Topmuzikant Joris Vercruysse woont in Brussel maar blijft concerten geven in geboortedorp Beveren-Leie

Joris Vercruysse. © (foto MV)
Freddy Vermoere
Freddy Vermoere Medewerker KW

Enkele keren per jaar pakt topmuzikant Joris Vercruysse (24) uit met een kapelconcert in zijn geboortedorp Beveren-Leie, ook al woont en werkt hij al zes jaar in Brussel. Joris hoopt als fluitist ooit deel uit te maken van een symfonisch orkest. “Al is de concurrentie groot.”

Joris zou op zondag 22 maart een nieuw kapelconcert geven met harpiste Ciel Lissens en vibrafonist Gielis Cautaers in de Sint-Jan-de-Doperkerk van Beveren-Leie, maar dat is afgelast door het coronavirus. Geen nood, dit jaar volgen er zeker nog enkele concerten.

Vanwaar komt het idee van die kapelconcerten?

“Eigenlijk is dat zo’n beetje gegroeid uit de eucharistievieringen in Beveren-Leie. Ik speelde vroeger vaak fluit tijdens de liturgie en zo zijn daar in samenwerking met de kerkfabriek van Beveren-Leie kleine concerten uit ontstaan. Die concerten vonden eerst plaats in de doopkapel, inmiddels zijn we moeten uitwijken naar de kerk. Dat komt omdat, tot onze aangename verrassing, het aantal toeschouwers al verdriedubbeld is. De naam hebben we behouden, om zo het oorspronkelijke concept indachtig te blijven.”

Het is niet evident om het aantal toeschouwers voor klassieke muziek te laten toenemen. Enig idee hoe jullie het klaarspelen?

“Ik vermoed dat het er mee te maken heeft dat we echt wel een inspanning leveren om klassieke muziek dichter bij de mensen te brengen. Zo leiden we ieder stuk in, verklaren we wat er speciaal is aan de instrumenten waarop we spelen, waarom een componist iets geschreven heeft, op welke elementen het publiek moet letten, wat er vernieuwend is of was aan een bepaald stuk, enzovoort. Zelf vind ik dat soort duiding van het grootste belang om klassieke muziek te kunnen waarderen.”

“Even belangrijk voor mij is dat ik door de kapelconcerten het gemeenschapsgevoel een beetje kan terugbrengen. Door het grote individualisme in de maatschappij is dat de afgelopen jaren toch wat verloren gegaan, vrees ik.”

Je was van plan om iets van Johann Sebastian Bach te brengen op het nu afgelaste optreden. Is hij een goed componist voor een fluitist?

“Technisch gezien heeft hij geen werken geschreven voor de moderne dwarsfluit. Die bestond toen nog niet. Bach schreef composities voor de traverso, de zeventiende-eeuwse voorloper van de dwarsfluit. Toch spelen wij als moderne fluitisten deze stukken met veel plezier, omdat ze zo goed geschreven zijn.”

“Verder hadden we naar aanleiding van de nakende paasperiode ook besloten om delen van zijn Mattheüspassie en Johannespassie te herschrijven voor dwarsfluit, vibrafoon en harp.”

Je moet 90 km rijden om die kleine concerten te kunnen doen. Hoe komt het dat die passie voor je geboortedorp zo groot is gebleven?

“Mijn wortels liggen in Beveren-Leie en een groot deel van mijn familie woont er nog. Bovendien heb ik in Beveren-Leie ook een heel goede band met de pastorale eenheid Sint-Anna, met wie ik de kapelconcerten organiseer. Die optredens ga ik daar dus niet snel stopzetten.”

Wist je al op jonge leeftijd dat je professioneel met muziek wilde bezig zijn?

Joris Vercruysse.
Joris Vercruysse.© (foto MV)

“Ik was ongeveer 14 jaar, denk ik, toen ik het wist. Ik speelde toen al enkele jaren fluit. Ik was elf toen ik samen met mijn zus Sofie met lessen fluit gestart ben in Beveren-Leie. In de familie ben ik de enige die van muziek zijn beroep gemaakt heeft. Sofie is er na enkele jaren mee gestopt, hoewel ze veel meer talent had dan ik.”

Je bent ook master in de handelswetenschappen. Niet veel muzikanten kunnen daarmee pronken. Doe je ook iets met je diploma?

“Ik geef les aan de Hoofdstedelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans in Brussel. Maar daarnaast werk ik ook als financieel analist bij de Cel voor Financiële Informatieverwerking, wat wel bij mijn diploma past. Ik hou van die afwisseling. Het houdt me ook alert.”

Je geeft les aan de muziekacademie in Brussel. Merk je er grote verschillen qua mentaliteit, in vergelijking met Waregem?

“De sfeer in zo’n grote stad is anders. De leerlingen, een mix van jong en oud, zijn er wat kritischer en ook mondiger. Al kan ik zeker niet zeggen dat ze brutaal zijn.”

Door je studies ben je in Brussel terechtgekomen en je bent er gebleven. Woon je daar graag?

“Ja, ik ben echt fan van Brussel. Ik erger me eraan als de stad weer eens onheus behandeld wordt. Het is een stad met zoveel mogelijkheden. Zelf woon ik in Elsene, aan de mooie zuidkant van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, en het is daar heel goed wonen.”

“Ik woon vlakbij het Ter Kamerenbos, een prachtige omgeving waar ik vaak ga lopen met de atletiekclub. Ook belangrijk voor mij: er is een zeer goede verbinding naar het centrum van de stad met het openbaar vervoer.” (FV)

Bio

Privé

Joris Vercruysse (24) woont in Elsene maar is afkomstig van Beveren-Leie. Hij is de zoon van wijlen Johan Vercruysse en wijlen Marie-Christine Vandevelde. Hij maakt deel uit van een drieling, samen met Sofie en Ivo, en heeft nog een oudere broer Koen. Joris is ook familie van Marc Vercruysse, gemeenteraadslid in Waregem.

Loopbaan

Joris heeft een master handelswetenschappen en een master dwarsfluit, alsook een lerarendiploma van het Koninklijk Conservatorium. Hij geeft les aan de Hoofdstedelijke Academie en werkt als analist bij de Cel voor Financiële Informatieverwerking. (FV)

Bio

Privé

Joris Vercruysse (24) woont in Elsene maar is afkomstig van Beveren-Leie. Hij is de zoon van wijlen Johan Vercruysse en wijlen Marie-Christine Vandevelde. Hij maakt deel uit van een drieling, samen met Sofie en Ivo, en heeft nog een oudere broer Koen. Joris is ook familie van Marc Vercruysse, gemeenteraadslid in Waregem.

Loopbaan

Joris heeft een master handelswetenschappen en een master dwarsfluit, alsook een lerarendiploma van het Koninklijk Conservatorium. Hij geeft les aan de Hoofdstedelijke Academie en werkt als analist bij de Cel voor Financiële Informatieverwerking. (FV)