Torhout kiest voor huwelijken in het stadspark

Het burgerlijke huwelijk van Filip en Daisy werd door burgemeester Audenaert in het stadspark voltrokken. © foto JS
Johan Sabbe

In coronatijden moet je van de nood een deugd maken. En dus is Torhout vanaf vrijdag 26 juni gestart met het voltrekken van huwelijken in het stadspark nabij het stadskantoor. In openlucht dus, al kan er bij regenweer naar het interieur van het gebouw uitgeweken worden.

Er stonden vrijdagnamiddag al meteen drie huwelijken op het programma: om 14, om 15 en om 16 uur. Telkens leidde burgemeester Kristof Audenaert de plechtigheid. Kort na de middag dreigden regenbuien roet in het eten te gooien, maar de hemel klaarde net op tijd uit.

Vandaag de burgerlijke trouw en morgen de kerkelijke

Het koppel dat om 15 uur in de echt verbonden werd, Filip en Daisy, had ervoor gevreesd om door het coronavirus een jaar te moeten wachten. Eerst zou de plechtigheid plaatsvinden in het stadskantoor, daarna in het oud-stadhuis en uiteindelijk werd het stadspark de uitverkoren plaats. Met een lekker zonnetje als bondgenoot.

Filip heeft Torhoutse roots, maar is uit Knokke-Heist afkomstig. Daisy is opgegroeid in Zwijndrecht in de provincie Antwerpen. “Vandaag is er het burgerlijke huwelijk en morgen trouwen we voor de kerk”, aldus Filip. “Dat gebeurt in de kerk van Lichtervelde, omdat die zich vlak bij de feestzaal bevindt waar we onze verbintenis met een maaltijd vieren. We mogen met 100 de kerk binnen, maar zijn met minder, dus geen probleem. Ons voorziene grote tuinfeest dienen we wél met een jaartje uit te stellen. Waarom we naar Torhout zijn komen wonen? Het is hier veel rustiger dan in Knokke-Heist. Daar word je tijdens de zomer gek van de drukte.”

De notenkraker en de kurkentrekker

Burgemeester Audenaert gaf het koppel wat levenswijsheid mee. Hij deed dat aan de hand van twee attributen uit het huishouden.

“Vooreerst de notenkraker”, zei hij. “Als het in je relatie even iets minder gaat, dan moet je die harde noten samen leren te kraken. En dan kun je weer vooruit met je huwelijk. Ten tweede is er de kurkentrekker. Probeer van tijd tot tijd een moment van pauze in jullie leven in te lassen. Haal dan een goede fles boven, ontkurk ze en geniet van het samenzijn.”

“Altijd al heb ik graag huwelijken voltrokken, maar in het stadspark is dat zo mogelijk nog aangenamer”, zei hij achteraf. “Zeker bij mooi weer. En in openlucht is de kans op coronabesmettingen sowieso kleiner. Niettemin beperken we het aantal aanwezigen tot 30.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier