Tony verliest vader aan corona, terwijl hij zelf in het ziekenhuis vecht voor zijn leven

© (Foto LO)
Redactie KW

Corona veranderde het leven van Tony Dekiere (53) uit Heule in een nachtmerrie. Terwijl de Heulenaar vocht tegen corona in AZ Groeninge Kortrijk, overleed zijn vader Rafaël (85) in hetzelfde ziekenhuis aan de gevolgen van het virus.

Hoe, waar en wanneer Tony besmet raakte, is een raadsel. “Het is raar, want hij houdt zich strikt aan de maatregelen”, vertelt zijn echtgenote Veronique Hackx (50). Het virus trof Tony bijzonder hard. “Het is een raar gevoel. Altijd maar terug naar adem happen”, zegt Tony. “Je kan het vergelijken met onder water zwemmen. Als je denkt echt niet meer te kunnen, duwen het virus je nog eens onder. Zo erg had ik het te pakken.”

De lijdensweg van Tony

Tijdens de Paasperiode, na een korte afwezigheid op het werk omwille van een andere aandoening, vertoonde Tony plots symptomen van het coronavirus en werd hij opgenomen in het ziekenhuis. Tony Dekiere lag pas twee dagen in AZ Groeninge in Kortrijk toen ook zijn vader Rafaël (85) uit Bavikhove met corona in het ziekenhuis belandde. Rafaël zijn gezondheid was al niet te best. Al 45 jaar ging zijn vader door het leven met één long. Hij hoorde bij de risicogroep. Toch wist het coronavirus hem te vatten. Afscheid nemen kon Tony echter niet. “Mijn vader was al overleden, toen ik in een beschermend pak toch in zijn kamer mocht”, zegt Tony. Rouwen kon Tony amper omdat hij zelf volop tegen het virus aan het strijden was. Het verdriet om opa, de angst voor wat corona zou doen met Tony, wekenlang bezoekverbod, de onrust, de onzekerheid, met weinigen kunnen delen, het tekent een mens.

Tony lag zeven weken in het ziekenhuis, waarvan tien dagen op intensieve zorgen. “Ik moest niet kunstmatig beademd worden, al scheelde het niet veel. Het was de hel”, vertelt Tony. Tony won de strijd tegen covid-19 maar verloor 12 kilo’s. “Het was een totale uitputtingsslag. Ik kon amper nog rechtstaan, een boterham eten was al een zware inspanning, een kop koffie kon ik amper heffen. Alles wat ik doe is als een grote inspanning. Steeds heb ik gebrek aan lucht.” De revalidatie is zwaar. “Ik ga vijf keer per week naar de kinesist. Driemaal voor mijn spieroefeningen en tweemaal voor longoefeningen. Ik heb nog altijd maar de helft van mijn longinhoud terug.” De dokters weten niet wanneer Tom terug de oude zal zijn maar het gaat allemaal de goede richting uit. Bij de laatste bloedtesten is al 75 procent weer in orde.

Ergerlijk

Corona is een gevaarlijk virus. Je ziet het niet, het is er plots. “De mensen gaan er veel te nonchalant mee om“, aldus Tony. “Mocht het virus zichtbaar zijn, zoals uitslag in je gezicht, dan zou het een verschil maken. De mensen zouden dan misschien beseffen dat iedereen het virus kan krijgen.” Tony ergert zich omdat veel mensen de coronamaatregelen niet (meer) volgen. “Hoe is dat toch in godsnaam mogelijk? Waarom worden mondmaskers niet verplicht?”

Verrassing

Maandagnamiddag werden Tony en zijn gezin verrast. Tony’s werkgever Mulder Natural Foods, producent van ontbijtgranen uit Roeselare, regelde met steun van KV Kortrijk de komst van kapitein Hannes Van der Bruggen ten huize Dekiere in de Steenstraat in Heule. Hannes overhandigde er een door hem gesigneerde shirt van ‘de veekaa’ aan zoon Sibe (10).

“Na het zien van een foto op Facebook van onze, door corona getroffen, Muldercollega Tony’s zijn zoon Sibe (10), die trots poseerde voor een foto in KVK-tenue, vroeg ik onze ‘inhouse partner’ Ago Jobs & HR of zij als hoofdsponsor van KVK ‘iets’ konden doen voor deze jongen die wekenlang zijn papa heeft moeten missen en zijn opa verloor door corona”, vertelt Els Laureyns, HR-manager bij Mulder. “KVK kwam zelf met het leuk voorstel om de kapitein van de ploeg naar dit gezin te sturen en zo voor een verrassing te zorgen voor de hele familie.”

Deze verrassing is een pleister op de wonde, maar een ongelofelijke gebeurtenis en een positieve noot in een moeilijke periode. Tony, zijn echtgenote Veronique en zonen Jelle (23) en Sibe (10) genoten van de verrassing. “Dat doet deugd, echt deugd”, besluit Tony Dekiere.

(CHH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier