Torhout creëert regenboogzebrapad aan het station

Aan het Torhoutse station wordt er binnenkort een kleurrijk regenboogzebrapad aangelegd om aan te geven dat iedereen in de stad welkom is. © foto JS
Johan Sabbe

Er wordt een regenboogzebrapad gerealiseerd aan het Torhoutse station. Zo’n kleurrijk zebrapad vraagt aandacht voor de diversiteit en het aanvaarden van lesbische, homoseksuele en biseksuele mensen, net als transgenders.

Sien Lagae (Groen) bracht het punt ter sprake, al bleek het College van Burgemeester en Schepenen al begin juli beslist te hebben om zo’n zebrapad aan te leggen.

Signaal geven dat iedereen in Torhout aanvaard wordt

“Verschillende steden hebben de voorbije maanden een regenboogzebrapad laten schilderen”, aldus Sien. “Op die manier zetten ze letterlijk in de verf dat iedereen op hun grondgebied welkom is, ongeacht zijn of haar geaardheid. Door de regenboogkleuren in te vullen tussen de witte lijnen, blijft het een wettelijk zebrapad. Het is belangrijk om in de publieke ruimte een signaal te geven dat iedereen bij ons aanvaard wordt en dat geweld en onverdraagzaamheid niet kunnen.”

“In een schoolstad als Torhout is het in het bijzonder belangrijk om aan de jongeren het signaal te geven dat onverdraagzaamheid niet kan. Het regenboogzebrapad komt bij voorkeur ofwel ter hoogte van het zwembad in de Bruggestraat, ofwel aan het station op het einde van de Stationsstraat.”

Regenboogkleuren en verkeersveiligheid verzoenen

De stad kiest voor die laatste locatie. “Dat hebben we bij het begin van de zomervakantie al in het College van Burgemeester en Schepenen beslist”, zei schepen Paul Dieryckx (SP.A). “We zullen kiezen voor de beste oplossing om de regenboogkleuren en de verkeersveiligheid met elkaar te verzoenen.”

Koen Sap (onafhankelijke) toonde zich geen voorstander van een regenboogzebrapad. “Ik ben uiteraard voorstander van sensibilisering rond het aanvaarden van ieders geaardheid”, zei hij. “Maar een zebrapad zal daar naar mijn mening niet bij helpen. Zelfs de holebigemeenschap bevestigt dat. Een zebrapad dient op de eerste plaats voor de verkeersveiligheid en niet voor andere zaken.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier