Torhout koopt site Thor voor bouw van nieuw zwembad

De site Thor aan de Industrielaan is nu officieel door de stad aangekocht. Op het domein van de voormalige meubelfabriek, bijna 28.000 vierkante meter groot, komt er onder andere een nieuw zwembad. © Johan Sabbe
Johan Sabbe

Het is nu officieel: Torhout wordt eigenaar van de terreinen en de gebouwen van de voormalige meubelfabriek Thor aan de Industrielaan. Maandagavond heeft de gemeenteraad de aankoop goedgekeurd. De stad betaalt 4,1 miljoen euro. Er komt onder meer een nieuw zwembad.

“We konden met het stadsbestuur deze opportuniteit niet laten liggen”, aldus schepen van Stadspatrimonium Hans Blomme (CD&V). “Zowel de strategische ligging als de grote oppervlakte van bijna 28.000 vierkante meter, plus de prima ontsluiting, bieden tal van mogelijkheden naar de ontwikkeling van de site toe. In elk geval willen we er plaats voorzien voor de bouw van een nieuw zwembad. Ook andere functies zullen er ruimte krijgen. Het denkwerk hierover maakt deel uit van een nog op te maken masterplan, dat de diverse mogelijkheden in kaart zal brengen.”

Oudere panden worden op korte termijn gesloopt

Torimmo, de vennootschap van Koen Bosschem, wou al langer de bewuste site een nieuwe bestemming geven of verkopen. De meubelfabriek Thor had ooit om en bij de 130 mensen in dienst, maar de economische crisis sloeg hard toe en het aantal arbeiders en bedienden slonk tot nog hooguit een handvol. Eind 2014 werd de fabriek failliet verklaard. De bedrijfsgebouwen vielen daar echter niet onder, aangezien ze toebehoorden aan de op zich staande nv Torimmo. Die besloot ze in stukjes aan kleine ondernemers te verhuren, onder andere voor opslag van materiaal.

“We zijn van plan om op relatief korte termijn de oudere panden van het complex te slopen”, zei schepen Blomme. “De meer recente gebouwen zullen gebruikt worden door een aantal stadsdiensten. We zijn blij dat we met de eigenaar tot een akkoord zijn gekomen. Op deze locatie kunnen we op termijn heel wat realiseren ten gunste van de stad.”

Groen wil de verkeersdrukte binnen de perken houden

Groen toonde zich bij monde van Ruben Vangheluwe enthousiast over de aankoop. “Als er één site is die ontzettend veel potentieel heeft, dan is het deze wel”, zei hij. “Het blijft voor ons evenwel belangrijk dat de ontwikkeling gebeurt in verhouding tot de verkeersdruk. Voor ons geldt bij stadsontwikkeling altijd de leuze: eerst het verkeer, dan pas de bouwheer. Uit het plan MER van 2018 blijkt dat een verhouding van 70% kleinschalige groothandel en 30% wonen te veel verkeersdrukte met zich brengt. We zijn dan ook tegen die invulling gekant.”

“We zijn voorstander van een site waarop een nieuw zwembad ingeplant wordt, net als een podiumkunstenhuis, sportaccommodatie voor bijvoorbeeld padel en spikeball en tot slot ook woongelegenheden en/of kleine handelszaken, als er voor dat laatste nog plaats is tenminste. De site rond het huidige zwembad kan op termijn dan omgevormd worden tot een heus jeugdontmoetingsdomein.”

Mogelijke pop-uplocatie van het domein

Pieter Billiet (CD&V) zag brood in de site als voorlopige pop-uplocatie voor toneel, sport, recreatie, horeca en noem maar op, ook nu de woensdagmarkt naar de Industrielaan en de parking van zaal De Mast verhuist.

Inge Perquy (N-VA) wou dan weer weten wie er de invulling van de site zal bepalen en hoe dat precies zal gebeuren. “We zullen hard werken aan een masterplan”, antwoordde schepen Blomme. “Nu valt daar concreet nog niet veel over te vertellen. Uiteraard zal er voldoende inspraak zijn.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier