Toren Zonnebeekse Onze-Lieve-Vrouwkerk wordt uitkijkpunt

Op een van de verdiepingen krijg je uitleg over de vroegere abdij. Diensthoofd toerisme Bart D'Hulster en schepen van Toerisme Sabine Vanderhaeghen staan hier bij een getrouwe maquette van de abdij. (foto ZB)
Redactie KW

Vanaf zaterdag 6 april kan je de toren van de Onze-Lieve-Vrouwekerk gratis bezoeken. De toren werd omgebouwd tot uitkijktoren via het project Horizon 2025.

Horizon 2025 is een project van de provincie West-Vlaanderen en Westtoer. In de toeristische regio’s komt er een netwerk van uitkijktorens en belevingsplatformen. In de Westhoek werden vijf projecten geselecteerd waarvan twee kerktorens: de Sint-Niklaastoren in Veurne en de toren van de Onze-Lieve-Vrouwekerk in Zonnebeke.

De kerk en kerktoren van Zonnebeke is van de hand van architect Huib Hoste (1881-1957). Bij de heropbouw na WO I grepen velen terug naar de oude waarden en vormen terwijl in Zonnebeke een moderne kerk kwam wat niet naar de zin was van de kerkelijke overheid.

Op 28 oktober 1921 wordt de eerste steen aan de voet van de toren ingemetseld. Samen met het kerkgebouw rijst ook de toren los van de kerk mee de hoogte in. Na een tragisch ongeval op 12 april 1924 waarbij zes slachtoffers vielen, wordt de voorziene spitse torennaald niet geplaatst. Er komt alleen een stomp dak, een kruis en een torenhaan op ongeveer 45 meter hoogte. Nu wordt die toren ontsloten.

Vijf verdiepingen

In de toren wordt in vijf verdiepingen de geschiedenis van het landschap van de gemeente en de zuidelijke Westhoek weergeven. Slechts een klein deel van wat we tonen zal over De Grote Oorlog gaan”, vertelt Bart D’Hulster van de dienst toerisme.

“Om alles mogelijk te maken werden heel wat technische ingrepen uitgevoerd zoals: nieuwe vensters, veilige spiltrap, nieuwe vloeren enz. Er werd heel wat werk geleverd door gespecialiseerde firma’s, maar zeker ook door de eigen Zonnebeekse technische dienst. Enorm veel werkuren gingen in het opknappen en reinigen van de 40 meter hoge toren, maar het resultaat mag gezien worden”, aldus schepen van Toerisme Sabine Vanderhaeghen.

Bovenaan krijg je een fantastisch mooi uitzicht over de regio, echt een beloning na 212 trappen

Wanneer je de deur vooraan de toren opent, kom je na een kleine inspanning op de eerste verdieping. Hier wordt het landschap van miljoenen jaren geleden voorgesteld tot aan de middeleeuwen. De bezoekers krijgen op elke verdieping meer duidelijkheid via doeken, pancartes, driedimensionale voorstellingen enz. Er zijn op elke verdieping ook rustbanken voorzien.

Op de tweede verdieping zie je de verdere evolutie van het landschap, vanaf de middeleeuwen tot 1914. Je ziet de evolutie naar een dichtbevolkt, groen en overwegend agrarisch landschap. De verdieping hoger is iets duisterder door het ontbreken van ramen en past volledig in het thema van de verwoesting van de dorpen aan het front tijdens WO I. De volgende verdieping toont de veerkracht van de mens met de volledige wederopbouw van het landschap maar ook met de blijvende littekens.

Oordopjes bij de klokken

Enkele trappen verder kom je in het gedeelte waar de klokken hangen. De kerktoren heeft vier klokken die afgeschermd worden door een metalen raster. Bij de klokken is ook de nodige uitleg voorzien. In de toren is ook een lichtsignaal aangebracht dat aanflitst om de bezoekers te verwittigen enkele ogenblikken vooraleer de klokken zullen luiden. Dan kunnen ze oordopjes nemen, die aanwezig zijn, om zich tegen de te hoge decibels te beschermen.

Juist boven de klokken situeert zich de vijfde verdieping. Hier staat de bezoeker op een hoogte van 40 meter en krijgt hij een fantastisch mooi panoramisch uitzicht over de regio. Daartoe werden nieuwe panoramische vensters geplaatst. Bij mooi weer kan je vanop de Zonnebeekse kerktoren de Casselberg zien liggen, de Vredestoren in Diksmuide, zelfs de haven van Roeselare en het windmolenpark in Kortrijk. Echt een beloning na 212 trappen.

Bezoekers kunnen een gratis ticket online afhalen of via het Memorial Museum Passchendaele 1917. Door het aan de ingang te scannen, krijg je toegang tot de toren. Het systeem weet zo hoeveel mensen er zich op dat moment in de toren bevinden zodat het maximum aantal personen van 60 niet overschreden wordt.

Op zaterdag 6, zondag 7 en zaterdag 13 april kan je het ticket aan de toren krijgen en zijn er om het uur gidsbeurten. Er werd 300.000 euro uitgetrokken voor dit project, waarvan de provincie en Westtoer de helft subsidiëren.

(NV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier