TOP 10 West-Vlaming van het Jaar 2014

Redactie KW

De voorbije weken konden de lezers van KW.be stemmen voor dé West-Vlaming van het Jaar. De winnaar haalde het met een ruime voorsprong, maar hier krijgen jullie ook de volledige top 10!

Arno (1,16%)

10


65 kaarsjes mocht Arno op 21 mei uitblazen, maar dat laat hij zich niet aan het immer jonge hart komen. De Oostendse zanger rockt nog altijd zoals vanouds en denkt nog lang niet aan ophouden. 2014 was een feestjaar voor Arno Hintjens. Oostende huldigde Le Plus Beau met CinemArno, een installatie rond zijn leven en werk in de voormalige Cinema Capitole in de Langestraat.

De eeuwige dwarsligger blijft ondertussen de wereld rondtoeren. Tussendoor laat hij zich kennen als angry young man, die zich zorgen maakt over de huidige politieke toestand in ons land. “Weet je, vroeger werden er in Oostende vier talen gesproken: Engels, Frans, Duits en het Ostends. En nu moet het overal in het Vlaams zijn. Onbegrijpelijk”, aldus Hintjens, die in oktober GoneWest mag openen. In Nieuwpoort brengt hij covers van vredesliederen met eigen songs zoals Vive ma Liberté.

Lize Feryn (3,69%)

8

TOP 10 West-Vlaming van het Jaar 2014


‘s Werelds grootste modesteden zien al enkele jaren het geknipte model in Lize, die na twee weken haar universiteitsstudies kunstwetenschappen staakte om aan de slag te gaan in Milaan en daarna ook in New York.

Terug in België blijft de carrière van de ranke Deerlijkse in sneltreinvaart vooruitgaan. Tot haar eigen grote verbazing kreeg ze de hoofdrol in de Eén-dramaserie In Vlaamse Velden, die begin dit jaar op de Vlaamse buis kwam. Duurdere fictie werd in het Vlaamse land nooit eerder geproduceerd. Met haar personage Marie Boesman, de ietwat naïeve dochter van een befaamde gynaecoloog die ervan droomt verpleegster te worden, ontpopt de West-Vlaamse zich meteen tot de revelatie van de oorlogsreeks, die zo blijkt uit het ‘Dagboek van Marie’ en ‘Brieven van Marie’ ook een aardig stukje kan schrijven en tekenen. We zien Lize eveneens opduiken in Aspe, Vermist en de historische BBC-televisiereeks The White Queen. Misschien zit een internationale doorbraaker al aan te komen met de film Emperor, waarin ze acteert naast onder anderen Oscarwinnaar Adrien Brody. “

Vrijwilligers Lichtfront (3,69%)

8

TOP 10 West-Vlaming van het Jaar 2014


Op vrijdag 17 oktober 2014 deden duizenden fakkeldragers tijdens de WO I-herdenking Lichtfront de frontlijn van eind 1914 letterlijk oplichten. Voor deelnemers en publiek een onvergetelijke ervaring. Lichtfront was voor veel mensen fakkeldragers én toeschouwers een bijzonder aangrijpend gebeuren. “Ik kreeg overal kippenvel”, zegt de 100-jarige Anna Vuylsteke. In Nieuwpoort draaide ze aan een hendel van het sluizencomplex en startte daarmee de projectie van de namen van slachtoffers op het Koning Albert I-monument. Fakkeldraagster Inge Deconinck uit Ingelmunster was onder de indruk tijdens haar deelname aan Lichtfront. “Al dat vuur en dat water, het geeft ergens een impressie van dit landschap van 100 jaar geleden”, zei ze. “Ik voel een soort verbondenheid met die tijd, nu. Al kunnen we ons waarschijnlijk niet goed voorstellen wat de mensen een eeuw geleden hier moeten hebben meegemaakt.”

Wim Willaert (4,44%)

7

TOP 10 West-Vlaming van het Jaar 2014

Acteur Wim Willaert werd plots ongemeen populair in Vlaanderen als Frank in de VRT-serie ‘Eigen Kweek’. (Foto VRT)
© © VRT

Wim Willaert (47) reeg jarenlang rollen aan elkaar in binnen- en buitenland en doet al even lang zijn ding binnen het bigband-ensemble Flat Earth Society en de West-Vlaamse rockgroep Dolfijntjes, die hij samen met Wim Opbrouck oprichtte. Toch werd hij in Vlaanderen pas echt bekend door de VRT-serie Eigen kweek – de reeks werd in maart bekroond met een Vlaamse Televisiester – waarin hij op een weergaloze manier de West-Vlaamse boerenzoon Frank Welvaert neerzet.

Dit najaar en begin volgend jaar toert hij ook met Flandrien, een stuk over wielrennen dat hij maakte samen met Mourade Zeguendi, Tom Vermeir en Zouzou Ben Chikha. Hij blikte samen met onder meer Maaike Cafmeyer en Freddy de Vadder de nieuwe serie Bevergem in, volgend voorjaar op Canvas te zien. En ook zijn vier optredens in De Slimste Mens op Vier gingen niet onopgemerkt voorbij.”

Jennie Vanlerberghe (4,64%)

6

TOP 10 West-Vlaming van het Jaar 2014

Jennie Vanlerberghe blijft strijden voor

Toen Jennie Vanlerberghe als journaliste in 1993 in volle burgeroorlog Kroatië en Bosnië bezocht, raakte ze geïnspireerd door de organisatie Bedem Ljubavi, Mothers for Peace. Dit waren vrouwen die op straat kwamen en smeekten om dialoog in plaats van geweld. Ze stichtte daarop Moeders Voor Vrede, die de idealen adopteerde van het betrekken van vrouwen in vredesgesprekken en het zorgen voor vrouwen in oorlogstijd.

In de twintig jaar die volgden, had Moeders voor Vrede projecten in o.m. ex-Joegoslavië, Somalië, Zuid-Afrika en Israël/Palestina. Nu is de organisatie vooral actief in Afghanistan, waar het met alfabetiseringscursussen, Engelse lessen, landbouwprojecten, productie-ateliers en medische projecten duizenden vrouwen bereikt en door het Afghaanse ministerie eind oktober uit meer dan 2.000 ngo’s verkozen werd tot beste ngo van het land.

In april schonk koning Filip Jennie Vanlerberghe de adelijke titel van barones, de ultieme erkenning voor haar jarenlange inzet. “Deze titel beschouw ik als een orgelpunt”, zegt Jennie. “Ook in Afghanistan zijn de vrijwilligers heel vereerd. Ik draag de titel dan ook op aan hen en de organisatie.”

Niels Destadsbader (6,63%)

5

TOP 10 West-Vlaming van het Jaar 2014

De overstap Niels Destadsbader van VRT naar VTM werd bekroond met een eerste grote liveshow: Dansdate. (Foto VTM)
© Dansdate

2014 is voor presentator, acteur en zanger Niels Destadsbader onvergetelijk omwille van twee orgelpunten. “Mijn overstap van VRT naar VTM en het presenteren van mijn eerste grote liveshow”, aldus Niels, die met zijn 26 lentes een van de jongste presentatoren van dit kleine Vlaanderen moet zijn. Niels’ werkgeverswissel raakte ergens in april bekend. Hij was op dat moment razend populair als Ketnetwrapper, iets wat hij al deed sinds 2009. Niet verwonderlijk dus dat heel wat Ketnetters een traantje wegpinkten toen ze het nieuws vernamen.

Eind oktober was het dan zover. Niels presenteerde op vrijdagavond zes weken lang het programma Dansdate. “Ik ben eerlijk gezegd wel wat geschrokken van de impact van zo’n vrijdagavondprogramma en wat dat allemaal bij de mensen losmaakt. Ik heb heel wat warme, positieve reacties gekregen. Ook VTM is tevreden van mijn werk.”

Ondertussen is Dansdate afgelopen en duikt Niels in de huid van inspecteur De Swaef voor de theatershow van Aspe.

Geert Bourgeois (7,66%)

4

TOP 10 West-Vlaming van het Jaar 2014


© KRANT VAN WEST-VLAANDEREN

Dat zijn partij N-VA op zondag 25 mei op een gigantische overwinning zou afstevenen, stond in de sterren geschreven. Al moest Vlaams lijsttrekker Geert Bourgeois in de populaire CD&V-politica Hilde Crevits toch zijn meerdere erkennen : ze haalde bijna 50.000 voorkeurstemmen méér. Maar Geert liet zich dit niet aan het hart komen : dat de partij die hij in 2001 zelf stichtte voortaan ook in West-Vlaanderen de grootste is, deed hem veel meer deugd.

CD&V stapte wel mee in de formatieformule van N-VA en vanaf dat moment was duidelijk dat Geert Bourgeois de nieuwe minister-president zou worden. De founding father van de N-VA. De man die een haast vlekkeloos parcours reed in de vorige Vlaamse regeerperiode. De man ook van wie sommigen vinden dat hij wat uitstraling mist en niet meteen de verzinnebeelding is van de kracht van de verandering. Maar niemand die twijfelde aan zijn capaciteiten om een regering te leiden.

Hoeft het gezegd dat ze apetrots zijn in Izegem, zijn thuisbasis waar hij nog altijd voorzitter van de gemeenteraad is? Op het grote volksfeest begin oktober stráálde Geert en kon iedereen zien dat hij helemaal niet zo stijf en saai is. “Geert is een hartelijk, humoristisch en attent man”, aldus zijn intimi, en we geloven hen graag…

Karl Vannieuwkerke (8,66%)

3

TOP 10 West-Vlaming van het Jaar 2014


2014 begint voor Karl Vannieuwkerke met een nieuwe professionele uitdaging: op 1 januari mag hij voor het eerst ‘De 12de Man’ presenteren. De Ieperling, heeft nooit eerder een quiz gepresenteerd, maar de formule lijkt hem op het lijf geschreven. In juni schakelt Karl nog een versnelling hoger: tijdens het WK voetbal presenteert hij de dagelijkse talkshow Diabo én gaat hij op professioneel vlak nieuwe horizonten verkennen: op Radio 2 pakt hij naar aanleiding van het WK uit met het wekelijkse programma ‘Karl & Kompany’. De Rode Duivels zorgen er voor dat hij de Tourstart mist, maar eens de Duivels uitgeschakeld zijn, start Karl onmiddellijk met zijn Tour-talkshow Vive le Vélo. Tussendoor maakt hij met Wouter Deprez een De Groote Oorlog-special van ‘God in Frankrijk’. In totaal is Karl 47 dagen lang dagelijks op televisie te zien.

In het najaar doet hij het traditiegetrouw wat rustiger aan, maar als kind van de Westhoek presenteert hij wel Lichtfront. En dan, amper een week later, krijgt Karl vreselijk nieuws te verwerken: een tumor op zijn speekselklier blijkt kwaadaardige speekselklierkanker te zijn. Vannieuwkerke wordt geopereerd en start met radiotherapie. Via sociale media en de hashtags #genietenvankleinedingen en #beatthecancer houdt hij Vlaanderen op de hoogte van zijn strijd.

Jolien Colpaert (17,81%)

2

TOP 10 West-Vlaming van het Jaar 2014


In het najaar maakte Vlaanderen kennis met Jolien Colpaert (25), een gedreven verpleegster uit Reningelst die niet terugschrikt voor ebola. Met Artsen Zonder Grenzen trok ze voor zes weken naar een van de broeihaarden van die dodelijke ziekte: Kailahun in het Afrikaanse Sierra Leone. Ze hield er voor Humo een dagboek bij en moest er naar eigen zeggen op letten om niet te vergeten af en toe ook iets positiefs te schrijven. Geen makkelijke klus als een kind tijdens het voeden in je armen sterft.

De jonge verpleegster was in Sierra Leone niet aan haar proefstuk toe. Met Artsen Zonder Grenzen trok ze al drie keer naar Centraal-Afrika. Toen ze deze zomer de ene AZG-collega na de andere op ebolamissie zag vertrekken, wou Jolien niet langer thuis zitten toekijken. “Bang om zelf besmet te geraken, was ik niet”, vertelde ze toen ze eind oktober weer thuis was.

Op zaterdag 13 december vertrok ze opnieuw op een volgende Artsen Zonder Grenzen-missie. “Opnieuw naar ebolagebied, ja, al was er eerst sprake van dat het geen ebola zou worden. Maar het is gewoon supermotiverend om genezen patiënten te kunnen terugbrengen naar hun dorp. Met alle vreugde en dankbaarheid van dien.”

Delfine Persoon (41,5 %)

1

TOP 10 West-Vlaming van het Jaar 2014


© BELGA

In april 2014 verslaat Delfine Persoon (29) de Argentijnse Farias. Sindsdien is ze houder van de vier wereldtitels die de bokswereld rijk is. Zowel de gordel van IBF, WIBF, WIBA en WBC mag ze omgorden. Tot nu toe heeft ze slechts één verlieskamp op haar palmares. In Izegem. Ze was toen ziek, maar ze wilde haar supporters die massaal waren afgereisd niet ontgoochelen. Typisch Delfine.

Ook de onverdroten vastberadenheid waarbij ze te werk gaat, typeert haar. Gesteund door haar coach en toeverlaat Filiep Tampere van Boxingclub Lichtervelde stelt ze alles in het teken van haar bokscarrière. BC Lichtervelde floreert, Zwevezele is het boksmekka van België geworden.

Dat ze fulltime moet gaan werken bij de spoorwegpolitie om rond te komen, daar heeft ze zich al bij neergelegd. Maar dat ze met haar wereldtitels op zak de voorgaande jaren niet eens genomineerd was voor de Sportvrouw van het Jaar, dat begreep ze niet. De verkiezing van Sportvrouw van het Jaar wordt echter ook in 2014 weer een ontgoocheling. Delfine behoort tot de drie genomineerden, maar de titel gaat naar zevenkampster Nafi Thiam. “Ik ben misschien een slechte verliezer, maar toch vond ik dat het mijn jaar was. Er wordt niet op prestaties gestemd”, aldus een ontgoochelde Delfine.

De lezers van KW.be zijn duidelijk wel onder de indruk van de prestaties van Delfine, zij kronen haar tot West-Vlaming van het Jaar 2014.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.