Torhout annuleert prinsenverkiezingen en carnavalsstoet

Tijdens de stoet van maart dit jaar werd nog de draak gestoken met ‘het virus uit het verre China’. Wie had toen kunnen denken dat corona in 2021 het carnavalsseizoen zou dwarsbomen?©Johan Sabbe
Tijdens de stoet van maart dit jaar werd nog de draak gestoken met ‘het virus uit het verre China’. Wie had toen kunnen denken dat corona in 2021 het carnavalsseizoen zou dwarsbomen?©Johan Sabbe
Johan Sabbe

Door corona hingen er al langer donkere wolken boven het carnavalswereldje, maar nu is de officiële beslissing gevallen. Torhout annuleert zowel de prinsenverkiezingen als de carnavalsstoet van zondag 14 maart. Alleen het jeugdcarnaval maakt nog een kans.

Traditioneel heeft de Torhoutse carnavalsstoet aan het eind van het seizoen plaats – pas halfweg maart – en dus aarzelde het stadsbestuur om het evenement te schrappen. De hoop op betere coronacijfers werd nog even hoog gehouden, maar na weken van bang afwachten, blijven de carnavalisten nu verweesd achter. Geen prinsenverkiezing in februari, geen stoet in maart. Die zware beslissing werd genomen na ruggespraak met de regerende keizers en prinsen.

Carnavalsverenigingen bouwen geen praalwagens

Dit jaar had de Torhoutse carnavalsstoet op het laatste nippertje plaats – op zondag 8 maart – nog net vóór de lockdown die op vrijdag 13 maart inging. Het virus woedde toen al in alle hevigheid en het mag een wonder heten dat er zich tijdens de stoet niet massaal besmettingen hebben voorgedaan.

“Eerder dit jaar lieten verschillende steden en gemeenten weten dat hun carnavalsstoet straks geannuleerd wordt”, aldus burgemeester Kristof Audenaert. “We hebben navraag gedaan bij de carnavalsverenigingen die normaal gezien aan onze stoet deelnemen en het blijkt dat ze dit seizoen geen praalwagens bouwen. Dat viel te verwachten, maar voor de zekerheid hebben we de vraag toch gesteld. De situatie laat ons geen keuze: de prinsenverkiezingen en de stoet afgelasten.”

Er wordt een opening gelaten voor het kindercarnaval

Afhankelijk van hoe de coronacrisis evolueert, laat de stad wél een opening voor het kindercarnaval, dat op woensdagnamiddag 3 maart voorzien is. Als dat evenement coronaproof georganiseerd kan worden en het van de hogere overheid mag, zal dat kinderfeest plaatsvinden. Daarover valt een beslissing in de loop van februari.

Het zit het Torhoutse carnaval de laatste tijd niet mee. In maart 2019 diende de stoet in extremis afgeblazen te worden vanwege hevig stormweer. Dat betekent dat in een tijdsspanne van amper twee jaar liefst twee op de drie stoeten niet uitgaan. Dat is nooit eerder gebeurd.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.