Torhout schrapt al zijn publieke evenementen tot eind dit jaar

Torhout pakt met drastische coronamaatregelen uit. Zelfs de traditionele kerstmarkt in december wordt nu al geannuleerd. © foto JS
Johan Sabbe

Om het aantal coronabesmettingen te doen dalen, neemt het Torhoutse stadsbestuur drastische maatregelen. De stad annuleert al zijn eigen publieke evenementen tot en met 31 december. Tot en met eind augustus worden ook alle evenementen van verenigingen en privé-organisatoren verboden.

“Door het verbod op alle activiteiten tot eind augustus en het annuleren van de stedelijke evenementen tot eind dit jaar willen we een tweede lockdown vermijden”, zegt burgemeester Kristof Audenaert, die vervroegd uit vakantie is teruggekeerd. “Daarnaast is iedereen verplicht om te allen tijde een mondmasker bij te hebben en op drukke plaatsen onmiddellijk op te zetten. We moeten kost wat het kost het coronabeest weer in zijn kot krijgen.”

In augustus geen enkel evenement met meer dan 15 personen

Concreet wordt het lokale verbod op het organiseren van publiek toegankelijke evenementen waarbij meer dan 15 personen samenkomen, verlengd tot en met 31 augustus. Vanaf maandag 3 augustus is het organiseren van sportwedstrijden, met uitzondering van tornooien, wél opnieuw toegelaten, maar zonder publiek en zonder bar of catering. Op het volledige Torhoutse grondgebied mogen er in augustus geen tornooien, kermissen, rommelmarkten, wielerwedstrijden en pop-upbars plaatshebben. Bij zwem- en sportmomenten voor kinderen mogen de ouders niet ter plaatse blijven.

Economische activiteiten, zoals de wekelijkse woensdagmarkt, mogen doorgaan, mits het naleven van de federale voorschriften. Het organiseren van een opendeurdag blijft mogelijk, maar onder strikte voorwaarden. De gewone werking van verenigingen kan plaatsvinden, maar zonder publiek en catering. Bij meer dan 10 personen is het dragen van een mondmasker verplicht. Er geldt ook een registratieplicht met de namen en gegevens van de aanwezigen.

Vanaf nu altijd een mondmasker bij hebben

Drastisch is het nu al schrappen van alle stadsevenementen tot eind dit jaar. Het gaat onder meer om het annuleren van Torhout-kermis, de Plattelandsdag, de opendeur van de Kunstacademie, de Paardenzegening en zelfs de kerstmarkt in december.

De mondmaskerverplichting op drukke plaatsen geldt vanaf woensdag 29 juli. Iedereen moet constant een mondkapje bij hebben, dat bij te veel volk of onvoldoende fysieke afstand gedragen dient te worden. Sowieso zijn mondmaskers nu al verplicht in winkels, bioscopen, theater-, concert- en conferentiezalen, auditoria, kerken, musea, bibliotheken, alle Torhoutse openbare gebouwen en tijdens de woensdagmarkt. De verplichting slaat op iedereen vanaf 12 jaar. Voor de rest gelden uiteraard alle federale maatregelen, zoals ten hoogste 30 minuten in een winkel blijven, behalve als je een afspraak hebt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier