https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Torhout populairste ‘kleine’ West-Vlaamse vakantiebestemming

Het eeuwenoude Kasteel Wijnendale, met te bezoeken museum, blijft een van de visitekaartjes van Torhout.©Johan Sabbe
Het eeuwenoude Kasteel Wijnendale, met te bezoeken museum, blijft een van de visitekaartjes van Torhout.©Johan Sabbe
Johan Sabbe

Verrassend, maar leuk nieuws voor Torhout. Het stadje was het voorbije jaar de populairste West-Vlaamse vakantiebestemming bij de gemeenten tot 25.000 inwoners. Dat blijkt uit een onderzoek van Holidu, de online zoekmachine voor vakantiewoningen. Ook de kustplaatsen Nieuwpoort en Blankenberge scoren hoog.

Holidu heeft een rangorde voor het hele land opgemaakt en daarin staat Durbuy met stip op kop met meer dan 3.000 toeristische zoekopdrachten per maand. In de top 10 prijken zeven Waalse bestemmingen en drie West-Vlaamse: Torhout als zevende, Nieuwpoort als achtste en Blankenberge als tiende. Ook Lo-Reninge (19de), Damme (23ste), Diksmuide (25ste) en Poperinge (30ste) staan in de top 30.

Zoekopdrachten over alle zoekmachines heen

De Belgen bleven het voorbije jaar druk het internet raadplegen om vakantiebestemmingen te zoeken, door de coronabeperkingen vooral in eigen land. Kleinere gemeenten kunnen interessant zijn voor een dagje of een weekendje uit en dus ging Holidu na welke van die locaties er het best in de markt liggen. Er werd gefocust op de Belgische gemeenten met minder dan 25.000 inwoners. Holidu ging het gemiddelde aantal maandelijkse zoekopdrachten door landgenoten van de voorbije twaalf maanden na. Mensen die aanklikten ‘wat te doen in’ of ‘activiteiten in’ en dit over alle zoekmachines heen. Zo kwam de ranglijst van populairste ‘kleinere’ bestemmingen tot stand. Met de zomervakantie voor de deur zijn dat locaties om als toerist in de gaten te houden.

Koploper Durbuy kreeg liefst 3.070 maandelijkse zoekopdrachten, West-Vlaamse laureaat Torhout 610. Voor Nieuwpoort was dat 570 en voor Blankenberge 450.

Kasteel Wijnendale en drie bossen om te wandelen en te fietsen

Torhout telt een dikke 20.000 inwoners en is als hoofdstad van het Houtland centraal gelegen in de provincie. Bekende bezienswaardigheden zijn het Kasteel Wijnendale en het Kasteel d’Aertrycke. Maar wellicht doen de mensen Torhout nog het liefst aan om er te wandelen en te fietsen. Met Wijnendalebos, Groenhovebos en het bos d’Aertrycke gaat Torhout er prat op de groene long van de streek te zijn. Plus: er zijn de oude spoorwegbedding De Groene 62 en sinds een paar jaar het prachtige natuurdomein Torwoud in Groenhove.

Schepen van Toerisme Elsie Desmet is trots als een gieter met het resultaat. “De ligging van ons stadje, niet ver van Brugge en de kust, is als uitvalsbasis voor toeristen ideaal”, zegt ze. “We hebben een schat aan natuurrijkdom dankzij onze bossen vol flora en fauna, waarin er langs uitgestippelde paden gewandeld en gefietst kan worden. Wandelen en fietsen hebben we in de coronaperiode met z’n allen opnieuw ontdekt. Torhout is de ideale plaats voor een ontspannende en gezonde gezinsvakantie. Torwoud is een van de meeste recente parels aan de kroon. En onze vele streekproducten, waaronder de befaamde Mostaard Wostyn en het Thouroutenaere-bier, mogen er ook zijn. Net als het Museum Torhouts Aardewerk, dat brede bekendheid geniet.”

Info: Toerisme Torhout

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.