Tordale viert vijftig jaar zorg voor mensen met beperking

In november 2013 voerde een vijftigtal cliënten en medewerkers van Tordale het stuk 'Sjato de Kikkerdril' van Bart Cardoen op. © foto JS
Johan Sabbe

Huize Tordale, de naam waaronder op 1 september 1969 de huidige wijdvertakte voorziening voor mensen met een beperking werd opgericht, bestaat precies een halve eeuw. Op zondag 1 september, dag op dag vijftig jaar later, wordt het jubileumjaar ingezet met een groot Buurtfeest. Later volgen een inspiratiedag, het opdrachtenspel Fata Morgana, een theatervoorstelling en ter afronding een muziekfestival op 2 mei.

Die zorg voor de grote groep Tordale-cliënten is en blijft de rode draad. Zorg dragen voor zij die zorg nodig hebben. Tordale is met Torhout en de omliggende gemeenten vergroeid geraakt. En dus is feesten met de buurt de aangewezen weg om het halve-eeuwfeest in de verf te zetten.

Gerenoveerde gebouwen

Huize Tordale werd opgericht door de broeders Van Dale, de katholieke congregatie die in 1761 in Kortrijk van start ging onder impuls van priester Jozef Van Dale. Het aantal religieuzen dat er deel van uitmaakte, bleef door de jaren heen beperkt en overschreed nooit de tachtig. Binnen Tordale waren er maar enkelen actief.

De voorziening voor mensen met een beperking groeide snel en kreeg almaar meer afdelingen. Het hoofdgebouw in de Bruggestraat veranderde een aantal keer van uitzicht. In 1993 werden naar aanleiding van de 25ste verjaardag zilveren mannetjes aan de gevel bevestigd. In 2013 bestond Tordale 44 jaar en die op het eerste gezicht alledaagse verjaardag – weliswaar met twee keer vieren – gaf aanleiding tot heel wat festiviteiten. Zo liep de tentoonstelling Vreemd Volk in het Museum Torhouts Aardewerk, werd er een jubileummis opgedragen, had er een reptielenshow plaats, liet zanger Sam Gooris live het gras groeien, werd er een Smoefelfietstocht georganiseerd en voerden cliënten en personeel de theatervoorstelling Sjato de Kikkerdril van Bart Cardoen op.

Op zaterdag 31 augustus 2013 werden de grondig vernieuwde gebouwen in de Bruggestraat officieel heropend. Architect Kris Devolder had de renovatieplannen getekend en Maud Bekaert creëerde het kunstwerk nabij de hoofdingang: een rij betonnen zuilen met de vingerafdrukken van Tordale-cliënten. Het openingsfeest had plaats onder het motto Tordale ontpopt.

De beschutte werkplaats anno 2001, net verhuisd naar Lichtervelde. Toen nog met Guido Vermeulen als directeur (foto). Die zou begin 2005 de naam OptimaT lanceren.
De beschutte werkplaats anno 2001, net verhuisd naar Lichtervelde. Toen nog met Guido Vermeulen als directeur (foto). Die zou begin 2005 de naam OptimaT lanceren.© foto JS

Een wezenlijk onderdeel van Tordale werd vanaf 1974 de beschutte werkplaats, intussen uitgegroeid tot het grote, inclusieve toeleveringsbedrijf OptimaT in Lichtervelde, dat jarenlang geleid werd door Guido Vermeulen, nu gepensioneerd. De prille start had plaats met amper zes arbeiders en twee begeleiders. Sindsdien is het aantal werknemers gestegen tot boven de vijfhonderd.

Tordale heeft voorts een BuSO-school die De Wissel heet en zich bij het hoofdgebouw in de Bruggestraat bevindt. Daarnaast zijn er de dagondersteuning Travo in de Torhoutse zaal ‘t Bourgondisch Hof, het creatieve atelier De Beelderij, het winkeltje Bazaar 25 op de Burg, het begeleid werken, de verblijven en woonondersteuning voor jongeren en volwassenen en noem maar op.

Feest op liefst tien locaties

“We vieren de vijftigste verjaardag samen met mensen mét en zónder beperking”, zegt algemeen directeur Evy De Geytere. “Uiteraard met wie in Tordale woont, werkt en naar school gaat, maar net zo goed met familie en vrienden, buren en stadsgenoten, vrijwilligers en collega’s en iedereen die ons inspireert. We willen heel graag klinken op een mooie toekomst.” Het Buurtfeest van zondag 1 september heeft op liefst tien verschillende locaties plaats. In het hoofdgebouw langs de Bruggestraat kan iedereen tussen 14 en 18 uur terecht. Tussen 10.30 en 13.30 uur is er een feestbrunch en vanaf 14 uur een opendeur. Er zijn ook volksspelen, een springkasteel, een zoektocht en infostandjes voorzien.

In februari 2007 werd door de BuSO-school van Tordale de langste sjaal ter wereld gebreid: 1,6 km. De uit Torhout afkomstige actrice Maaike Cafmeyer zorgde voor de laatste steken.
In februari 2007 werd door de BuSO-school van Tordale de langste sjaal ter wereld gebreid: 1,6 km. De uit Torhout afkomstige actrice Maaike Cafmeyer zorgde voor de laatste steken.© foto JS

De andere feestlocaties? Bazaar 25 op de Burg (van 10 tot 17 uur kinderanimatie en grime), Kasteel en De Torre in de Lichterveldestraat (van 11 tot 17 uur tuinproject, playback en kunsttentoonstelling), Gitsstraat en de Doeninghe (van 13.30 tot 17 uur pannenkoeken), ‘t Bourgondisch Hof in de Ganzevijverstraat (van 13.30 tot 17 uur streekbierenbar en film van het Mobielteam), serres van het VLTI in de Keibergstraat (van 13 tot 17 uur twintig jaar Jobbureau met gadgets), Torhout-Oost in de Weser- en de Seinestraat (van 13.30 tot 17 uur volksspelen en bar), De Stoasje op het Stationsplein in Kortemark (van 13 tot 17 uur café), De Beelderij in de Statiestraat in Lichtervelde (van 10 tot 17 uur koffiecafé en animatiefilm) en de Site Vancoillie in de Statiestraat en de Tweelindenstraat in Lichtervelde (van 9 tot 17 uur ‘Tordale Fietst’ en ‘Après Vélo’ met infostand).

Op donderdag 17 oktober wordt het feestjaar voortgezet met een Inspiratiedag en op vrijdag 20 december zorgen 50 groepen met 50 uitdagingen voor een Fata Morgana in kerstsfeer. Op vrijdag 27 maart wordt in het cultuurcentrum de Brouckere het theaterstuk Een plaats uit de duizend opgevoerd. En op zaterdag 2 mei is er een dagje ambiance voorzien met onder meer muziekoptredens door De Romeo’s, de KetnetBand en Broken Bottle tijdens het Feestival.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier