Topsporters komen thuis op de Lange Munte

De Lange Munte biedt de jongste jaren almaar vaker onderdak aan de grote kleppers in de zaalsporten. © Stijn Audooren - LINEARECTA
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

Met de Fed Cup haalt sportcampus Lange Munte opnieuw een groot internationaal sportevenement naar Kortrijk. Er worden dit weekend zo’n 6.000 toeschouwers verwacht. Vorig jaar zat de tent ook al bomvol toen de Yellow Tigers, de nationale vrouwenvolleybalploeg, er hun kwalificatiematch voor het EK speelden tegen IJsland. Ook de Belgian Cats, de nationale damesbasketbalploeg, en de Red Dragons, Belgische herenvolleyploeg, vonden hun weg naar de Lange Munte. En daar stopt het niet voor de Kortrijkse trots. Een cricketveld en nieuwe kleedkamers moeten de campus nog meer allure geven.

Jeroen Debaveye, beheerder van sportcampus Lange Munte, en zijn team moeten alle zeilen bijzetten. Dit weekend tennissen de Belgische dames tegen Spanje om de Fed Cup, het internationale tornooi voor landenteams. Sinds vorig jaar behoort ons tennisteam tot de top acht van de wereld. Verwacht wordt dat daar zowel op zaterdag als op zondag zo’n 2.500 mensen op zullen afkomen. Datzelfde weekend worden er trouwens ook nog volleybalfinales gespeeld: Volley Team Kortrijk organiseert er op zaterdag de West-Vlaamse jeugdbeker. Daarvoor verwacht Jeroen enkele honderden supporters.

“We voorzien aparte ingangen en zijn al maanden bezig met de voorbereidingen”, vertelt hij. “Het is hier wel niet elk weekend zo druk, hoor. Vijf keer per jaar huisvesten we echt grote evenementen waarbij elk van de 2.770 zitjes is ingenomen. Daarnaast zijn er ook vijf middelgrote evenementen, waar het iets kalmer is. De andere tornooien zijn voor ons makkelijker beheersbaar.”

Alles staat klaar

Maar Kirsten Flipkens, Alison Van Uytvanck en Yanina Wickmayer zijn lang niet de eerste topsporters die het beste van zichzelf geven in de zalen van de Lange Munte. Denk bijvoorbeeld aan Ann Wauters die met de Belgian Cats de hele maand juni stage komt lopen. Of de nationale mannenvolleybalploeg die er hun West-Vlaamse thuisbasis vond. Vraag is wat net de Kortrijkse sportzaal zo aantrekkelijk maakt voor de toppers? “Dat ligt vooral aan onze infrastructuur en ondersteuning”, meent Jeroen. “Als je het Sportpaleis in Antwerpen afhuurt voor een match, moet je het zelf helemaal inrichten. Hier staat alles al klaar. Heb je nog een micro nodig? Geen probleem. Een podiumelement te kort? Komt eraan. Contacten met de lokale televisiezenders die willen komen filmen? Daar zorgen wij voor. Hier krijgen ze dus echt een totaalpakket en dat maakt het natuurlijk wel heel interessant.”

De Belgische volleybalmannen vonden in de Lange Munte hun West-Vlaamse thuisbasis.
De Belgische volleybalmannen vonden in de Lange Munte hun West-Vlaamse thuisbasis.© MPM

“Inderdaad”, vult schepen van Sport Arne Vandendriessche (Team Burgemeester) aan. “Bovendien is de capaciteit van onze zaal vrij uniek. Elke gemeente heeft een sportzaal waar 1.000 mensen kunnen zitten en voor grote evenementen is er inderdaad het Sportpaleis. Maar met de Lange Munte zitten wij daar precies tussenin. Zalen van die grootte zijn moeilijk te vinden.”

Voorrang voor top

Drie teams vormen het kloppend hart van de topsportsite: handbalclub Apolloon, basketclub Kortrijk Sport (die binnenkort de handen in elkaar slaat met Basketteam Kortrijk om samen Kortrijk Spurs te vormen, red.) en Volley Team Kortrijk, alle drie spelen ze hun rol in de hoogste divisies van hun sport. “Ze baten samen de cafetaria uit en zijn de trots van ons centrum”, weet Jeroen. “Maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat andere ploegen niet welkom zijn. Ook Wikings Kortrijk, BC Crelan Kortrijk, VC Bellegem en tientallen andere clubs komen hier trainen.”

Jeroen Debaveye.
Jeroen Debaveye.© AN

Vroeger waren de zalen overdag wel eens leeg, nu is er op elk moment iets te beleven – Jeroen Debaveye, beheerder Lange Munte

“Het is wel zo dat de topclubs voorrang krijgen als de zalen verdeeld worden”, moet Jeroen toegeven. “Maar er is plaats genoeg voor iedereen, wij zorgen voor een mooi evenwicht. Zo geeft vzw Sport Plus hier ook zumbalessen en buikspieroefeningen. Verschillende turnclubs hosten hun jaarlijkse turnfeest bij ons en ook de badmintonclub organiseert hier grote tornooien. Tel daar nog eens de fitnessruimte bij waar in de voormiddag zowat alle toestellen bezet worden door senioren en de squashzalen die je kan afhuren per uur, dan weet je gewoon dat werkelijk iedereen zijn weg kan vinden naar onze campus.”

Volle hotels

Als je als Kortrijkzaan in de afgelopen 30 jaar aan sport deed, dan is de kans reëel dat het in de Lange Munte was. Op 28 mei 2003 werd de sportcampus feestelijk geopend. Sindsdien zijn ook de kantoren van de voltallige sportdienst er te vinden. Maar de originele gebouwen dateren al van 1981. In die tijd speelde bijvoorbeeld Ibis Kortrijk in de zalen. Zij gingen in de jaren 80 maar liefst vijf keer met de Belgische volleybalbeker lopen. Toch is het niet allemaal koek en ei. De afgelopen jaren kwam er ook heel wat kritiek op de vele investeringen die nodig waren. Maar schepen van Sport Arne Vandendriessche springt in de bres voor wat hij steevast een topsportlocatie noemt. “Ik zeg altijd: zien sporten, doet sporten. Als je daar als jonge volleyballer die toppers aan het werk ziet, dan doet dat dromen. En vergeet niet dat de return voor onze stad enorm groot is: zowat alle hotels in Kortrijk zijn dit weekend volzet en ook op restaurant is er bij wijze van spreken geen plaatsje meer te vinden.”

Ann Wauters, de koningin van de Belgian Cats.
Ann Wauters, de koningin van de Belgian Cats.© Bart

Lokale bar

“We gooien het geld trouwens niet door ramen en deuren, hé. Ik ben al de contracten die de stad heeft met federaties aan het herbekijken. Neem nu de Fed Cup: sommige steden boden 20.000 euro om naar hen te komen. Wij hebben ze naar Kortrijk gekregen voor minder dan de helft van die prijs. Soms moet je hard onderhandelen, zeker als je weet dat je de goede infrastructuur hebt. Ik wil er in de toekomst vooral voor zorgen dat ook de lokale clubs er iets aan overhouden. Zij kunnen bijvoorbeeld de bar doen tijdens grote tornooien, hun verdiensten gaan dan naar de club. We hebben ook al een paar toptrainers zover gekregen om eens bij de lokale jeugd binnen te springen als ze dan toch in de buurt zijn. Zulke dingen zijn onbetaalbaar.”

Maar wat dan met die dure zalen die tijdens weekdagen overdag grotendeels leeg blijven? “Dat was vroeger inderdaad zo”, weet Jeroen. “Maar ook dat hebben we aangepakt. Tegenwoordig komen hier bijna dagelijks kinderen langs die op sportklassen zijn, in de vakantie worden er sportkampen gegeven en natuurlijk trainen de profs ook gewoon overdag. Leeg zijn onze zalen dus zelden tot nooit.”

Cricket

En daar stopt het verhaal niet. De buitenkleedkamers, die op dit moment bestaan uit een paar aftandse barakken, worden heel binnenkort vernieuwd. De eerste spadesteek is voorzien voor september dit jaar. Sporters zouden de kleedkamers vanaf het najaar van 2020 kunnen gebruiken. Dat is iets later dan voorzien omdat een aantal vergunningen op zich lieten wachten.

En ook voor het grasveld achter het gebouw waar jaarlijks metalfestival Alcatraz plaats vindt, zijn er grote plannen. “Daar komt sowieso een cricketveld”, belooft de schepen. Cricket is een balsport die heel populair is in onder andere Groot-Brittannië en Pakistan. Wanneer het veld er precies komt, is nog niet duidelijk. “Daar is een verhard stukje grond voor nodig en we weten nog niet precies hoe we dat gaan doen. Het zou kunnen dat het veld in mei al af is”, aldus de schepen. Ook voor de verre toekomst zijn er plannen. “Uiteindelijk zouden we ook graag het stuk weiland dat nu nog aan onze voetbalvelden grenst opnemen in ons patrimonium“, besluit Jeroen. De laatste investering in de Lange Munte is dus nog niet gedaan.