Torhout investeert 125.000 euro in nieuw skatepark

Op het heuveltje bij het toekomstige skatepark van links naar rechts Christophe (skater), Dimitri (skater), Stan Postmus (zaakvoerder Concrete Matters uit Amsterdam), schepen Lieselotte Denolf en Bryan Maelbrancke (dienst Ruimte).©Johan Sabbe
Op het heuveltje bij het toekomstige skatepark van links naar rechts Christophe (skater), Dimitri (skater), Stan Postmus (zaakvoerder Concrete Matters uit Amsterdam), schepen Lieselotte Denolf en Bryan Maelbrancke (dienst Ruimte).©Johan Sabbe
Johan Sabbe

Het Torhoutse stadsbestuur investeert geen 80.000 euro, zoals aanvankelijk voorzien, maar een stevige 125.000 euro in een gloednieuw skatepark, quasi volledig in duurzaam beton en op maat gemaakt. Het gelauwerde ontwerp komt van het gespecialiseerde bedrijf Concrete Matters uit het Nederlandse Amsterdam. Het park zou nog vóór de zomer gebruiksklaar moeten zijn.

“We zijn blij dat de stad het budget opgetrokken heeft”, zegt jeugdconsulent Julie Sap, die het dossier al van bij de aanvang aanstuurt. “De oorspronkelijke 80.000 euro bleek duidelijk te weinig te zijn om een écht goed skatepark uit te werken. Het ontwerp dat zaakvoerder Stan Postmus van Concrete Matters maakte, veroverde meteen alle harten. Het geheel is nu in zijn definitieve plooi aan het vallen. In overleg met enkele lokale skaters bekijkt Stan de laatste details. Dat gaat dan over ronde of vierkante rails, de dikte van de rails, enzovoort.”

Skaters mochten hun zegje doen

Het nieuwe skatepark komt op dezelfde plaats van het huidige, vlakbij het stedelijk zwembad. Het bestrijkt ongeveer 450 vierkante meter. Er wordt een dikke meter extra ingenomen aan de kant van het talud. De struiken en het hondentoilet kunnen blijven, net als de bestaande fiets- en wandelpaden langs het skatedomein.

Nog vóór de zomer komt er nabij het stedelijk zwembad een nieuw skatepark in beton

Concrete Matters is Nederlandse specialist ter zake. Het bedrijf heeft onder meer Luxaplast gebouwd, het bekende skatepark in Kortrijk. “De keuze voor beton is in veel opzichten een zegen”, zegt schepen van Jeugd Lieselotte Denolf. “Beton is duurzaam en onderhoudsarm en maakt bovendien heel wat minder lawaai dan de huidige toestellen. Dat is dus ook goed nieuws voor de directe omgeving. Het ontwerp is tot stand gekomen op basis van een participatietraject met een aantal skaters. We zijn ter plaatse met hen samengekomen om te kijken waar hun interesses lagen. Daarna zijn we een dag met hen naar verschillende locaties gereden, waar ze de accommodatie uittestten en lieten weten wat ze goed en minder goed vonden. Ze hebben vervolgens een voorstel gedaan dat mee in de offerte ging. De bedrijven dienden prijs te geven voor het idee van de skaters, maar mochten ook alternatieven uitwerken met wat naar hun mening verbeteringen waren. Uiteindelijk hebben we overtuigd voor Concrete Matters gekozen.”

Het ontwerp van het nieuwe Torhoutse skatepark, met dank aan het gespecialiseerde Nederlandse bedrijf Concrete Matters.©JS
Het ontwerp van het nieuwe Torhoutse skatepark, met dank aan het gespecialiseerde Nederlandse bedrijf Concrete Matters.©JS

Aanleg van skatepark zal zes weken duren

De timing om het nieuwe skatepark te realiseren, is deels afhankelijk van een ander project van Concrete Matters in Den Haag, waar het bedrijf een zogenoemde pumptrack bouwt, een avontuurlijk circuit met bulten en bochten voor fietsplezier.

“Het is de bedoeling om ons skatepark nog vóór de zomer af te hebben”, besluit Julie Sap. “De aanleg zal ongeveer zes weken in beslag nemen. Daarna moet het beton nog een kleine maand uitharden onder een zeil. We willen tijdens de werkzaamheden een tijdelijk skatepark installeren, wellicht op de zwembadparking. Dat kan met de bestaande toestellen die nog in degelijke staat zijn. Later zullen die toestellen een nieuwe bestemming krijgen op de wijken. Alle suggesties daaromtrent zijn welkom.”

Voor info: jeugddienst@torhout.be

Lees meer over:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.