Torhout koopt zetelfabriek voor nieuwe ingang speelplein De Warande

Bij de zitmeubelfabriek Leda in de Warandestraat van links naar rechts schepen Lieselotte Denolf, zaakvoerder Edward Vande Vyvere en schepen Hans Blomme.©Johan Sabbe
Bij de zitmeubelfabriek Leda in de Warandestraat van links naar rechts schepen Lieselotte Denolf, zaakvoerder Edward Vande Vyvere en schepen Hans Blomme.©Johan Sabbe
Johan Sabbe

Wat een klein jaar geleden werd aangekondigd, is nu een feit. Torhout koopt het domein en de gebouwen van de zitmeubelfabriek Leda in de Warandestraat voor 660.000 euro. Op die manier kan het speelplein De Warande een nieuwe ingang krijgen en investeert de stad in de verkeersveiligheid en het jeugdwerk.

De bloeiende zitmeubelfabriek Leda, met Edward Vande Vyvere aan het roer, verhuist volgend jaar naar nieuwe en ruimere gebouwen op het bedrijventerrein aan de Roeselaarseweg. Daardoor komt het bestaande complex vrij, wat opportuniteiten voor de stad biedt. Zo kan langs de Aartrijkestraat de huidige, gevaarlijke hoofdingang van het speelplein De Warande verdwijnen, net als het smalle weggetje naar het achterliggende domein van tennisclub KTG Houtland.

Er wordt een masterplan voor de site opgemaakt

“De verkeerssituatie nabij het speelplein is ons al langer een doorn in het oog”, zei schepen van Stadspatrimonium Hans Blomme (CD&V) tijdens de gemeenteraadszitting van maandagavond. “Zeker in de zomermaanden, als de speelpleinwerking op volle toeren draait, is het er erg druk, met onveilige situaties tot gevolg voor zowel de bezoekende kinderen, de voetgangers, de fietsers als de omwonenden. Eenmaal de nieuwe toegangsweg vanaf de Warandestraat een feit is, zal ook parkeren niet langer een probleem zijn dankzij de nabijheid van de parking van het Stiltepark De Warande.”

“Begin 2022 wordt er een masterplan voor de site opgemaakt”, voegde schepen van Jeugd Lieselotte Denolf (CD&V) eraan toe. “Alle actoren zullen daarbij betrokken worden: de gebruikers, de buurt, de tennisclub, enzovoort. We zullen onderzoeken welke nieuwe functies er voor de site van de zetelfabriek mogelijk zijn.”

Verhuizing van Leda is medio 2022 voorzien

Het Leda-bedrijfsdomein is zo’n 3.000 m² groot. Een jaar geleden werd al een princiepsakkoord tussen de stad en zaakvoerder Edward Vande Vyvere ondertekend om de aankoop voor de prijs van 660.000 euro te laten gebeuren.

In afwachting van de nieuwe fabrieksgebouwen op het bedrijventerrein blijft Leda in de Warandestraat actief. De verhuizing is medio 2022 gepland.

“Een jarenlang probleem, waar niet onmiddellijk een pasklare oplossing voor bestond, wordt dankzij deze aankoop opgelost”, aldus een tevreden schepen Blomme. “De verkeersveiligheid in de omgeving van het speelplein zal drastisch verbeteren. En de bewuste site kan een nieuwe, interessante invulling krijgen. Dat moet echter nog concreet bekeken worden.”

Groen mist totale kostenplaatje en keurt aankoop niet goed

Groen keurde tijdens de zitting van de gemeenteraad van maandagavond de aankoop niet goed. “Er is bodemvervuiling vastgesteld en we kennen het kostenplaatje voor de sanering niet”, zei Bertrand Vander Donckt namens de genoemde partij. “We willen geen groen licht geven voor een dossier waarvan het totale kostenplaatje een groot vraagteken is.”

Onafhankelijk raadslid Koen Sap onthield zich, alle andere raadsleden lieten een ja horen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier