Torhout investeert in zonnepanelen en isolatie van daken

Er worden ongeveer 300 zonnepanelen geplaatst op het dak van het stadskantoor. Het gaat om een vermogen van 110 kW-piek en een investering van zo'n 100.000 euro.©Johan Sabbe
Er worden ongeveer 300 zonnepanelen geplaatst op het dak van het stadskantoor. Het gaat om een vermogen van 110 kW-piek en een investering van zo'n 100.000 euro.©Johan Sabbe
Johan Sabbe

Het Torhoutse stadsbestuur voorziet vier grote investeringen om efficiënter en duurzamer om te gaan met energie. Het gaat om het plaatsen van zonnepanelen en het isoleren van daken. Er wordt voor het project samengewerkt met het Vlaams Energiebedrijf (VEB).

Het VEB werd door de Vlaamse overheid opgericht om lokale besturen te ondersteunen in hun energiebeheer. Sinds begin dit jaar staat het VEB in voor de levering van aardgas en 100% groene elektriciteit tegen scherpe marktprijzen.

Zonnepanelen voor stadskantoor en woonzorgcentrum

“In ons meerjarenplan is er een belangrijk investeringsbudget voorzien voor duurzame investeringen”, zei schepen van Stadspatrimonium Hans Blomme (CD&V) maandagavond tijdens de digitale zitting van de gemeenteraad. “Besparen op energie levert niet alleen een onmiddellijke vermindering op van de elektriciteits- en gasfactuur, maar draagt op termijn ook bij aan een duurzamere toekomst van onze gebouwen.”

Vooreerst worden er om en bij de 300 zonnepanelen geplaatst op het dak van het stadskantoor. Het gaat om een vermogen van 110 kW-piek en een investering van ongeveer 100.000 euro.

Ook het woonzorgcentrum Sint-Augustinus krijgt een deel van de koek. Er werd de voorbije jaren al geïnvesteerd in een warmteplan met het renoveren van de stookplaats en het aanbrengen van een zonnepaneelinstallatie met een vermogen van 38 kW-piek. “Alle elektriciteit die we hiermee opwekken, wordt onmiddellijk ter plaatse verbruikt”, aldus de schepen. “Er is nog ruimte om een bijkomende installatie van ongeveer 180 zonnepanelen te plaatsen met een vermogen van 76 kW-piek. Dat zullen we bijgevolg doen. De kosten bedragen zo’n 65.000 euro.”

Isolatie voor stedelijke sporthallen en brandweerkazerne

Daarnaast worden de platdaken van de stedelijke sporthallen A en B bijkomend geïsoleerd. “We hebben de voorbije jaren voor die gebouwen al energiebesparende maatregelen genomen”, vervolgde schepen Blomme. “Zo werd er energiezuinige ledverlichting aangebracht en hebben we de stookinstallatie vernieuwd. Dankzij de extra isolatie van het dak worden de warmteverliezen beperkt. We ramen de kostprijs op 35.000 euro.”

Tot slot krijgt ook het dak van de stedelijke brandweerkazerne bijkomende isolatie. Het gebouw verliest in de winter te veel warmte en is in de zomer niet gemakkelijk koel te krijgen. Hier gaat het om een investering van 60.000 euro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier