Torhout tovert autoluwe Markt deze zomer om in tijdelijk speelplein

Redactie KW

Ook komende zomer wordt het centrum van Torhout weer autoluw gemaakt.

In 2013 startte het proefproject ‘autoluwe markt’. De mobiliteit werd aangepast en aangepakt en leidde tot een ander beeld van het marktplein, wat niet unaniem op gejuich werd onthaald. Uit het proefproject werd heel wat geleerd, zodat de markt opnieuw ‘dicht’ gaat tussen 17 juni en 16 september 2014.

Eerste nieuwigheid in 2014 is de komst van een speelplein op de markt. Het combinatietoestel, met glijbaan en klimnet, wordt na de Paardenmarkt opgebouwd en blijft er tot aan de kermisweek. Na de zomer krijgt het speeltoestel zijn definitieve stek op Sint-Henricus. Er zullen ook nog andere, tijdelijke evenementen op de Markt worden georganiseerd, om er de ambiance in te houden. Zo is er in de eerste weken al de jaarlijkse Paardenmarkt, de activiteit ‘Binnen de minuut’ van CultSocial en wellicht ook een pannatornooi van de Houtlandse voetbalschool. En straks zijn er uiteraard al de Batjes en de Nacht.

Parkeergelegenheid

De grote Centrumparking Markt die zich uitstrekt vanaf de Burg tot de Zuidstraat wordt opnieuw opgedeeld in 2 gescheiden parkings: Centrumparking Kerk en Centrumparking Stadhuis met daartussen een autovrije zone. Deze zone blijft wel toegankelijk voor fietsers. Rijden van de ene parking naar de ander doe je via de bewegwijzerde route.

Centrumparking Kerk bereik je via de Burg of via de Oostendestraat. Personenwagens die de parking oprijden maar er geen vrije parkeerplaats vinden kunnen keren. Vrachtwagens kunnen dat niet. Om sluikverkeer door de Putstraat te voorkomen wordt deze straat ter hoogte van de Zwanestraat afgesloten. Centrumparking Stadhuis rij je op via de Nieuwstraat, Hofstraat of Zuidstraat.

Er zijn 3 laad- en loszone die gebruikt kunnen worden door handelaars, klanten en bewoners. Net als vorig jaar wordt het verkeersvrije gedeelte afgebakend met sierhekkens voorzien van gevulde bloembakken. Ook de grote bloembol en de vlaggen zijn weer van de partij.

(FJA – Foto a-JS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier