Toon Aerts zegeviert na lange solo in Kortrijk en wordt leider, Eli Iserbyt moet tevreden zijn met tweede plaats

West-Vlaming Eli Iserbyt moest het stellen met een tweede plaats. © DAVID STOCKMAN BELGA

Toon Aerts (Baloise Trek Lions) heeft zaterdag de CAPS Urban Cross in Kortrijk gewonnen, de tweede van acht manches van de X2O Badkamers Trofee. Eli Iserbyt

Aerts versnelde al vroeg in de cross en reed de hele tijd alleen aan de leiding. Aan de finish aan de boorden van de Leie had hij 1:07 voorsprong op Eli Iserbyt (Pauwels Sauzen-Bingoal). Die won op 1 november met de Koppenbergcross in Oudenaarde de openingsmanche voor Toon Aerts maar verliest zijn leidersplaats aan die laatste.

Aerts boekte zijn derde seizoenszege, na de WB-cross in Zonhoven en de Superprestige in Gieten.

De Nederlander Corné van Kessel (Tormans-Circus Cyclo Cross Team) vervolledigde het podium op ruim anderhalve minuut.

De Nederlander Lars Van der Haar (Baloise Trek Lions), derde in de Koppenbergcross, gaf zaterdag in extremis forfait. De Europese kampioen kreeg tijdens de opwarming rugproblemen.

De X2O Badkamers Trofee gaat op 30 december verder met de Azencross in Loenhout.

Lucinda Brand blijft ongeslagen

Lucinda Brand heeft ook de derde editie van de Urban Cross in Kortrijk gewonnen. “Het was een cross met vallen en opstaan”, zei ze na afloop, “maar ik ben blij dat ik het gehaald heb.”

“Ik had een goede start, maar kwam vast te zitten na een valpartij in de eerste ronde”, geeft ze voor de camera van Sporza aan. “Naar mijn gevoel ging daarna iedereen me voorbij, en het kostte me heel wat krachten om daarna opnieuw op te schuiven.”

Dat lukte en het werd een spannende wedstrijd met ook nog Ceylin del Carmen Alvarado en Denise Betsema. “Ik dacht in de voorlaatste ronde al een gaatje te hebben, maar ging toen onderuit en ze kwamen terug. Het was een cross met vallen en opstaan en ik ben blij dat ik hier win.”

Zondag wacht alweer een wedstrijd in het Franse Besançon. “Zaak is nu om zo goed mogelijk te herstellen, snel douchen en dan hopelijk op tijd aankomen in het hotel”, besloot ze.

Alvarado finishte als tweede. “Het was wel leuk dat het zo modderig was, de afgelopen jaren kregen we hier vaak een heel snelle cross. Nu was het glibberen en glijden en dat vond ik wel plezant.”

“Natuurlijk wil ik graag winnen”, zei ze nog. “Maar ik wist dat het vandaag moeilijk zou worden, want de benen waren best wel slecht vanochtend. Maar dit is een klassement op tijd en ik wilde gewoon mijn tempo rijden en het zo goed mogelijk doen. Lucinda bleek uiteindelijk net iets te sterk.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.