijn vrouw Cindy Taveirne (48), die er het kapsalon Diva runt. Bart heeft er een wijngaard en produceert er van zijn eigen druiven artisanale wijnen die alom geprezen worden voor hun smaak en kwaliteit. Hij heeft intussen een tweede, grotere wijngaard langs de Slarinweg, de doodlopende zijstraat van de Kortemarkstraat.

Witte en Gouden Parel vallen goed in de smaak

Bart is van plan om zich de komende jaren vooral op de mousserende wijnen toe te leggen. Zijn Witte Parel is het huwelijk tussen een prosecco en een fijne champagne en zijn Gouden Parel een klasseproduct op basis van Chardonnay en Pinot Noir. Over pakweg anderhalf jaar zou er ook de Roze Parel moeten zijn, een nieuwe aromatische mousserende roséwijn. “Het probleem is echter dat al mijn wijnen momenteel uitverkocht zijn en de volgende pas tegen eind dit jaar verwacht mogen worden”, zegt hij. “De producten van mijn Wijngoed Thurholt vallen blijkbaar goed in de smaak, want telkens vliegen ze in een mum van tijd de deur uit. Straks wil ik er 500 flessen van elke soort voorradig hebben. Maar daarvoor is er nog wat geduld nodig.”

Burgemeester Kristof Audenaert, die de meeste Torhoutse huwelijken voltrekt, wil niet alleen de koppels die vanaf nu trouwen een fles bubbels overhandigen, maar met terugwerkende kracht ook zij die het voorbije coronajaar in het spreekwoordelijke bootje zijn gestapt. “In afwachting van de nieuwe productie door Thurholt, zullen we mousserende wijn kopen bij lokale handelaars”, zegt hij. “We vernemen van Bart wel op tijd en stond wanneer hij zijn eigen wijnen weer kan leveren. Vanaf dan wordt het Witte of Gouden Parel van Thurholt. Ik heb dat lekkers zelf al verschillende keren mogen proeven en de smaak is hemels. En dit volledig van eigen bodem dan nog!”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.