Torenspits Belfort Ieper weer op zijn plaats

Binnenkort kan de stelling ook afgebroken worden. © CM
Christophe Maertens
Christophe Maertens Medewerker KW Menen

In Ieper werd dinsdag de torenspits teruggeplaatst op het Belfort. Nu moet enkel nog de draak op zijn plaats komen en daarna kan de stelling rond de toren worden afgebroken.

“De operatie stond vorig week al gepland, maar toen waren de weersomstandigheden niet optimaal. Daarom stelden we het uit tot vandaag”, zegt architecte Mieke Goegebeur van architectenmaatschappij Juxta-Árter. “We hadden echter een ruime tijdspanne voorzien, zodat we nog altijd binnen onze planning zitten. De torenspits werd hier op het binnenplein van de Lakenhallen gerestaureerd en al een stuk met leien bedekt.”

Alles af voor 6 december

“Het terugplaatsen van de torenspits vergt toch enige voorbereiding”, weet Timothy Messiaen, werfleider Group Monument. “Alles moet goed worden vastgemaakt en niets mag aan het toeval worden overgelaten. Nu moet er boven nog wat afwerking gebeuren. Daarna is het de beurt aan de draak, die in de week van 8 november terug naar Ieper komt. We denken voor 6 december alles te hebben afgewerkt, zodat we daarna kunnen beginnen met het afbreken van de stelling.” Normaal moet in februari de toren opnieuw volledig zichtbaar zijn.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.