Topmuzikant Vincent Pierins ontsnapt aan de dood dankzij openhartoperatie

© Foto Kurt

Vincent Pierins is binnenkort weer te zien in The Voice van Vlaanderen op VTM, als hulpcoach van Koen Wauters. Dat de bassist van Clouseau er straks weer bij is, is eigenlijk een half mirakel. Een halfjaar geleden onderging hij een openhartoperatie die zijn leven redde. “Zonder die ingreep zou mijn aorta binnen het jaar gescheurd zijn”, zegt hij. Je tijdig laten onderzoeken is dus geen overbodige luxe. Hart- en vaatproblemen zijn de grootste doodsoorzaak in onze provincie.

Vincent Pierins (51) was vorig jaar in september volop aan het trainen voor een marathon in Brugge, toen hij ondervond dat er lichamelijk iets niet helemaal pluis was. “Ik had eerder al twee halve marathons gelopen en ik voelde me klaar voor mijn eerste marathon, The Great Bruges Marathon halverwege oktober. Ik kon heel vlot een lange afstand lopen, maar van zodra ik een kleine helling op moest, was ik meteen extreem uitgeput. Ik vond dat niet normaal, zeker omdat ik anders wel heel vlot liep. Mijn huisdokter verwees me door naar een cardioloog. Die stelde meteen vast dat de situatie ernstig was. Er stond mij een zware openhartoperatie te wachten door een aangeboren afwijking aan mijn aortaklep. Normaal bestaat de aortaklep uit drie halvemaanvormige zakjes, slippen genoemd. Maar mijn aortaklep had er maar twee en was verkalkt. Daardoor had ik ook een aneurysma of verwijding aan mijn aorta. Binnen het jaar, met wat geluk nog iets langer, zou mijn aorta gescheurd zijn…”

Straks weer een marathon

Tijdens een meer dan vijf uur durende operatie kreeg de muzikant uit Torhout een kunstmatige aortaklep en werd ook de verwijding van de aorta vervangen door een buis uit kunststof. Na zijn operatie is Vincent vier maanden out geweest. “Ik ben nu al twee maanden geleidelijk aan mijn muzikaal werk terug aan het opbouwen, omdat ik opnieuw voldoende energie heb. Al ben ik zeker nog niet honderd procent mijn vroegere zelf. Ik ben intussen ook weer begonnen met lopen. Ik geef mezelf twee jaar de tijd en dan wil ik graag een marathon lopen. Volgens de cardioloog zou dat geen probleem mogen zijn, zolang ik mijn hartslag in de gaten hou.”

Sinds mijn operatie kan ik beter relativeren. Het leven is niet zo lang, we maken er beter het beste van

“Die marathon heeft in feite mijn leven gered”, beseft de topmuzikant. “Want net door te trainen, heb ik ontdekt dat er iets mis was met mijn hart. Na mijn operatie kon ik maandenlang niets anders doen dan rusten, naar de kinesist gaan en mijn wonde laten genezen. Die voelde, zeker in het begin, zeer pijnlijk aan en ik had zelfs de kracht niet om een klein flesje open te draaien. Mijn spieren waren getoucheerd en gebruuskeerd door de operatie. Logisch ook, want ze hebben ze mijn borstkas opengemaakt. Het litteken is een meetlat lang. Trouwens, de voorbereiding voor die marathon heeft ook zijn functie gehad in mijn genezingsproces. Ik ben veel sneller gerecupereerd, net omdat ik in goeie conditie was. Voor iemand die niet in vorm is, is zo’n openhartoperatie nog veel heftiger.”

Vincent, die met heel wat verschillende muzikale projecten bezig is, optreedt met onder meer Clouseau én daarnaast ook nog docent is aan het KASK/Conservatorium School of Arts in Gent, moest zijn strak georganiseerde agenda van de ene op de andere dag leegmaken. “Moeilijk? Het kon gewoonweg niet anders. Ik kón alleen maar rusten en mijn revalidatieschema volgen. Het was een kwestie van go with the flow. Voor de opnames van The Voice heb ik moeten passen, ik maak pas mijn intrede als hulpcoach van Koen Wauters tijdens de liveshows. Ook een theatertournee met Paul Michiels heb ik niet kunnen doen.”

Hart klopt anders

Ondertussen heeft Vincent zijn professionele activiteiten weer zo goed als allemaal hervat. “Ik heb er opnieuw ongelooflijk veel zin in, al zal ik er niet meteen een superdruk jaar van maken. Er staan een zestal concerten met Clouseau op de planning, ik heb mijn werk als docent en daarnaast blijf ik natuurlijk ook nog voort schrijven en componeren. En ondertussen blijf ik luisteren naar mijn lichaam, zodat ik de energie heb om alles te combineren.”

Fysiek heeft Vincent nog nauwelijks last van zijn operatie. “Het voelt wel aan alsof mijn hart anders klopt en het zit precies hoger in mijn borstkas. Ik hoor ook echt de aortaklep werken. Voor de rest zal ik mijn leven lang bloedverdunners moeten nemen en zelf mijn bloed moeten controleren. De wonde die nog wat gevoelig is en de vermoeidheid die ik nog geregeld ervaar, zijn voorlopig mijn enige lichamelijke klachten.”

Ik blijf luisteren naar mijn lichaam, zodat ik de energie heb om alles te combineren.

“Of de operatie ook een mentale weerslag had op mij? Toch wel. Een soort yolo-effect: you only live once. Het leven is niet zo heel lang, dus we kunnen er maar beter het beste van maken. Het is een cliché, maar sinds mijn operatie kan ik veel beter relativeren. Ik was ervoor een echt stresskonijn. Sinds mijn operatie ben ik veel relaxter geworden en maak ik me minder snel druk in iets omdat ik besef dat dat toch niets positiefs bijbrengt. Maar ik wil mijn creatieve leven absoluut nog verder ontplooien. Ik wil nog volop bijleren op vlak van sounddesign, een van mijn grote passies. Als ik luidop mag dromen, dan zou ik graag nog de muziek componeren voor een film.”

“Voor de rest blijf ik met nog meer liefde en passie muziek spelen”, besluit Vincent. “Ik ben dankbaar dat ik met zoveel getalenteerde mensen kan werken en dat ik mijn eigen talenten voort kan ontwikkelen, want dat zijn nog altijd de allerbelangrijkste dingen voor een muzikant. Ook in de toekomst blijft Clouseau mijn topprioriteit. Mijn eerste concert na mijn operatie was trouwens met Clouseau. In de dagen voor Kerstmis hadden we een openluchtconcert in Antwerpen voor de luisteraars van Joe FM. Ik kon toen alweer een beetje spelen, maar ik heb dat concert toch gespeeld al zittend. Dat is heel goed gegaan, maar het was wel enorm vermoeiend. Gelukkig had ik daarna drie weken de tijd om uit te puffen.” (lacht)

BIO – Vincent Pierins

Privé

Vincent Pierins (51) is afkomstig van Brugge. Hij woont met zijn vrouw Inge Depoortere in Torhout. Ze hebben twee volwassen kinderen: Jessica en Maxim. Vincent is de broer van Philip Pierins, schepen van Toerisme in Brugge.

Loopbaan

Vincent is al 20 jaar de vaste bassist van Clouseau, maar speelt ook bij onder meer Soulsister en Otomachine. Hij schrijft ook muziek, is al jaren docent aan het Conservatorium in Gent en behaalde vorig jaar zijn master in de Popmuziek.

Topdokter Pedro Brugada: “Laat je onderzoeken, zeker als je erfelijk belast bent”

Topmuzikant Vincent Pierins ontsnapt aan de dood dankzij openhartoperatie
© BELGA

“Gezond leven is niet voldoende. Mensen moeten zich op tijd laten onderzoeken, zeker als ze erfelijk belast zijn.” Dat zegt Pedro Brugada, de bekendste hartspecialist van het land, die sinds kort in Oostende woont. “Enkele jaren geleden zette ik een project op om het hart van alle twaalfjarigen gratis te laten screenen. Enkele grote banken en verzekeringsmaatschappijen zorgden voor de financiering. Maar Vlaams minister van Volksgezondheid Jo Vandeurzen (CD&V) hield het tegen. We raken niet vooruit.”

“De vijf grote factoren die leiden tot hart- en vaatziekten, zijn erfelijkheid, roken, diabetes, cholesterol en een hoge bloeddruk. Twee bijkomende elementen zijn zwaarlijvigheid en al of niet sporten. Te weinig mensen laten zich controleren. Een hoge bloeddruk of een hoge cholesterol, dat voel je niet. Maar het doet je aders verstoppen. Het is een proces dat lang aansleept. Het begint al vanaf je 20, 24 jaar. Van zodra je stopt met groeien, begint het verouderingsproces.”

“Voor borst- en darmkanker worden mensen wel allemaal gescreend, maar niet voor hart- en vaatziekten. Nochtans is het doodsoorzaak nummer één. Dat snap ik niet”, aldus Pedro Brugada. “Men wil mensen niet nodeloos ongerust maken, maar waarom kan dat dan wel bij de screenings voor borst- en darmkanker? Je moet jonge mensen op een concreet moment op controle laten komen. Niet alleen om ze te onderzoeken, maar ook om hen te wijzen op de gevaren van alcohol en drugs. Dat kan in één moeite gebeuren.”

“Ook wat defibrillatoren betreft, loopt België achter. Er wordt niets beslist, maar het gebeurt op een wilde manier. We hebben geen idee hoeveel defibrillatoren er zijn. Vele hangen binnen en zijn buiten de werkuren niet beschikbaar. Maar ik sta er 100 procent achter. Het gebruik is eenvoudig, ook al heb je het nog nooit gedaan. Het toestel zegt zelf wat je moet doen. Je kan er geen kwaad mee doen.” (HH)

Bijna een derde van de West-Vlamingen sterft door hartproblemen

Als West-Vlamingen sterven, is dat vooral door een hart- of vaatziekte. Dat is trouwens het geval in zowat het hele land, met uitzondering van Waals-Brabant en Limburg. Daar overlijden ze vooral aan tumoren.