Torhout krijgt nog voor de zomer muurschilderingen van The Crystal Ship

Onder meer het Sivi zou een muurschildering krijgen. Zo zou het er ongeveer kunnen uitzien. © Foto Kurt
Redactie KW

Het Torhoutse straatbeeld zou er deze zomer wel eens compleet anders kunnen uitzien. Tegen dan moeten 22 muurschilderingen, twee grote en twintig kleine, de stad extra kleur geven. Begin juni worden de werken officieel ingehuldigd. “We gaan ook een wandel- en fietsroute uitstippelen, zodat mensen op die manier alle kunstwerken kunnen ontdekken”, zegt schepen van Cultuur Lieselotte Denolf.

Voor de vierde keer op een rij meert The Crystal Ship aan in Oostende. Wereldberoemde kunstenaars maken er tijdens de paasvakantie gigantische muurschilderingen en fantastische kunstinstallaties tot wel 40 meter hoog. Het straatkunstenfestival lokte de afgelopen drie jaar meer dan 300.000 bezoekers naar de badstad. Wat Oostende kan, kunnen wij ook, dachten ze in Torhout. Eind vorig jaar raakte bekend dat de stad wilde samenwerken met The Crystal Ship. Ondertussen is dat idee al een concreter plan geworden.

In totaal zouden twee grote muurschilderingen en een serie van twintig kleinere kunstwerken de stad opfleuren. Het stadsbestuur maakte een bedrag van 25.000 euro vrij voor de aankoop van een kunstwerk. Die centen worden geïnvesteerd in het project met The Crystal Ship. “Aanvankelijk wilden we kunstenaars hun creativiteit laten loslaten op elektriciteitskasten. Daarvan hebben we er in de stad heel veel”, zegt schepen van Cultuur Lieselotte Denolf (CD&V). “Uiteindelijk kozen we voor een samenwerking met The Crystal Ship. Hun werken zijn gewoonweg fantastisch. We hebben met hen een contract van 21.500 euro voor het ontwerpen en vervaardigen van de muurschilderingen.”

Nog voor de zomer zullen de kunstenaars in Torhout met de uitvoering starten. “In de eerste week van juni worden alle muurschilderingen aangebracht. En in het weekend van zaterdag 8 en zondag 9 juni worden ze ingehuldigd”, weet de schepen.

Met de komst van de 22 muurschilderingen van The Crystal Ship heeft Torhout er straks dus een toeristische trekpleister bij. “We willen er dan ook een wandel- en fietsparcours aan koppelen. Op die manier kunnen inwoners en toeristen zowel de grote als de kleinere werken in onze stad ontdekken”, aldus nog Lieselotte Denolf.

Inspraak buurtbewoners

Het stadsbestuur heeft ook al twee locaties in gedachten voor de twee grote werken, maar wil die nog niet prijsgeven. Er moet immers nog overlegd worden met de buurt. Maar uit goede bron vernam onze redactie dat een van de twee grote werken op het Technisch Instituut Sint-Vincentius, het Sivi, zou komen. Toeristen die per trein naar Torhout komen, zouden het werk dan al kunnen zien van aan het station.

“Na de paasvakantie zitten we samen met de buurtbewoners om te praten wat zij graag zouden willen. Ze zullen inspraak krijgen in de keuze van het thema en welke kunstenaar het werk mag vervaardigen. Pas wanneer de buren akkoord zijn met het ontwerp van de kunstenaar; mag die zijn werk op het gebouw uitvoeren”, besluit schepen Denolf.

(Tom Rutsaert)

Voor de twintig kleinere muurschilderingen is het stadsbestuur nog op zoek naar inwoners die een stukje van hun gevel ter beschikking willen stellen. Zij kunnen zich kandidaat stellen door een mailtje te sturen naar michiel.mestdagh@torhout.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier