Toneelvereniging Sint-Michielsgilde uit Beveren klaar voor het Landjuweel

Mieke Wyllin, Wim Dejonckheere, Stijn Minne, Marc Depla, Filip Vanderbeke, Renate Laconte en Steven Duyck zijn klaar voor het Landjuweel. (foto JCR) © (foto JCR)
Redactie KW

De Koninklijke Sint-Michielsgilde is een van de zeven laureaten van het gerenommeerde toneelfestival Landjuweel, waarvoor het op zaterdag 2 november optreedt in Zinnema in Anderlecht. Als laatste voorbereiding erop herneemt KSMG hun tragiekomedie ‘Gras’ op vrijdag 25 en zaterdag 26 oktober om 20 uur in het parochiaal centrum in Beveren.

“De vrijdag is al uitverkocht, voor onze voorstelling op zaterdag hebben we nog enkele kaarten beschikbaar”, opent Marc Depla, voorzitter van de Koninklijke Sint-Michielsgilde. Kaarten kosten tien euro en zijn te verkrijgen op 051 22 28 43 of marc.depla@telenet.be. “Een leuke vaststelling is dat het bijna allemaal nieuwe mensen zijn die komen kijken. Alleen spijtig dat de Beverenaars alweer afwezig blijven. Nochtans zullen we na dit weekend maar liefst zeven keer het parochiaal centrum uitverkocht hebben en hebben we in de toneelwereld een goede naam opgebouwd. Een collega-voorzitter zei zelfs dat we het nieuwe Sint-Rembert (de toneelvereniging uit Torhout behoort al jaren tot de top en viel internationaal al in de prijzen, red.) aan het worden zijn.”

unaniem verkozen

“Ik kreeg bovendien te horen van een Landjuweel-jurylid dat alle negen de juryleden unaniem voor ons gekozen hebben en dat hij dat nog niet veel heeft meegemaakt in al die jaren. Een hele eer. Het enige spijtige is dat we onze voorstelling niet in het gerenommeerde Bozart in Brussel mogen brengen. Die eer is weggelegd voor Sint-Rembert. Wij komen op zaterdag 2 november om 15 uur op de planken in zaal Zinnema in Anderlecht.”

“Of we wat druk voelen? Die is er altijd in de kleedkamer, voor iedere voorstelling, maar die hebben de acteurs nodig om top te presteren. Ze renderen pas als de zaal vol zit. Woensdag hielden we onze generale repetitie in Beveren voor een 40-tal vrienden en mensen uit het VTI, waar ik vroeger les gaf. We zijn klaar voor onze finale.”

De voorstelling in Anderlecht voor het Landjuweel wordt voorafgegaan door een gratis begeleide stadswandeling. “Maar de acteurs nemen daar niet aan deel. Die zullen zich aan het voorbereiden zijn in de zaal. Wist je dat we voor het Landjuweel zelfs ons stuk naar het Frans moesten vertalen, zodat de Franstaligen ons stuk via een tekstband zouden kunnen volgen? Al betwijfel ik of er veel anderstaligen in de zaal zullen zitten. Dat zal waarschijnlijk met subsidies te maken hebben, denk ik. Of we kans maken om te winnen? De zeven laureaten zijn de winnaars. Na enkele ruzies en discussies zijn ze gestopt met er één laureaat uit te kiezen. En terecht, want verschillende genres kan je moeilijk met elkaar vergelijken. Maar het is alvast een hele eer om voor de tweede keer in onze geschiedenis aan dit Landjuweel te mogen deelnemen.”

KSMG voert het stuk ook op vrijdag 15 november op in zaal Scala in Kortrijk op vraag van de Unie der Zorgelozen, een sociaal-artistiek gezelschap dat creëert vanuit een sterk maatschappelijk engagement.

De tragikomedie ‘Gras’ wordt geregisseerd door Steven Duyck en gebracht door Filip Vanderbeke, Renate Laconte, Stijn Minne en Mieke Wylin. (SM)

Info op www.ksmgvzw.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier