Topstuk uit museum rijklaar voor tweede zomerevent vzw Stoomcentrum

Voor voorzitter Koen Goossens, Tijl Desmet, Glenn Lateste, Sven de Boeck en Jonas Baecke wordt de dieselmotorwagen 553 12 het paradepaardje op het tweede zomerevent van het Stoomcentrum.
Redactie KW

Voor het tweede zomerevenement in evenveel jaar maakt de vzw Stoomcentrum een echt prachtstuk uit het museum rijklaar. Op zondag 11 augustus wordt de dieselmotorwagen Brossel 553 12 ingeschakeld voor toeristische ritten tussen Maldegem en Eeklo en op het smalspoor naar Donk. “Wij hebben in de loop der jaren verschillende afgedankte locomotieven en wagons opgekocht en rijvaardig gemaakt. En die willen de bezoekers niet alleen maar zien…”, zegt voorzitter Koen Goossens.

De vzw Stoomcentrum is met zijn museum en ritten met de stoomtreinen tussen Maldegem en Eeklo de grootste publiekstrekker van de gemeente Maldegem. Op zondag 11 augustus leiden opnieuw alle wegen van de liefhebbers van stoomtreinen naar het stationsplein. Voorzitter Koen Goossens ziet opnieuw een topdag in de maak.

“Het was in de beginjaren 80 dat het Stoomcentrum werd opgericht”, vertelt Koen. “In de loodsen van het ondertussen verdwenen bedrijf Sobemai begonnen enkele vrienden met het verzamelen en opknappen van oude locomotieven en ander rollend spoormateriaal. Omdat de vzw groeide en haar ambitie bijstelde, werd een overeenkomst afgesloten met de NMBS om gebruik te mogen maken van wat er nog overbleef van de accommodatie van het station in Maldegem. Er werd ook een overeenkomst afgesloten om met een stoomtrein tussen Maldegem en Eeklo te rijden. Behalve het normaalspoor werd ook een smalspoor richting Donk aangelegd.”

Vrijwilligers

Het Stoomcentrum wordt gedragen door vrijwilligers. “Wij tellen nu meer dan 100 leden waarvan ongeveer de helft regelmatig meehelpt aan het onderhoud van de spoorwegbedding en het onderhouden van ons uitgebreid wagenpark”, zegt de voorzitter van het Stoomcentrum. “Zij staan na hun opleiding ook in voor de treinritten tussen Maldegem en Eeklo.”

Met het jaarlijks stoomfestival en de Valentijn- en Sinterklaasweekends, lokt de vzw jaarlijks al enkele duizenden mensen naar het centrum van Maldegem. Tijdens de lente- en zomermaanden zijn er ook treinritten op zaterdagen en zondagen. Ook die kunnen op belangstelling uit binnen en buitenland rekenen. Vorig jaar werd voor het eerst uitgepakt met een zomerevent. “Ons eerste zomerevent is er gekomen op vraag van de bezoekers”, duidt Koen. “Wij hebben in de loop der jaren verschillende afgedankte locomotieven en wagons opgekocht en opnieuw rijvaardig gemaakt. Die hebben een plaats in ons museum. De bezoekers willen dat rollend materiaal niet alleen in ons museum zien. Zij vroegen om er ook tussen Maldegem en Eeklo in plaats te kunnen nemen tijdens een rit. Daarom hebben wij vorig jaar voor het eerst in augustus een dag georganiseerd waarop wij met een deel van ons materiaal uit het museum naar buiten kwamen.”

Na het succes van vorig jaar pakt het Stoomcentrum op zondag 11 augustus uit met een tweede zomerevent. Voor dat event hebben de medewerkers een primeur waar liefhebbers van oud rollend spoormateriaal naar uitkijken.

Fragiele motor

“In 2012 hield de B-Holding kuis in zijn museum. Toen wij hoorden dat de dieselmotorwagen 553 12, die nog in onze regio heeft gereden, moest verdwijnen hebben wij B-Holding laten weten dat wij er belangstelling voor hadden. Wij waren in 2013 zijn bijzonder blij dat de 553 12 aan ons werd toegewezen. De dieselmotorwagen 553 12 is een van de weinige dieselmotorwagens die handgeschakeld moet bediend worden. Hij stond meer dan 20 jaar in het museum van de spoorweg. Toen hij hier kwam hebben wij er veel tijd, geld en energie ingestoken om de 553 12 opnieuw rijvaardig te maken.

Op het zomerevent van vorig jaar hebben wij onze jongste aanwinst aan het publiek voorgesteld. Er was onmiddellijk veel vraag voor een rit tussen Maldegem en Eeklo. De motor van de 553 12 is echter zo fragiel dat wij hebben besloten om die maar eenmaal per jaar te laten rijden. Aanstaande zondag is het zo ver en rijdt hij tussen Maldegem en Eeklo. Daarna krijgt hij opnieuw een plaats in ons museum.” Wie zondag geen ticket kan bemachtigen voor een rit met de 553 12 kan hem later nog wel bekijken in het museum op het Stationsplein. (Pol Veirman)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier