Topattractie Move-it op Polenplein tijdens Roeselare kermis

Sebastiaan leidt voortaan de kermissen in goede banen. (foto SB) © (foto SB)
Peter Soete

Sebastiaan Naeyaert houdt van kermis en men moest het deze 26-jarige landbouw- en voedingsdeskundige van Stad Roeselare geen twee keer vragen om ook verantwoordelijk te worden voor de markten en foren in onze stad.

Sebastiaan Naeyaert werd in Brugge geboren maar kwam in Roeselare wonen toen hij anderhalf jaar oud was.

“Mijn pa is van Zedelgem maar mijn ma is een Roeselaarse. Ik ben dus in Roeselare opgegroeid en ben er ook naar school geweest. Ik heb mijn middelbare studies in het VABI gedaan en daarna heb ik drie jaar hoger onderwijs Agro-industrie gevolgd in Vives. Na die studies heb ik nog drie jaar landmeterstudies gedaan in Gent.”

“Mijn eerste werkervaring was bij een bedrijf dat onderaannemer was van Infrabel. Ik was er landmeter. Dat heb ik anderhalf jaar gedaan tot ik in maart 2019 kon starten als landbouw- en voedingsdeskundige bij de stadsdiensten in Roeselare. Toen men mij vroeg of ik ook de ‘markten en foren’ in mijn takenpakket wilde nemen, heb ik positief gereageerd. Ik heb toch wel affiniteit met kermissen. Als kind ging ik uiteraard graag naar de kermis maar ook als volwassene kan de foor me nog steeds boeien. Vooral het opzetten van een attractie vind ik spectaculair. Hoe er uit de laadruimte van een vrachtwagen een kermisattractie kan komen die soms meer dan tien meters overspant!”

Vuurdoop gehad

“Voor de Roeselaarse markten doe ik de administratie. Ik maak de documenten in orde, ik bekijk en verwerk de nieuwe aanvragen en teken ook de markten uit. Didier Geerolf is de officiële plaatsmeester die op dinsdag ter plaatse komt om de marktkramers hun plaats te geven en hen bij te staan.”

“Voor de kermissen doe ik eveneens de administratie, maak ik het plan van de kermis en ben ik ook ter plaatse om de kermismensen hun juiste plaats te geven. Het is nu inderdaad mijn allereerste ‘Roeselare kermis’ maar ik heb al mijn vuurdoop gehad met de kermis van Rumbeke. In Roeselare zijn er eigenlijk vijf ‘foren’: met carnaval, met Pinksteren, in Rumbeke en Beveren en eind augustus dan in Roeselare. Dit jaar is het een korte kermisperiode in Roeselare.

De kermis begint op vrijdag 23 augustus om zes uur en staat tot woensdagavond 28 augustus. Dan vertrekken de foorkramers naar Izegem. Volgend jaar zullen er in Roeselare opnieuw twee weekends kermis zijn in Roeselare.”

“Dit jaar komt er ook een nieuwe attractie naar Roeselare. De ‘Move-it’ zal voor de allereerste keer te zien zijn in Roeselare en deze topper heeft een oppervlakte van 16 meter op 16 meter en zorgt voor een ongelooflijk adrenalinemoment door onder meer twee keer om zijn eigen as te draaien.”

Binnenkoer

“De kermis op het Polenplein zal er dit jaar ook anders uit zien. Geen enkele rij attracties meer tegenover de cafés met daarachter de vrachtwagens en woonwagens van de kermismensen, neen, nu opteren we ervoor om een binnenkoer te maken met de attracties er rond. We hopen om het Polenplein op die manier gezelliger te maken.”

“Ik geloof zeker dat de kermis in Roeselare een toekomst heeft. Maar we moeten er wel actief mee bezig blijven. We moeten inzetten op randanimatie en we moeten proberen nieuwe attracties naar onze stad te halen. We moeten de bezoekers blijven prikkelen en verbazen. En als het weer een beetje onze kant kiest dan wordt het zeker een geslaagde kermis.”

(PS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier