Torhout investeert in mentaal welzijn van de bevolking

Er worden ook kleinere initiatieven genomen, zoals recent de ‘bankhangers’ naar aanleiding van de Week van de Geestelijke Gezondheidszorg. Op de foto v.l.n.r. preventiewerker Jana Syoen, schepen Rita Dewulf en schepen Elsie Desmet. © Johan Sabbe
Johan Sabbe

In de voorbije periode werd Torhout driemaal opgeschrikt door incidenten met zware agressie. De politie leverde goed werk, maar wat er gebeurd is, toont volgens gemeenteraadslid Delphine Levrouw (CD&V) aan dat heel wat mensen momenteel niet goed in hun vel zitten. Ze bracht het punt maandagavond in de gemeenteraadszitting ter sprake en vroeg om nadrukkelijk over het mentale welzijn van de bevolking te waken.

“Het is van het grootste belang om niet alleen in bakstenen te investeren, maar ook in het welbevinden van de Torhoutenaren”, zei ze. “Iedereen moet het recht hebben om zich prima te voelen. Als dat niet zo is, is het aan de samenleving om die mensen te helpen en te ondersteunen. Wij allen dragen daar verantwoordelijkheid voor. Vandaar mijn vraag hoe het stadsbestuur preventief en curatief over het welzijn van zijn burgers waakt. Waar kunnen mensen, en specifiek jongeren, terecht als ze voelen dat het emotioneel niet vlot gaat en ze professionele hulp nodig hebben? Is het nodig om onze dienstverlening beter bekend te maken?”

Van Sociaal Huis tot jeugdwerker en brugfiguren

“In eerste instantie kan iedereen in het Sociaal Huis terecht”, antwoordde burgemeester Kristof Audenaert (CD&V). “Daar worden de drempels weggewerkt om professionele en geschikte hulpverlening te zoeken. Maar er is meer! Sinds maart is Lars Courtens als onze nieuwe jeugdwerker aan de slag. Hij bereikt enorm veel jongeren, waaronder jongens en meisjes die zich niet goed in hun vel voelen. Hij nodigt hen uit voor een babbel, maakt hen warm voor vrijwilligerswerk, geeft hen vertrouwen en noem maar op.”

“We hebben voorts onze zogenoemde brugfiguren. Die vind je vooral in de basisscholen, van waaruit ze de gezinnen proberen te bereiken die niet uit eigen beweging naar het Sociaal Huis stappen. Door hun aanwezigheid aan de schoolpoort leggen ze actief contacten met die mensen. Daarnaast proberen ze op zo veel mogelijk activiteiten aanwezig te zijn om hun doelgroep te bereiken.”

“Wat ten slotte de agressie en het geweld betreft, voorziet de politie slachtofferhulp. Ook wordt het CAW ingeschakeld als er verdere begeleiding nodig is.”

Delphine Levrouw was tevreden met het antwoord, al had ze nog een boodschap klaar. “De bekommernis voor de medemens start bij ons allemaal”, zei ze. “Laten we alert zijn voor de zorgen en de kwetsbaarheden van onze medemensen. Pas dan kunnen we anderen écht helpen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier