Torhout gaat vrijwilligers inzetten om probleem van zwerfkatten in te dijken

Redactie KW

Het Torhoutse stadsbestuur beschikte al over een uitgeschreven zwerfkattenbeleid, maar stuurde dit nu wat bij.

Sinds 1 september 2014 moeten particulieren, die een volwassen kat of een kitten willen weggeven of verkopen, het dier eerst laten steriliseren of castreren. Torhout gaat nu ook een vrijwilliger-coördinator aanstellen om de zwerfkattenproblematiek op het grondgebied van de stad aan te pakken. De verschillende probleemzones in Torhout worden in kaart gebracht en er komt een sterilisatieprioriteitenlijst. Systematisch zal de technische dienst uitvoering in samenwerking met de vrijwilliger-coördinator vervolgens zwerfkatten vangen tijdens vangacties.

Vrijwilligers met voederpasje

Alle buurtbewoners in de omgeving van de vangplaats worden schriftelijk van deze actie op de hoogte gebracht. Op de vangplaats zelf zullen de dagen en uren van het vangen goed zichtbaar worden geafficheerd, net zoals uitleg over het sterilisatieproject voor zwerfkatten van de stad. Tamme poezen die worden gevangen, zullen onmiddellijk weer worden vrijgelaten. Gevangen zwerfkatten zullen naar de dierenarts worden gebracht. Nadat de dieren werden verzorgd door de dierenarts zullen behandelde zwerfkatten door de mensen van de technische dienst uitvoering worden teruggezet op de plaats waar ze zijn gevangen.

Voor elke probleemzone zal gewerkt worden met een vrijwilliger. Die zal beschikken over een voederpasje. Hiermee kan hij of zij zich kenbaar maken. Het zijn enkel de vrijwilligers die in het bezit zijn van zo’n voederpasje die op aangeduide, openbare voederplaatsen zwerfkatten beperkt en onder strikte voorwaarden zwerfkatten mogen voederen.

(FJA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier