Toneelvoorstellingen geannuleerd

Redactie KW

De drie toneelverenigingen die de gemeente rijk is, hebben besloten om dit jaar geen opvoeringen meer te voorzien.

De gemeente Houthulst kreeg in 2025 de titel Toneelgemeente. De gemeente telt drie toneelverenigingen die ieder jaar spelen voor volle zalen. In Jonkershove zorgen ‘De Jonkersvrienden’ voor vele avonden vermaak, Merkem heeft de oudste toneelvereniging van de gemeente met ‘De Onverwachte Vrienden’ en de Klerkense toneelkring ‘De Wirrewarre’ vult ook ieder jaar de zaal met gelach. Nu de toekomst onzeker is, het plannen moeilijk, hebben alle drie de toneelkringen besloten om dit jaar niet te spelen.

“Het risico is te groot, we moeten blijvend voorzichtig zijn“, zegt Ann Vermander, lid van Open Doek , de koepelorganisatie voor het amateurtheater in Vlaanderen en Brussel en bestuurslid van toneelkring ‘De Onverwachte Vrienden Merkem’. “Om tegen het einde van het jaar te kunnen spelen, moeten we al bezig zijn met de repetities, moet er een decor gebouwd worden en worden er ook kosten gemaakt zoals de regisseur die betaald moet worden. Als dan blijkt dat we niet mogen spelen of zelfs maar voor een uiterst beperkt publiek dan is alle moeite voor niks geweest, zijn spelers en publiek teleurgesteld en hebben we kosten gemaakt die nergens toe dienen. Om al deze redenen hebben we in onze toneelkring besloten om het toneel niet te laten doorgaan. Ook De Jonkersvrienden uit Jonkershove namen dezelfde beslissing.”

Wirrewarre van Klerken had al haar decor op scene geplaatst en zou al volop repeteren toen ook zij het verstandiger vonden om de toneelvoorstellingen te schrappen. (AB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier