Toren Sint-Maartenskerk vanaf deze zomer permanent open voor publiek

Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

De toren van de Kortrijkse Sint-Maartenskerk zal vanaf deze zomer permanent open zijn voor publiek. Schepen van Toerisme Arne Vandendriessche (Team Burgemeester) hoopt dat de werken, die de veiligheid moeten verhogen, tegen begin juni klaar zijn.

Je kon de 83 meter hoge toren van de Sint-Maartenskerk in maart vorig jaar al eenmalig bezoeken. “Maar daar kwam heel wat toezicht aan te pas omdat de toren eigenlijk niet gebouwd is op bezoekers“, aldus de schepen. “We konden hem op die manier dus niet structureel toegankelijk houden. Daarom werken we nu aan balustrades en toegangspoortjes. Ook de trappen worden recht getrokken en ze krijgen een trapleuning”

De toren van de Sint-Maartenskerk staat vlakbij de Grote Markt en is samen met de K-tower een van de hoogste torens in Kortrijk. Rond 650 stond er op diezelfde plaats al een gebedshuis, de stenen toren dateert pas van 1439 maar die brandde een paar keer af. Boven hangen er 49 gerestaureerde klokken die ook te bezichtigen zullen zijn op de tour. Dankzij een gloednieuwe balustrade zullen bezoekers ook een prachtig zicht hebben over Kortrijk.

De schepen hoopt de werken begin juni af te ronden en dan meteen de eerste bezoekers te kunnen verwelkomen. Een bezoek zal gratis zijn. “Je zal alleen een QR-code moeten scannen aan de toegangspoortjes”, verduidelijkt de schepen. “Die zal je kunnen downloaden op de website van de stad of afhalen in het toeristisch centrum.” De poortjes zullen voorzien zijn van schermpjes met informatie, een toezichter aan de toren is dus niet nodig. Er zullen wel maximum 50 bezoekers tegelijk toegelaten zijn, voor de veiligheid. De brandweer zal vanop een afstand een oogje in het zeil houden.

Het project kost de stad zo’n 150.000 euro. De provincie West-Vlaanderen trok datzelfde bedrag uit aan subsidies op voorwaarde dat een bezoekje aan de toren minstens vijf jaar gratis blijft. “Wat we daarna zullen doen zal afhangen van de evaluatie die we dan gaan maken”, besluit de schepen.

(Annelies Nollet)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier